East Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dwars door de jungle

East Java,
Indonesië


In het Meru Betiri NP vind je één van de laatste stukken ongerept regenwoud van Java. Het NP richt zich op de bescherming van 5 verschillende soorten zeeschildpadden, die op de stranden van Pantai Penyo hun eieren leggen. De eieren worden na de leg opgegraven en uitgebroed op het rancherstation, waarna de jonge schildpadjes uitgezet worden in zee.

Hoewel de schildpadden de ‘hoofdattractie’ zijn, heeft gebied nog veel meer te bieden. Je kunt hier prachtige wandelingen maken, waarbij je kans hebt om wilde varkens, bantengs, kalongs (vliegende vossen), apen, reuze varanen en neushoornvogels te spotten, maar ook de jungle zelf en de mangrovebossen aan het strand zijn prachtig om te zien.

Het schildpaddenstrand ligt vrij afgelegen en is alleen bereikbaar per jeep met chauffeur. Je rijdt bijna 4 uur lang dwars door de jungle over smalle, onverharde wegen, waarbij je een aantal riviertjes doorkruist zoals hier op de foto.

Meerdaagse tours naar Meru Betiri zijn te boeken in Kalibaru en Jember. Het is raadzaam om in het hoogseizoen vooraf te reserveren omdat er maar een beperkt aantal overnachtingsplaatsen zijn. Dat is een bewuste keuze. Hierdoor kan dit unieke natuurgebied uniek blijven.