East Java

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Natuurspektakel

East Java,
Indonesië


Indonesië is het land van de vulkanen. Het zijn er maar liefst 400 waarvan er nog zo'n 70 actief zijn. De Kawah Ijen in oost Java is één van de meest bijzondere. De vulkaan is te bereiken via een bergpad door een tropisch bos. Daarna begint de klim naar de kraterrand, ongeveer een kilometer steil omhoog.

Om 2 uur 's nachts beginnen we de aan beklimming en in het pikkedonker dalen we af in de krater. Geen pad, dus puur op gevoel gaan we steen voor steen naar beneden. De gasmaskers die hier verplicht zijn, zijn geen overbodige luxe, evenals de gids die de afdaling op zijn teenslippers doet en ons op de juiste momenten met zijn zaklantaarn bij schijnt. Onderin de krater wordt blauw vuur zichtbaar en door onze betraande ogen heen (zwaveldampen) lijken de vlammen te dansen. Een betoverend gezicht. Een uur later, nog in het donker, klimmen we weer omhoog.

Zittend op de kraterrand zien we het langzaam licht worden. In de krater wordt een prachtig turquoise meer zichtbaar. Mooi, maar gevaarlijk. Het is gevuld met zwavelzuur, een blikje lost er binnen 15 minuten in op. De aarde in optima forma.