Dieng plateau

'489276' door NNancyJanssen '489276' door NNancyJanssen

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Kleurenmeer

NNancyJanssen

Telaga Warna is een prachtig turquoise gekleurd kratermeer. De kleur wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan zwavel. Het lijkt net of er een soort olielaag op zit. Er loopt een pad rond het meer naar het aangrenzende meer Talaga Pengilon en de heilige grot van Gua Semar. Het Dieng Plateau is zeker een bezoek waard als je in de buurt bent van Yogyakarta. Op het Dieng Plateau (op 2093 meter hoogte) liggen de oudste Hindoe tempels van Java. De naam komt van Di-Hyang en betekent "woonplaats van de Goden". Dit complex was vermoedelijk eens een welvarende tempelstad van monniken. Meer dan 400 tempels, grotendeels gebouwd tussen de achtste en negende eeuw, stonden op deze hoogvlakte. In 1856 heeft de Nederlandse archeoloog Van Kinsbergen de ondergelopen vallei weer leeggepompt en de acht overgebleven ruines in kaart gebracht. Vaak is het weer niet heel erg goed omdat je vrij hoog zit, binnen 5 minuten kan het van helder naar dikke mist gaan. Heel bizar om mee te maken. Bovenstaande foto heb ik gemaakt op het moment dat het opklaarde, 2 minuten later kon je het meer niet eens meer waarnemen.

'523617' door reysigers '523617' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Overblijfsel

reysigers

Het Dieng Plateau wordt gevormd door een enorme vlakte uit wat voorheen actieve vulkanen waren. Het ligt op ruim 2000 meter hoogte waardoor het er overdag vaak lekker koel is. Het is er vaak vochtig en in veel gevallen is het bewolkt en kan het er flink regenen. Het ziet er dan ook prachtig groen uit in de omgeving. De 8 overgebleven tempels (Candi Arjuna) binnen het complex zijn ouder dan de Borobudur en de Prambanan; men heeft aanwijzingen dat de tempels in de 8e eeuw gebouwd zijn. Hier op foto een deeltje daarvan.

'532702' door reysigers '532702' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Iedere ochtend weer..

reysigers

Vanuit mijn Homestay kijken we uit op twee vulkanen. Ieder morgen weer verrassend hoe de bevolking boven de vulkaan hangt. Wonosobo ligt op ongeveer 800 meter hoogte en is een klein bergdorpje. Door de hoogte heeft het dorp een koel klimaat. In het centrum een gezellige markt. De stad verbouwt voornamelijk veel thee, champignons, tabak en groenten. Dicht bij Wonosobo ligt het Dieng Plateau, waar ook oudste tempels op Java liggen. Deze vulkanen, Sumbing en Sundoro geheten en volgens de lokale bevolking is Sumbing de man, Sundoro de vrouw. Of deze nu de man of de vrouw is weet ik helaas niet.

'540894' door reysigers '540894' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Spectaculair uitzicht

reysigers

Het Dieng Plateau is enorme vlakte met spectaculaire uitzichten. Hier zie je het laatste dorpje voor de plateau. Het plaatsje heet Dieng. Dieng betekend ook wel ‘Huis van de Goden’ en ligt op Java tussen de steden Bandung en Yogjakarta. De belangrijkste reden dat mensen hier komen is het spectaculaire landschap. Het Dieng Plateau is een enorme vlakte wat vroeger actieve vulkanen waren. In het gebied vindt je bergen en prachtige meren. Je vindt er zelfs geisers en zwavelbronnen zoals bij Kawah Sikidang. Wij verbleven in Wonosobo en reisde van daaruit naar Dieng, De route brengt je langs schitterende valleien en rijstveld. Goed bereikbaar met een bus.

'521892' door reysigers '521892' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Spectaculair uitzicht

reysigers

Het Dieng Plateau is enorme vlakte met spectaculaire uitzichten. Hier zie je het laatste dorpje voor de plateau. Het plaatsje heet Dieng. Dieng betekend ook wel ‘Huis van de Goden’ en ligt op Java tussen de steden Bandung en Yogjakarta. De belangrijkste reden dat mensen hier komen is het spectaculaire landschap. Het Dieng Plateau is een enorme vlakte wat vroeger actieve vulkanen waren. In het gebied vindt je bergen en prachtige meren. Je vindt er zelfs geisers en zwavelbronnen zoals bij Kawah Sikidang. Wij verbleven in Wonosobo en reisde van daaruit naar Dieng, De route brengt je langs schitterende valleien en rijstvelden.

'523843' door reysigers '523843' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Boomklimmertje

reysigers

Hij is net uit een boom geklommen en Ma kijkt toe. Pa is een schaapherder die rustig in het veld over zijn schapen toeziet. Niet veel later worden alle schapen ( het zijn er meer dan vier) bij elkaar gedreven en wandelen Pa,Ma en zoon verder. Eerst nog even een vrolijk plaatje.

'519370' door reysigers '519370' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Gekleurd meer

reysigers

Voor mij wel een van de mooiste plekken op Java is het Deing Plateau. Het Dieng Plateau is een enorme vlakte wat vroeger actieve vulkanen waren. In het gebied vindt je bergen en prachtige meren. Je vindt er zelfs geisers en zwavelbronnen zoals bij Kawah Sikidang. Voor de geur hoef je hier niet heen maar het is zeker een mooi schouwspel. Hier het Talaga Warna, een prachtig turquoise gekleurde meer. De kleur wordt veroorzaakt door de hoge gehalte aan zwavel.

'511550' door hardom '511550' door hardom

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Telaga Warna

hardom

Op het mooie Dieng plateau op Java vindt je onder andere het Telaga Warna. Het is een mooi vulkanisch meertje. Rond het meertje kun je een leuke wandeling maken. In de debuutroman Oerog van Hella Haase speelt dit meertje een belangrijke rol.

'535136' door reysigers '535136' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Sumbing of Sundoro

reysigers

Wonosobo ligt op ongeveer 800 meter hoogte en is een klein bergdorpje. Door de hoogte heeft het dorp een koel klimaat. In het centrum vindt u een gezellige markt. De stad verbouwt voornamelijk veel thee, champignons, tabak en groenten. Dicht bij Wonosobo ligt het Dieng Plateau, waar de oudste tempels op Java liggen. Vanuit onze homestay in Wonosobo hebben we dit uitzicht Hiervandaan kun je de vulkanen Sumbing en Sundoro zien liggen. Volgens de lokale bevolking is Sumbing de man, Sundoro de vrouw.. Welke van de twee dit is, kan ik jullie niet vertellen. Op de voorgrond een man op weg maar het veld om rijstplanten te planten.

'522270' door reysigers '522270' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Turquoise gekleurd.

reysigers

Het Dieng Plateau is een enorme vlakte wat vroeger actieve vulkanen waren. In het gebied vindt je bergen en prachtige meren. Je vindt er zelfs geisers en zwavelbronnen zoals bij Kawah Sikidang. Voor de geur hoef je hier niet heen maar het is zeker een mooi schouwspel. Hier het Talaga Warna, een prachtig turquoise gekleurde meer. De kleur wordt veroorzaakt door de hoge gehalte aan zwavel.

'492139' door hardom '492139' door hardom

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Telaga Merdada

hardom

Op het Dieng plateau vindt je naast de bekende Hindutempels uit de achtste eeuw, veel vulkanische activiteiten, kleinschalige landbouw en prachtige meertjes. Dieng betekent " zetel van de goden". Het Dieng plateau is een caldera, die ontstaan is bij het uit elkaar knallen van een grote vulkaan. Door de hoogte (boven de 2000 m) heeft het een aangename temperatuur. Je kunt het plateau het best in de ochtenduren bezoeken, want in de middag kan het vochtig en nevelig worden.

'524535' door reysigers '524535' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Koelere plek

reysigers

Wonosobo ligt op ongeveer 800 meter hoogte en is een klein bergdorpje. Door de hoogte heeft het dorp een koel klimaat. In het centrum vindt u een gezellige markt. De stad verbouwt voornamelijk veel thee, champignons, tabak en groenten. Dicht bij Wonosobo ligt het Dieng Plateau, waar de oudste tempels op Java liggen. Vanuit onze homestay in Wonosobo hebben we dit uitzicht Hiervandaan kun je de vulkanen Sumbing en Sundoro zien liggen. Volgens de lokale bevolking is Sumbing de man, Sundoro de vrouw.. Welke van de twee dit is, kan ik jullie niet vertellen.

'532282' door reysigers '532282' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Spectaculair landscha

reysigers

Het Dieng Plateau is een enorme vlakte wat vroeger actieve vulkanen waren. In dit gebied vindt je bergen en prachtige meren. Je vindt er zelfs geisers en zwavelbronnen zoals bij Kawah Sikidang. Voor de geur hoef je hier niet heen maar het is zeker een mooi schouwspel. Je kan ook wandelingen maken naar het hoogst gelegen dorp van Java; Sembungan.

'528408' door reysigers '528408' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Room with a view

reysigers

Wonosobo ligt op ongeveer 800 meter hoogte en is een klein bergdorpje. Door de hoogte heeft het dorp een koel klimaat. In het centrum vindt u een gezellige markt. De stad verbouwt voornamelijk veel thee, champignons, tabak, groenten. en rijst.Dicht bij Wonosobo ligt het Dieng Plateau, waar de oudste tempels op Java liggen. Vanuit onze homestay in Wonosobo hebben we dit uitzicht.

'545848' door reysigers '545848' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Stomende krater

reysigers

De Dieng- plateau ligt circa 100 km ten noordwesten van de Borobudur . Je kunt hier genieten van de tempels, de groene tabaksplantages, borrelende modderpoelen en vulkanische verschijnselen. Hier in Deing de stomende actieve Sikidang krater. Dieng kent vele actieve kraters maar deze is wel heel indrukwekkend. Kinderen verzamelen hier het zand/grond in flessen en proberen het te verkopen. Heel slim.

'495186' door hardom '495186' door hardom

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Hindu tempels

hardom

Op het mooie Dienplateau vindt je een klein tempelcomplex. Op het plateau zijn er nu nog 8, maar men vermoed dat ze deel hebben uitgemaakt van een complex van circa 400 tempels. De Hindu tempels zijn gebouwd tussen midden zevende en eind achtste eeuw. Er worden vier verschillende groepen tempels onderscheiden. Op de foto het grootste namelijk Candi Arjuna

'531774' door reysigers '531774' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Schaapsherder

reysigers

Hij zit hier rustig in het groene gras, deze schaapsherder. Ik ben hier op het Dieng Plateau. Het Dieng Plateau wordt gevormd door een enorme vlakte uit wat voorheen actieve vulkanen waren. Het ligt op ruim 2000 meter hoogte waardoor het er overdag vaak lekker koel is. Het is er vaak vochtig en in veel gevallen is het bewolkt en kan het er flink regenen.

'502932' door hardom '502932' door hardom

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Kawa Sikidang

hardom

Het Dieng-plateau ligt zo'n 80 km ten noordwesten van Yogyakarta. Het enorme plateau is ontstaan door het in een ver verleden instorten van de wanden van een gigantische vulkaan. Op het plateau vinden ook nu nog vele vulkanische activiteiten plaats. Kawa Sikidang is een krater waar je heel dicht bij de zwavelbronnen kunt komen. Op de foto één van die zeer hete bronnen waar naast de waterdampen ook de zwavelstank penetrant aanwezig is.

'536407' door reysigers '536407' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Huis van deGoden

reysigers

Het Dieng Plateau is enorme vlakte met spectaculaire uitzichten. Hier zie je het laatste dorpje voor de plateau. Het plaatsje heet Dieng. Dieng betekend ook wel ‘Huis van de Goden’ en ligt op Java tussen de steden Bandung en Yogjakarta. De belangrijkste reden dat mensen hier komen is het spectaculaire landschap. Het Dieng Plateau is een enorme vlakte wat vroeger actieve vulkanen waren. In het gebied vindt je bergen en prachtige meren. Je vindt er zelfs geisers en zwavelbronnen zoals bij Kawah Sikidang. Wij verbleven in Wonosobo en reisde van daaruit naar Dieng, De route brengt je langs schitterende valleien en rijstveld. Goed bereikbaar met een bus.

'533185' door reysigers '533185' door reysigers

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Opnieuw

reysigers

We zijn hier in Wonosobo, het is een stralende dag en wandelen over de smalle paadjes door de rijstvelden. De rijst wordt weer opnieuw aangeplant. Het uitzetten van de bibit, de bleekgroene jonge rijst, is van oudsher de taak van de vrouw. De belangrijke rol die de vrouw bij het planten en het oogsten van de rijst vervuld kan teruggeleid worden tot de vruchtbaarheidsrituelen uit een ver verleden. Nog altijd wordt de vrouw gezien als degene die het dichtst bij de natuur staat..

'518022' door hardom '518022' door hardom

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Dieng plateau

hardom

Op het mooie Dieng plateau kun je naast allerlei vulkanische activiteiten ook een bezoek brengen aan de overblijfselen van een Hindu tempelcomplex uit de 8e eeuw. Candi Arjuna bestaat nu nog uit 8 heiligdommen, maar men schat dat er ooit circa 400 moeten hebben gestaan. Het Dieng plateau ligt op ruim 2000 m en heeft daardoor een aangename temperatuur.

'564080' door PleunGroeneveld '564080' door PleunGroeneveld

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Telaga Warna...(spieg

PleunGroeneveld

Op midden Java ligt het Diengplateau deze vulkanische vlakte ligt op gemiddeld 2100 meter hoogte en is bezaaid met bergmeertjes en rokende zwavelbronnen en borrelende modderpoelen. Het is prima te verkennen vanuit de plaats Wonosobo. Op de foto een van de duo meren, Telaga Warna (spiegelmeer), Telaga Pengilon is het andere meer.

'534648' door hardom '534648' door hardom

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Kawah Sikidang

hardom

Op het mooie Dieng Plateau op Java tref je tal van vulkanische activiteiten aan. Eén van de mooiste is Kawah Sikidang, een oude krater, waar verschillende (zeer hete) warmwaterbronnen voorkomen en irritant ruikende zwaveldampen omhoog stijgen. Kawah Sikidang ligt zo'n 80 km ten noorden van Jokjakarta

'564077' door Davidn '564077' door Davidn

IndonesiëDieng plateau

IndonesiëDieng plateau

Wandeling op het...Dj

Davidn

Het was juli 2016, mijn vrouw en ik zijn net 2 weken getrouwd en trekken als huwelijks rond op Java en Bali. Vooral Java maakte een diepe indruk op me met zijn oude tempels, betoverende natuur, grote meren, groene rijstvelden, vriendelijk lachende mensen, heerlijk eten,....en de toeristen die we geregeld tegenkwamen namen we er maar bij. Op ons programma stond onder andere een wandeling op het Djengplateau. Ik heb al vele mooie plaatsen gezien, maar deze plek vergeet ik niet snel. Onderweg keken we uit op vulkanen met het hoofd in de wolken, keken we neer op uitgestrekte groene dalen, mooie meren en bergen met een laagje nevel. Het uitzicht op de foto vond ik zalig, echt om van te genieten. De oude man die poseerde voor zijn familie maakte het beeld voor mij compleet.