Denpasar

'348913' door Everthoek '348913' door Everthoek

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Het Gouden Uur Sanur

Everthoek

Zo rond 6:30 in de avond kan de lucht opeens veranderen in een gouden kleur (oftewel het gouden uur). Op het strand van Sanur was het extra druk want het was een extra vrije dag. De lokale bevolking had een dagje strand gepland en met laag tij was het garnalen vissen en krabbetjes zoeken.

'346279' door herman m '346279' door herman m

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Bajra Sandhi

herman m

De Taman Puputan (Puputan plein) en Bajra Sandi zijn beide een monument van de strijd van het Balinese volk tegen het verzet om zich te onderwerpen aan de Nederlanders in de koloniale periode. Door de lange wrede strijd werd rond 1908 besloten om de Balinezen een aparte behandeling te geven binnen de koloniale aanpak. Het Bajra monument heeft een unieke vorm: het lijkt op een kerkklok. Binnen in het gebouw kun je zien hoe moedig de Balinezen tegen hun Nederlandse overheersing streden.

'461287' door YvanderWeijden '461287' door YvanderWeijden

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Rijstplanter

YvanderWeijden

Onderweg van Kalibaru naar de pont, om de oversteek naar Bali te maken. Nog even een stop om het laatste sfeertje te proeven van Java. De rijstplanter kan zichzelf zien in het water van de sawa.

'345291' door Everthoek '345291' door Everthoek

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

GEKKO

Everthoek

Deze dondersteen (Gekko) oftewel tokay, tokek, toke, gecko of tokay gecko, je mag zelf kiezen, dacht zich te verstoppen. Mooi niet. Deze maakte een hels kabaal net toen ik ging slapen. Volgende keer wat zachter alsjeblieft, ik weet je te vinden.

'437419' door HuWi '437419' door HuWi

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Werk op rijstvelden

HuWi

Als ik aan Indonesië denk, en vooral aan Bali, zie ik de prachtige sawahs. Deze rijstvelden hebben alle kleurschakeringen groen. Die pracht komt niet vanzelf. Er moet heel hard gewerkt worden om de jonge rijstplantjes uit te laten groeien tot halmen met volle rijstkorrels. Hier een overzicht op de rijstvelden met werkers volop in actie.

'285042' door Martijnvd '285042' door Martijnvd

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Marktvrouwtje.. in...

Martijnvd

July - Indonesie - Baly Geladen met plastic tasjes struinen we over de 24 uurs markt van Denpasar.. kom ik dit vrouwtje tegen, ze heeft in mijn ogen iets fotogenieks, wat ik vast moest leggen !

'142060' door rai '142060' door rai

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Spelende kinderen

rai

Spelende kinderen wilde graag op de foto

'225170' door Christian '225170' door Christian

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Kleine Made

Christian

Uitgenodigd bij de familie om een ceremonie bij te wonen kon ik niet om kleine Made heen. Helemaal klaar met sarong en hoofdbedekking. Een start van een prachtige dag in het Balinese bergdorpje Kintamani.

'239133' door Christian '239133' door Christian

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Als een koning

Christian

Overdag verkoopt Wajan allerlei spulletjes, maar 's avonds of bij een ceremonie verandert hij als het ware in een koning. Prachtige transformatie van deze interessante man.

'462763' door gekkofan '462763' door gekkofan

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Mandenverkoopster

gekkofan

In juli wordt er in Denpasar jaarlijks het kunstenfestival georganiseerd. Dit heeft plaats in Art Center. Dagelijks zijn er muziek en dansoptredens en dat de ganse dag 31 dagen lang. Je kan er ook rondslenteren tussen honderden eetkraampjes en ook veel andere ambachtelijke artikelen worden aangeboden. Zo stond dit dametje tussen haar typische offerandemandjes.

'438424' door HuWi '438424' door HuWi

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Bewerken van de...rij

HuWi

Het bewerken van de rijstvelden is zwaar en een intensief werk. Steeds meer Balinezen doen dit mechanisch, maar deze man (in Belimbing) doet het nog traditioneel met de hand.

'328819' door marleenbackx '328819' door marleenbackx

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Schildpad komt omhoog

marleenbackx

Deze schildpad komt omhoog om adem te happen. Als duiker is het een leuk gezicht om een schildpad voorbij te zien komen. Ze zwemmen heel relaxed en zijn geweldig mooi en lief om te zien.

'367721' door Jmanusiwa '367721' door Jmanusiwa

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Tropische kleuren

Jmanusiwa

Bali staat natuurlijk bekend om zijn mooie mooie stranden, surfen, boeddhisme maar heeft ook een een grote hoeveelheid aan tropische planten bloemen en dieren. Hier een foto close up van een bananen plant

'440637' door HuWi '440637' door HuWi

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Bermkeuken

HuWi

Deze vrouwen op Bali koken, bakken en verkopen (zie hun bordje SALE) hun producten aan de rand van de weg. Ze bakken heel kleurrijk, onder andere roze en groen 'poffertjes'. Of alles zo fris is met al die uitlaatgassen....?

'315013' door Jmanusiwa '315013' door Jmanusiwa

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Kuta Beach

Jmanusiwa

Kuta moet je heen zeiden mij vriendinnen. Die er 6 jaar geleden waren en waarschijnlijk niet weten dat het daar nu een hotspot is voor australische toeristen. Dus niet mijn fav place to be omdat het veelste druk is maar wel een met de mooiste zonsondergang.

'396252' door papatuti '396252' door papatuti

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Let's go to the beach

papatuti

Toegang tot het witte zand strand, Kuta Beach op Bali. Een briljante plek voor een honeymoontrip. Als je de andere kant op keek was het er te druk met toeristen en veel gehassel...

'436633' door HuWi '436633' door HuWi

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Rituele onderdompelin

HuWi

Deze Balinese man en vrouw kwamen in Sanur naar het strand. Ze hadden allerlei offergaven bij zich en liepen langzaam het water in. Nadat zij gebeden hadden, lieten zij de mandjes met offergaven in het water wegdrijven. Ze dompelden eerst hun hoofden en daarna de rest van hun lijf onder water. Ze bleven even rustig staan en liepen daarna terug naar hun plek op het strand. Het was een hele ingetogen ceremonie, te midden van de drukte, het lawaai, de boten, de vissers en toeristen. Mooi hoe de traditionele rituelen te midden van alle hectiek onverstoord door blijven gaan. Het maakte een diepe indruk op me.

'440797' door HuWi '440797' door HuWi

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Sawah's

HuWi

Sawah's, rijstvelden. Ik vind het het mooiste dat Bali aan natuurschoon biedt. Vanaf de hellingen stroomt het water via een ingenieus irrigatiesysteem over alle rijstvelden naar beneden. De schakeringen groen zijn iedere keer anders. Hoe vaak ik het zie en waar dan ook: het blijft me bekoren.

'493371' door BKempers '493371' door BKempers

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Locals

BKempers

In Indonesië kregen we de kans om een kijkje te nemen bij het huis van een familie. Erg interessant, vooral om de verschillen te zien tussen daar en hier in Nederland.

'249780' door Saya '249780' door Saya

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Processie

Saya

Het aantal tempels op Bali is niet te tellen. Ieder dorp, iedere stad heeft meerdere tempels en ieder huis heeft in ieder geval een simpel altaar: er zijn dus meer tempels dan huizen op dit eiland. Het Balinese woord voor tempel is Pura, dat letterlijk betekent "ommuurd". Met zoveel tempeltjes en altaren is er dus altijd wel wat te vieren op Bali: zie hier een foto van een van de vele tempelceremonies. In deze optocht op weg naar de Pura worden heilige voorwerpen als bv de kris meegedragen. Deze mystieke (familie) dolk is een deel van de feestelijkheden, drukt de voornaamheid van zijn eigenaar uit en is dan ook een formeel accessoire bij belangrijke gebeurtenissen. De dragers van de krissen staan rechts op de foto, naast de dame met de rode sarong. Een ander belangrijk deel van deze processie bleek de nieuwe houten klepel van de dorps "gong"toren.

'445683' door gekkofan '445683' door gekkofan

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Danseres

gekkofan

Op het jaarlijkse Kunstenfestival in het Art-Center van Denpasar dat wel een maanlang duurt kan je genieten van alle vormen van Balinese muziek en dans. Magische dansmomenten in een uniek kader. Getuige hiervan deze foto van een knappe danseres juist na haar intervieuw voor de lokale televisie.

'437977' door HuWi '437977' door HuWi

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Hier linksaf...

HuWi

Het had net geregend, de stenen waren nog glibberig. Vanaf een schuin vlak kwam deze man op ons af. Hij had net gras gesneden voor zijn karbouwen en bracht dit naar zijn huis. Hoe hij kon zien waar hij liep en waar hij af moest slaan is me een raadsel, maar hij kwam veilig naar beneden. Het leven zit vol verrassingen!

'327218' door marleenbackx '327218' door marleenbackx

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Locaal 'winkelcentrum

marleenbackx

Een locaal winkelcentrum, of de supermarkt. Zo kun je deze plek wel noemen. Aan de rand van de stad doen ze hier de boodschappen. Er ligt modder op de grond en het stinkt er nogal, ook zitten er zorgwekkend veel vliegen op de vleeswaren. Toch zien de kraampjes er aantrekkelijk, gezellig en vooral in het geval van de groenten en de kruiden er kleurrijk uit!

'437235' door HuWi '437235' door HuWi

IndonesiëDenpasar

IndonesiëDenpasar

Regenbooghanen

HuWi

Zo bont gekleurd als deze had ik hanen nog nooit en nergens gezien. Het is waarschijnlijk geen speling van de natuur, maar een menselijke ingreep. Waarom? Mogelijk om ze bij het hanengevecht beter uit elkaar te kunnen houden. Maar of dit werkelijk zo is, geen idee. Het is in ieder geval kleurrijk en opvallend.