Denpasar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Denpasar image

Denpasar

Denpasar
Indonesië
MariekeH

Een blik in verrassend Java & doorrr naar Bali!

Hallo allemaal,

Scooters die langs je heen crossen, slechtsprekend engels door locals, Aziaten die 100x vragen of ze met je op de foto mogen, urenlange treinreizen, prachtig Unesco erfgoed, al die mooie rijstvelden, kettingen die van riskja's afvliegen, kroketten eten... alles kan hier op JAVA!

Nog voordat ik goed en wel was geland in Indonesie had pa zich al voorzien van een Indonesische simkaart. Goed voorbereid had hij een aantal uren op mij gewacht op het vliegveld en na een zoektocht (verkeerde terminal) hadden we elkaar gevonden! Op naar Jakarta. Na het ontbijt op maandag had pa al brood gesmeerd voor de hele dag, want 'ik ben toch een echte backpacker'. Haha... In Jakarta hebben we Bataviastad bekeken en in het Bataviacafe gegeten. Schepen in de haven werden geladen en gelost,was heel gaaf om daar te zijn geweest. Ook in de Monastower geweest om de stad te bekijken.

Per trein zijn we naar Bandung gegaan. In de ramen van de coupe zaten enorme barsten, er werd ook twee keer met stenen tegen de ruit gegooid, best eng. Misschien een actie van arm tegen rijk? Een kijkje genomen in het leven van de locals in de buitenwijken en al gauw werd ons zicht getrokken naar prachtige rijstterrassen, goed onderhouden met hardwerkende mensen met rijsthoedjes. In Bandung zijn we met twee nl meiden de vulkaan Papandayan (vlakbij Garut) wezen beklimmen. Een hele gave tocht van vier uur door de warme smog- en zwavelstroken gelopen. We mochten met een stok in een minikrater prikken, zodat de stenen uit het vulkaantje spatten. Wat een activiteit nog op deze vulkaan! Heel bijzonder was deze tocht (leek op de beklimming met jullie collega's op Sumatra!). Van tevoren aten we bij familie van onze gids in huis op de grond met rijst, cocossaus, gefrituurde goudvis, kip, omelet en emmers vol kroepoek.

Door met de trein naar Yogyakarta. Weer een reis van acht uur. Heel veel rijstvelden gezien en prachtige foto's gemaakt. Onderweg bij een stop kocht pa een kaart van Java en de hele coupe (een blik nl's) deed hem na. We hebben de Borobodur bezocht, nou echt een hoogtepunt is dat hoor! Duizend jaar is die verdwenen geweest door as na een vulkaanuitbarsting en is toen bij toeval weer gevonden. En de prambanan: een prachtig tempelcomplex. We namen de nachttrein naar Malang en verbleven daar twee nachten in een primitief guesthouse. Vervolgens namen we de bus naar Probolingo, dit verliep erg goed. Er zat bijna niemand in de bus, dus ik had achterin vijf stoelen voor me alleen.

Pa deelt ondertussen aan iedereen nl klompjes uit en weet over alle bezienswaardigheden of plaatsen wat te vertellen. Hij kan wel gids worden voor een reisorganisatie! Het reizen op Java is trouwens erg goedkoop, ik heb het nog nooit zo meegemaakt. Wisten jullie dat er in het vulkaangedeelte geen rijst groeit, maar alleen groente. Mc Donald's heeft de behoefte aan aardappels, dus die stimuleert de boeren om daar om aardappels te gaan verbouwen. Door heel Java zijn nederlandse tentjes waar je kunt eten en soms kun je zelfs bitterballen krijgen en kroketten. Sommigen hebben een nederlandse naam zoals 'Hoek van Holland'.

Bij aankomst boekten we een pakket richting de Bromo-vulkaan. We sliepen op een berg met zicht op de vulkaan, echt heel mooi daar. Erg koud 's nachts, wel vier graden, dus met een gehuurde winterjas gingen we 's nachts op pad om de Bromo bij zonsopgang te kunnen zien. Dit was heel mooi, maar er was geen mist dat uit de vulkaan optrok, dus het beeld was net zo prachtig als vanuit ons hotel. Later werden we met jeep naar de Bromo gebracht en hebben we de tocht omhoog gelopen om de krater te bekijken. Het waaide enorm die dag en zowel onze kleding, als camera als lenzen werden niet meer stofvrij. Dus het was klimmen, kijken en gaan, haha. De foto's geven wel een super beeld trouwens.

Daarna een lange dag reizen van twaalf uur met de bus Java af, over de ferry richting Denpasar op BALI. Met vier nl meiden hadden we de grootste lol, vooral omdat de chauffeur of leek te slapen waardoor hij soms enorm slingerde en op de rem trapte... Of een wedstrijdje leek te doen om een andere touringcar bij te houden waardoor we nogal slingerden. Maar goed, we zijn in Bali aangekomen. Alles wat we daar nog zouden zien is een cadeautje en we hadden er tijd voor!

We zijn twee dagen in Sanur beach geweest, lekker rustig oord met Aziatische tentjes waar je lekkere mangosjuices kunt halen. Daar hebben we een snorkeltrip gedaan. Daarna verbleven we op Legian beach en Kuta beach, daar is het al veel meer toeristisch met in de stad een enorm hippe shoppingmall. Leuk om jezelf daar te verwennen bij de Starbucks en dat soort dingen. Van daaruit zijn we naar Lembongang Island gevaren om te snorkelen... Dat was echt het paradijs: blauwe zee, heel helder water, een onderwaterwereld wat je de adem beneemt, zo mooi! We mochten tijdens het snorkelen brood verkruimelen, dus uit allerlei hoeken kwamen er vissen! Bali is mooi, maar de eilanden zijn waarschijnlijk nog mooier, ik ben heel benieuwd...

... want ik ga pa uitzwaaien op Denpasar en straks Sven ophalen van het vliegveld. Hij komt hierheen om vakantie te vieren met mij op Bali. Dat is wel een hele gave afsluiting van mijn reis. Waarschijnlijk is dit de laatste weblog geweest, super alle reacties, thanks! Ik vond het in ieder geval erg leuk om verhalen te schrijven. En ik ga jullie thuis weer zien.

Groetjes Marieke