Celebes (Sulawesi)

'168249' door jomo01 '168249' door jomo01

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Meisje in traditionel

jomo01

We hebben op sulawesie een begrafenisceremonie mogen meemaken.De kleinkinderen zijn dan gekleedt in tradionele kledij.

'417170' door Dragonfly '417170' door Dragonfly

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Zeeslang

Dragonfly

Zeeslangen hebben gespecialiseerde neusopeningen, die bovenop de kop liggen en met een klepje afsluitbaar zijn. En dat is maar goed ook, want zeeslangen duiken bij gevaar vaak naar veilige diepten waar zij een uur blijven zitten alvorens ze weer naar boven kunnen om adem te halen. Zeeslangen zijn totaal niet agressief, maar wel levensgevaarlijk. Alle 50 soorten zeeslangen die we kennen zijn giftig en het gif van deze bijter is meestal een stuk sterker dan dat van de gemiddelde landslang. Zo is de vaag-gestreepte zeeslang de meest giftige slang ter wereld. Zijn gif is honderd maal sterker dan het gif van de giftigste landslang.

'267077' door LPtje '267077' door LPtje

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Belle Bellenblaas

LPtje

Op de boot voor de kust van Sulawesi zit deze Belle bellen te blazen. De foto is bewerkt naar een oude aanzichtkaart en geeft zo een speciaal effect.

'403018' door Dragonfly '403018' door Dragonfly

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Zijdespin

Dragonfly

Zij ziet er gevaarlijker uit dan ze is. De grote zijdespin. Door de grootte en de felle kleuren is de soort makkelijk van andere spinnen te onderscheiden. Het vrouwtje wordt veel groter dan het mannetje. Komt voor in bomen, moerassen en langs de kust. Het web van een volwassen vrouwtje bereikt 1 meter in breedte. De gele draden hebben goudglanzende kleur. De zijde van de gouden zijdespin wordt vaak gebruikt bij wetenschappelijke experimenten.

'224392' door LPtje '224392' door LPtje

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Tarsier (Spookdiertje

LPtje

Dit is de kleinste primaat van deze wereld. Ongeveer een grote vuist groot. Via de Tangkoko Lodge van Bobby Lambaihang (zie ook mijn tip) hebben we een jungle tour guide besproken. Deze weet precies waar de Tarsiers ofwel het Spookdiertje woont. Tegen de middag gaan we de jungle in om tegen schemertijd bij de holle boom, waar deze leuke diertjes wonen aanwezig te zijn. Als het donker begint te worden komen deze diertjes de boom uit om zich voor te bereiden op de nachtelijke jacht en schranspartij. We hebben tijd genoeg om foto's te maken. En als de fotografen klaar zijn schieten ze met een hoge jachtkreet van boom tot boom. Een geweldig mooie ervaring.

'221568' door Dragonfly '221568' door Dragonfly

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Het spookdiertje

Dragonfly

In het beschermde natuurgebied van Tan koko leeft de tarsier of het spookdiertje. Dit is het kleinste levende zoogdier en deze soort komt alleen voor op Celebes sulawesi. Het diertje komt tevoorschijn als het avond wordt en is niet bang voor mensen. Geduldig hebben wij dus voor de boom staan wachten tot het donker werd om dit prachtige diertje te kunnen fotograferen. Ze leven in een grote holle boom alwaar ze ook hun jongen groot brengen.

'552980' door corriedewinter '552980' door corriedewinter

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Spannende begrafenis

corriedewinter

Al eerder schreef ik uitgebreid over de begrafeniscultuur in Tana Toraja op Sulawesi. Dit meisje verschuilt zich een beetje achter haar moeder die met de baby op de arm naar de laatste rituelen staat de kijken. Ze staan hier te wachten bij de rotswand waar de kist met de overledene hoog opgehesen wordt om hem in het uitgehakte familiegraf bij te zetten. Spannend en mooi tegelijk.

'380179' door Roelvandersman '380179' door Roelvandersman

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Spookdiertje

Roelvandersman

Tangkoko in noord Sulawesi herbergt nog Tarsiers, ofwel de spookdiertjes. Deze nachtdieren één van de kleinste primaten ter wereld, zijn echt schatjes. Je wil ze zo in je backpack stoppen en mee naar huis nemen. Toch maar niet gedaan, dan maar een foto!

'487346' door patriciawilfred '487346' door patriciawilfred

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Enorm beeld in Bada..

patriciawilfred

De Bada vallei in Sulawesi wordt nog niet druk bezocht door toeristen. En dat terwijl er enorme megalieten uit het bronzen tijdperk te bewonderen zijn. Ze doen denken aan beelden van Paaseiland. Helaas is er over deze beelden weinig bekend. De reden dat hier nog weinig toeristen komen is omdat je er 4 uur over doet om 60 kilometer af te leggen (tot voor kort zelfs 2 tot 3 dagen). In de Bada vallei kun je prachtig wandelen. In dit gebied staan meerdere megalieten. Op de foto staat Palindo. Een beeld van 4,5 meter hoog.

'552879' door corriedewinter '552879' door corriedewinter

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Feestelijke begrafeni

corriedewinter

Al eerder liet ik jullie een serie foto's zien van de begrafenisrituelen in Tana Toraja, Zuid-Sulawesi. Wij mochten bij een begrafenis aanwezig zijn en dit heeft diepe indruk op mij gemaakt. Een toelichting: In Tana Toraja gelooft de bevolking dat zij de overledenen naar de andere wereld moeten helpen. Het is belangrijk om dit op correcte wijze te doen, anders roep je onheil over je familie af. Het lichaam wordt tijdelijk in een tongkonan, traditioneel huisje, of zelfs thuis in een aparte kamer neergelegd. Met de officiële begrafenis wordt vaak jaren gewacht, tot de financiën helemaal rond zijn. De Toraja geloven dat je bezittingen na de dood kunt meenemen, dus de doden worden begraven met hun waardevolle eigendommen. Dit leidde lang geleden tot veel grafplunderingen. Vandaar dat de Toraja hun voorouders nu al eeuwenlang te rusten leggen in grotten en uitgehouwen rotsen. Zij hangen een tautau voor de rots, een houten pop die de overledene voorstelt. Tegenwoordig is de pop levensecht, een soort wassen beeld. De tautau wordt thuis bewaard, omdat deze vaak gestolen wordt. Wij sliepen 'bij de boer' en gebruikten de maaltijd onder toeziend oog van de tautaus van oma en een tante van de familie! Op het begrafenisterrein worden speciaal voor de begrafenis huisjes gebouwd die later worden afgebroken. De gasten, wij ook, zijn in het zwart gekleed en lopen eerst langs de tongkonan van de familie. Dan worden we ingedeeld in overdekte kamers waaruit we het gebeuren goed kunnen zien. Er worden buffels rondgeleid, die later geslacht worden. Hoe meer buffels, hoe rijker en belangrijker de overledene was. Verder liggen er varkens klaar die de gasten als cadeau meegebracht hebben. De varkens worden ook geslacht. Ons cadeau was trouwens een slof sigaretten. Hier zie je de kleinkinderen van de overledene in hun traditionele begrafeniskleding. Ze staan klaar om gevolgd door de baar van de overledene, een rondgang over het terrein te maken om de gasten te bedanken. Zoals je ziet, zien ze er blij uit, want hoe vreemd het ook klinkt, de begrafenis is een feestelijke gebeurtenis.

'327225' door marleenbackx '327225' door marleenbackx

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Crown Jellyfish

marleenbackx

Tijdens een boottocht via Moyo, Komodo, Rinya en South Sulawesi hebben we de meest wonderlijke natuur gezien. Op geen enkele reis hebben de onderwateruitzichten dit kunnen evenaren. Hier zie je een levensgrote kwal. Ongeveer zo groot als een brugpieper. Hij is gevaarlijk en je moet vooral oppassen voor z'n meterslange tentakels. We waren net te water gegaan toen we deze boven ons voorbij zagen zweven.

'412713' door nicobonke '412713' door nicobonke

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Tau-tau poppen

nicobonke

Op Sulawesi in de regio Tana Toraja heeft men erg vreemde rituelen met begrafenissen. De doden worden bijgezet in graven ,uitgehakt in rotswanden, of aan rotswanden opgehangen en de derde mogelijkheid is opgestapeld in grotten. Bij doden van adel worden vaak beelden gezet die gelijkenis vertonen met de gestorvene. Deze worden Tau Tau poppen genoemd(afgebeeld op de foto)

'403489' door Dragonfly '403489' door Dragonfly

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Noodweer op komst

Dragonfly

Twee vissers zitten op het zwarte strand van Tangkoko. Er komt een storm aan en de visserhuisjes moeten het water op. Een van de twee waagt zich later nog de zee in met achter zich aan het drijvende blauwe huis voor de vis opslag.

'234256' door Dragonfly '234256' door Dragonfly

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Heimwee

Dragonfly

Het is koud zo koud! Vol heimwee kijk ik onze vakantiefoto's terug. De mooie stranden, de prachtige kleuren en de warmte en zon. Zucht.... was het maar weer zomer!

'454506' door pensionado '454506' door pensionado

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Rumah terapung

pensionado

Een van de wonderlijkste plekken om te wonen zijn de drijvende huizen op het Tempe Meer in het zuidwesten van het grote eiland Sulawesi. De Bahasa naam voor die huizen is “rumah terapung”. Je kunt ze met een smalle, maar snelle boot vanuit Senkang gaan bezichtigen en ook bezoeken. De bewoners leven hoofdzakelijk van de visserij. Zij behoren tot de etnische groep van de Buginezen.

'206327' door danjamol '206327' door danjamol

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Slechte tanden

danjamol

Het kauwen op een bepaald soort noten is waarschijnlijk fijn voor je geestelijke gesteldheid, maar niet echt goed voor je tanden... Dit vrouwtje wandelde een hele tijd met ons mee tijdens een wandelijk in Toraja.

'497697' door Jeanne '497697' door Jeanne

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Idyllische plek

Jeanne

Sulawesi is een prachtig eiland, zowel de natuur als de cultuur is een bijzondere ervaring. Tijdens onze rondreis bezoeken wij voor 3 nachten het Posomeer. Iets voorbij de plaats Tentena rijden wij via een onverhard pad naar onze accommodatie. Het meer is een van de schoonste ter wereld, het heeft een diepte van 500 meter. Het klimaat is door de hoge ligging (600 meter) van het meer bijzonder aangenaam. Er liggen enkele lodges aan het meer, een van hen Rest. Cottage Dolidi Ndano Towale, een kleinschalige accommodatie met 8 huisjes en allen uitzicht op het meer, een fijne plek waar je heel gastvrij ontvangen wordt door de eigenaar Herson en zijn vrouw Joice, die de catering verzorgd. De luxe gaat hier zeker niet ten koste van de sfeer, dat is soms wel eens anders!

'486611' door patriciawilfred '486611' door patriciawilfred

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Vis drogen op een...d

patriciawilfred

Bij Sengkang ligt het Tempemeer. Met een bootje en een gids kun je drijvende huizen bezoeken. De bewoners voorzien o.a. in hun levensonderhoud door visserij, zoals de vrouw op deze foto. Wij hebben een drijvend huis bezocht en heerlijk gebakken banaan gegeten en thee gedronken. Letterlijk een kijkje in de keuken. Erg leuk.

'298751' door corriedewinter '298751' door corriedewinter

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Laatste rondgang

corriedewinter

Op Sulawesi, in Torajaland, duurt een begrafenis een aantal dagen. Dit gaat al generaties zo door. Als iemand gestorven is, wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang in het huis van de kinderen tot men geld genoeg heeft gespaard. Wij logeerden ‘bij de boer’ en moeder lag opgebaard in de slaapkamer van de ouders. Haar evenbeeld (z.g. tautaupop) zat in een hoek van de kamer in een stoel. Het begrafenisritueel kan heel eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een enorm schouwspel, afhankelijk van de middelen van de familie. Wij waren aanwezig bij een ‘rijke ‘begrafenis. We kregen een onderkomen van bamboe toegewezen (nr 31), waar we de gebeurtenissen goed konden volgen. Hier zie je de begrafenisstoet met de familie voorop. Zij gaan langs de gastenverblijven om te bedanken voor alle goede gaven in de vorm van varkens, buffels of sigaretten. Na de ceremonie wordt de dode uiteindelijk hoog in de rotsen bijgezet. De tau tau houdt de wacht, maar soms wordt hij thuis bewaard, omdat er veel poppen gestolen worden. Ben benieuwd of de nieuwe generatie dit zal blijven doen.

'222797' door LPtje '222797' door LPtje

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Oranje naar boven

LPtje

Insecten fotograferen is een heel leuke bezigheid. In onze vakantie kwamen we een frans echtpaar tegen dat 's avonds een wit laken voor het huisje van de lodge ophing. Daarna plaatsten ze een lamp op dit laken. De insecten vonden het prachtig en het franse echtpaar genoot ook van de hoeveelheid insecten. Ik hou het voorlopig maar even bij de fotografie van deze grappige beestjes op klaarlichte dag. Dit oranje kevertje klom langzaam naar boven en poseerde halverwege de stengel even voor mij recht in de lens.

'516935' door Jeanne '516935' door Jeanne

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Jantje huilt, Jantje.

Jeanne

Onderweg van Makassar naar Bira maken wij een stop bij een zeer eenvoudig tentje waar wij hartelijk werden ontvangen. Koffie was het enige wat werd verstaan maar we wilden ook iets eten! Uiteindelijk hebben wij ons laten verrassen, heel apart maar goed te doen! De kleine jongen werd ook geshowd, hij zette het al snel op een brullen, volgens zijn vader had hij nog niet vaak "witte" mensen gezien. Later kwam er toch een glimlach; Jantje huilt, Jantje lacht!!

'150952' door RonMessing '150952' door RonMessing

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Babyboom

RonMessing

Als een baby overlijdt voordat hij tandjes gekregen heeft wordt hij of zij "begraven" in een boom, het grafje is afgedekt en de wond in de boom gaat na verloop van jaren helemaal dicht. De boom rijkt naar de hemel, door ze in de boom te begraven is de weg naar de hemel korter was het verhaal

'394683' door Feije '394683' door Feije

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Bissu

Feije

De Buginezen van zuid-Sulawesi onderscheiden vijf geslachten, in plaats van twee. Naast man en vrouw zijn dat de Calabai (een man die zich als vrouw gedraagt), de Calalai (een vrouw die zich als man gedraagt) en de Bissu (een transseksueel). De Bissu heeft van oudsher een bijzondere plaats in de gemeenschap. Hij/zij wordt geacht in staat te zijn om te communiceren met de geesten uit de Bovenwereld, en zijn/haar advies wordt dan ook ingewonnen voor allerlei zaken van spirituele aard. In stamverbanden over de hele wereld worden mensen die van de norm afwijken - homoseksuelen, transseksuelen - verbannen uit de gemeenschap, of zelfs vermoord. De Buginezen hebben een hoogst elegante oplossing gevonden voor het 'probleem' van de andersgeaarden: aan hen worden bovennatuurlijke kwaliteiten toegedicht, waardoor ze een gewaardeerd lid van de stam kunnen blijven.

'382048' door Roelvandersman '382048' door Roelvandersman

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

IndonesiëCelebes (Sulawesi)

Nemo

Roelvandersman

De clownvis, of bij iedereen bekend Nemo is één van de anemoonvissen die veel voorkomt rondom de eilanden van Indonesie, Sulawesi is een topduikbestemming! Deze zagen we tijdens een duik bij de Togean Islands!