Celebes (Sulawesi)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gevaar bij scubaduiken

Celebes (Sulawesi),
Indonesië


Gevaar tijdens het duiken is relatief. Je kunt het zien als autorijden. Zolang je goed op je tellen let, kijkt waar je je handen steekt, niets aanraakt omdat sommige dieren en of planten nou eenmaal erg giftig zijn, loop je weinig risico.

Het verhaal over murenen gaat dat het zouden levensgevaarlijke bloeddorstige monsters zijn. Nee erg vriendelijk zien ze er niet uit. Maar om nu te zeggen 'levensgevaarlijk'? In het verleden zijn er best wel eens duikers gebeten, maar die hadden het dan ook vaak aan zich zelf te danken. Veel duikers maken er een sport van om murenen te voeren. Niet erg gezond voor de murene, maar in sommige gevallen was dat ook niet zo gezond voor de duiker. Een murene kan namelijk erg moeilijk onderscheid maken tussen waar het voer eindigt en waar de hand van de duiker begint. Het is ook wel eens gebeurd dat nietsvermoedende duikers zich plotseling zagen geconfronteerd met een murene, die er aan was gewend dat "duikers" betekent eten. En uit teleurstelling wilde de murene dan wel eens happen naar uitstekende lichaamsdelen.
Een beet van een murene is niet giftig, maar de wond zal waarschijnlijk wel gaan ontsteken vanwege de vele bacteriën die in de bek van de murene aanwezig zijn.

Murenen zijn er in allerlei soorten en maten. Dunne, dikke, lange, kleine noem maar op. Ze hebben een voorkeur voor warm tropisch water. Er zijn een paar soorten die voorkomen, in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan (tot Bretagne),