Bandung

'262448' door hansdewildt '262448' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Theeplantage

hansdewildt

Theeplantages zijn toch weer anders als rijstvelden. Ook groen natuurlijk en ook met prachtige lijnen erin. Deze theeplantage ligt in de omgeving van Bandung. De foto is 's morgens genomen toen de ochtendnevel nog niet helemaal opgetrokken was.

'302101' door hansdewildt '302101' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Grote hoogte

hansdewildt

Wat opvalt bij de prachtige treinreis tussen Jakarta en Bandung is, dat je richting Bandung een steeds grotere hoogte bereikt. O. K. de snelheid is dan ook aangepast , maar dat geeft weer wel de mogelijkheden om de deur van de trein te openen en van grote hoogte het prachtige landschap met zijn rijstvelden vast te leggen.

'327850' door hansdewildt '327850' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Vulkaan !

hansdewildt

Bij Lembang ligt de nog actieve vulkaan Teng Kuban Parahu. Bij de nog actieve vulkaan heb je mooie heet water bronnen maar er is ook veel zwaveldamp. Een smerige stank die ook nog ongezond is. De vulkaan is prachtig om te zien. (Herman M heeft er een mooie tip over geschreven)

'273601' door katolina '273601' door katolina

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Zwavelmeer bij vulkaa

katolina

De kleur van het zwavelmeer is zo helder en mooi. Het blauw en gifgroen steken daarbij mooi tegen elkaar af. Dit plaatje was de moeizame tocht over wiebelige lavastenen, gehuld in de geur van rotte eieren zeker waard.

'349093' door hansdewildt '349093' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Links zitten !

hansdewildt

De prachtige treinreis van Bandung naar Yogyakarta mag je eigenlijk niet missen als je op Java bent. Helaas hadden wij regenachtig weer, maar het was zeker de moeite waard om foto's te maken van het geweldige uitzicht. Zoals hier met prachtige groene rijstvelden met daar achter de kampungs tussen de palmbomen. Ga wel links (in de rijrichting) zitten, want daar is het uitzicht het mooist. (Als je de foto opent en je hebt hele goede ogen dan zie je 2 mensen onder in het hutje zitten !)

'140278' door janneman42 '140278' door janneman42

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Vriendschap op Java

janneman42

Vriendschap van kinderen langs een rijstveld nabij Bandung (java).

'249319' door AndreHoekstra '249319' door AndreHoekstra

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Betjak in Bandung

AndreHoekstra

De Betjaks (fietstaxi's) komen veelvuldig in het straatbeeld van Bandung voor . Zij vervoeren mensen terwijl de chauffeur op verhoogde zadels over het verkeer heenkijken. De Betjaks zijn heel mooi versierd en een lust voor het oog. Alleen heb je wel vaak medelijden met de chauffeur omdat het fietsen van meer dan een persoon hem veel moeite kost. Zeker als het regent. Op momenten dat zij geen klanten hebben doen zij gauw een tukje.

'326006' door hansdewildt '326006' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Onbelangrijk..

hansdewildt

Leeftijd is onbelangrijk in Indonesie. Het zware werk moet toch gedaan worden op de rijstvelden. Grijs of niet !! Ik schatte ze al tegen de 70 jaar maar ze stond toch gebukt om de stekjes uit te planten. Knap hoor !!!!

'295730' door hansdewildt '295730' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Thee !

hansdewildt

Tijdens de treinreis van Bandung naar Yokyakarta kom je niet alleen prachtige rijstvelden tegen maar ook hele mooie theeplantages. Als je ziet hoeveel moeite het kost om de thee zover te krijgen dat hij in een zakje kan, begrijp je niet dat de thee hier niet veel duurder is !

'334391' door herman m '334391' door herman m

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Paring

herman m

Dit “ritueel” van twee kikkers zag ik bij de heetwaterbronnen van Ciater in de omgeving van Bandung. Tijdens de paring beklimt het kleinere mannetje het vrouwtje en die stakker moet dan soms urenlang het mannetje op deze manier rondzeulen. In deze contreien is vanochtend een bus met o.a. Nederlandse passagiers verongelukt. Helaas zijn daarbij enkele mensen omgekomen.

'284719' door hansdewildt '284719' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Oud !

hansdewildt

In de omgeving van Bandung hebben wij tijdens een dessatour een kampung bezocht. Wat opviel, was dat zowel de kinderen als de volwassenen er goed verzorgt uit zagen. Deze oude vrouw was 95 jaar en nog actief bezig rond haar huisje !

'334893' door hansdewildt '334893' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Triest !

hansdewildt

Tijdens de treinreis van Bandung naar Wonosobo op Java stopt de trein regelmatig bij kleine dorpjes. op dat zelfde moment rennen de kinderen en vrouwen naar de trein om te bedelen. De kinderen worden in de trein gezet, maar toch is het beter om geen geld te geven. Zodra ze geld in de handen hebben wordt het weggeritst door mannen die wat verder op staan. Moeilijk is het wel als zo'n kleintje voor je staat...

'328576' door herman m '328576' door herman m

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Tangkuban Prahu

herman m

De Gunung Tangkuban Prahu (vertaald: omgekeerde prauw) is een actieve stratovulkaan bij de stad Lembang gelegen op 30 km ten noorden van Bandung, de provinciehoofdstad van West-Java. Je kunt wandelend of met een klein busje tot aan de kraterrand komen. Ook zijn er heetwaterbronnen, waarin het bij wijze van spreken mogelijk is om een ei te koken. Vanuit de diepe krater stijgen hete zwaveldampen op (aan de rechterkant van de foto). De vulkaan is 2076 meter hoog en is voor het laatst in 1983 uitgebarsten.

'254881' door hansdewildt '254881' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Vrouwen !

hansdewildt

Ja, het zijn hier dus ook weer de vrouwen die het moeten doen ! In de buurt van Bandung zag ik ze aan het werk op een wat kleiner rijstveld. Maar liefst 9 vrouwen waren bezig om nieuwe rijstplantjes in het water te zetten en dat is echt wel zwaar werk !!

'257209' door hansdewildt '257209' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Plezier.

hansdewildt

In Bandung heb ik een muziekschooltje bezocht. In dit angklungschooltje hadden de kinderen duidelijk plezier bij het spelen van muziek. Degene die op bezoek waren kregen ook meteen zelf een muziekinstrument in hun handen gedrukt en moesten mee doen. Dolle pret dus !!

'257790' door hansdewildt '257790' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Wachten..

hansdewildt

Eerste oranjefans zitten te wachten voor de wedstrijd Nederland - Ghana...., flauw he ! Deze vrouw zat te wachten of uit te rusten, nadat ze boodschappen gedaan had in Bandung. Ze was al behoorlijk op leeftijd !

'254482' door hansdewildt '254482' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Feest !

hansdewildt

Tijdens onze reis werden we uitgenodigd op een bruiloft. Heel bijzonder voor hen maar zeker ook voor ons. Samen feesten, eten en drinken. Iedereen had plezier, zo ook deze 2 jongens die tussen het eten door nog wel even op de foto wilde !

'320098' door hansdewildt '320098' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Verkoeling ?

hansdewildt

Heerlijk lijkt me het om met dat warme weer je werk te mogen doen met je voeten in het koele water. Niets is minder waar; het water is niet koel maar lauw en modderig en op dit werk hoef je ook niet jaloers te zijn. Het is keihard werken op de rijstvelden. Stekje voor stekje in de modder steken, constant voorover gebukt en ja, ook dit waren 3 vrouwen die dit zware werk moesten doen !

'271471' door hermanenelly '271471' door hermanenelly

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Treinreis van Bandung

hermanenelly

Vroeg in de ochtend pakken we de trein en reisden door een schitterend landschap van rijstterrassen, heuvels en rivieren van Bandung naar Yogyakarta. Van uit de deuren van de trein kun je werkelijk de mooiste landschappen fotograferen.

'259311' door hansdewildt '259311' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Thee.

hansdewildt

Een theeplantage ziet er toch weer heel anders uit dan rijstvelden. Deze foto is in de vroege ochtend genomen toen de ochtendmist nog niet geheel was opgetrokken. Eigenlijk mooier en groener dan wanneer de zon er op staat.

'321689' door hansdewildt '321689' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Ook mannen.....

hansdewildt

Het zijn inderdaad altijd foto's van vrouwen die hard moeten werken op de rijstvelden, maar wat dacht je van de mannen...? Het zwaarste werk wordt door hen gedaan n.l. het losmaken van de modderige bodem. Nog helemaal het echte handwerk en daar komt geen machine aan te pas. Dit is natuurlijk ook geen werk voor vrouwen.....

'256186' door hansdewildt '256186' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Nat.

hansdewildt

In de omgeving van Bandung zie je prachtige rijsvelden. Het zijn wel altijd de vrouwen die je het werk zie doen. Zo ook deze dame die echt tot boven haar knieen in het water stond !!

'285463' door hansdewildt '285463' door hansdewildt

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Wat hebben ze nu weer

hansdewildt

Tijdens de dessatour kwamen wij in een kampung deze kinderen tegen. Ze zagen er goed verzorgd uit en waren duidelijk al gewend aan de toeristen die regelmatig langs komen...

'542356' door schenkel '542356' door schenkel

IndonesiëBandung

IndonesiëBandung

Werken op de...theepl

schenkel

Deze mensen gaan zo iedere dag heen en weer naar de thee plantage.Doet mij een beetje denken aan veevervoer(sorry)maar voor hun is dit heel wat. We zijn op de Malabar theeplantage en gaan hier echt terug in de tijd.De geschiedenis van deze plantage gaat terug naar eind 1890,toen de eerste Nederlanders zich vestigden in de hooglanden van Pangalengan.Karel Bosscha was de eerste eigenaar en woonden met zijn gezin in het plantagehuis.Dit plantage huis is nog steeds intact en word zeer goed onderhouden.Eigenlijk is deze plantage een dorp op zich.Er zijn scholen,een huis voor de ouderen een dorp waar de theepluksters wonen. Probeer hier een bezoek aan tebrengen het is nog zo authenthiek.Vooral de fabriek waar de theeblaadjes thee worden is echt zo leuk om van binnen tebekijken. En neem iets leuks mee voor de kinderen voor als je het dorpje in loopt.Ze vinden het echt geweldig!!! Doe wel goede schoenen aan want bij mist en regen kan het behoorlijk modderig zijn in het dorpje.