Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wildwater raften over de Ayung River in Bali

Bali,
Indonesië


Een echte aanrader om te doen in Bali is raften. Je hebt hiervoor verschillende aanbieders over heel Bali verspreid. Er zijn dan ook meerdere rivieren in Bali, waar je kunt raften. Wij kozen voor de Ayung River en deze is met 75 km de langste rivier van Bali.

Wij werden door de eigenaar van onze accommodatie geadviseerd om het raften te boeken bij Bali Adventures. Zij staan bekend om de beste, lees; de meest veilige en professionele apparatuur, zoals kwalitatieve raft-boten, plus de langste afdaling over de Ayung River van maar liefst 9,7 km. Dit bleek te kloppen, nadat we tijdens ons avontuur andere rafters tegen kwamen, die pas verderop op de rivier opstapte met slechter uitziende raft-boten, dan wij.

Je wordt vroeg in de ochtend opgehaald bij je accommodatie, waar je dan ook mocht verblijven op Bali. Vervolgens word je naar hun startpunt gebracht. Hier kun je je omkleden in een nette kleedruimte met kluisjes. Voor de spullen die je mee wilt nemen wordt er een waterdicht zakje, die je om je hals kunt doen, uitgereikt. Het verloopt allemaal heel vriendelijk en professioneel. Meestal ben je met een hele groep, maar de verdeling voor de boten zelf verloopt prima.

Nadat je je zwemvest, peddel en helm in ontvangst hebt genomen, loop je door al het mooie groen naar beneden richting de rivier. Je krijgt een gids toegewezen, die je instructies geeft en je nog even bang maakt voor de krokodillen en slangen in het water. Of die er zijn, geen idee.

Daarna gaat het avontuur van start over de 9,7 km lange rivier. Tussen elke boot die vertrekt wacht men even, zodat je niet op een kluitje met elkaar de rivier afdaalt. Je navigeert door 33 klasse 2 en 3 stroomversnellingen. De klasse ofwel snelheid van de stroomversnellingen zijn afhankelijk in welk seizoen je dit gaat ondernemen. In of vlak na het regenseizoen is er veel meer water, waardoor de stroomversnellingen veel wilder zijn en opgeschaald wordt naar klasse 4. Wij ondernamen dit in mei en hadden een redelijk rustige rivier, klasse 2. Dit had als voordeel, dat we volop konden genieten van het wilde ongerepte regenwoud met de diversiteit aan groen, de torenhoge kliffen en kloven waar de rivier doorheen stroomt, watervallen en prachtige rijstvelden. En dit in een bijna stille omgeving. De natuur langs de rivier is met recht zeer bijzonder te noemen.

Halverwege kom je weer wat andere deelnemers tegen bij een grote woeste waterval. De gids stapt even uit om de boot waarin je zit tot onder de waterval te duwen voor een fijne hoofd- en nekmassage. Een stukje verderop doe je nog een stop om prachtige beeldhouwkunst te bewonderen, die men vele jaren terug in de rotsen heeft gemaakt. Deze bevinden zich net boven het wateroppervlak en is erg indrukwekkend om te zien. Foto daarvan zal ik later nog plaatsen.

Uiteindelijk na ongeveer 2 uur peddelen kom je aan op het eindpunt waar je weer terug gebracht wordt naar de kleedruimte. Er worden netjes handdoeken uitgedeeld en je kunt er eventueel douchen. Je hebt de mogelijkheid om een foto die zij hebben gemaakt te kopen, wat een leuk aandenken is.

Als laatst krijg je een goede lunch aangeboden. En als iedereen klaar is, ga je met dezelfde chauffeur weer terug naar je accommodatie.

Naast dat het een erg leuke activiteit is kan ik het met name aanraden om de spectaculaire natuur te zien langs de oevers van de Ayung River.