Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Steenvis

Bali,
Indonesië


De steenvis is een vleesetende vis met giftige stekels op de rug, die leeft op de zeebodem, gecamoufleerd als een steen. Wanneer je gaat duiken of snorkelen wees dan altijd op je hoede voor deze vis. Je ziet hem nauwelijks. Trek dus in deze wateren altijd waterschoenen aan en ga niet zomaar tussen de rotsige bodem lopen.
De steenvis valt onder de schorpioenvissen, maar is een speciaal geval. Dit is een soort met gif dat dodelijk kan zijn voor mensen. De steenvis komt in grote delen van de wereld voor en kan tot een halve meter worden. Ze verstoppen zich tussen de rotsen, en zien er zelf ook uit als een steen. De rifsteenvis is de meest giftige vis in de wereld. De stekels kunnen door schoenzolen heen dringen. Omdat de dieren zo goed als onzichtbaar zijn tussen de stenen, zijn steenvissen gevaarlijk.

De steenvis leeft van kleinere visjes die hij net als de krokodilvis in een hap naar binnen slokt. Moeite hoeft hij hier nauwelijks voor te doen, aangezien hij door zijn camouflage niet wordt opgemerkt door niets vermoedende visjes.