Bali

Wandelen door de rijstvelden van Munduk

elja75 was hier op 2013-09-19 Gepost op: 2013-10-28 0 reacties.
Munduk is een klein traditioneel Balinees dorpje wat op 900 meter hoogte ligt, omgeven door indrukwekkende rijstterrassen.
Ons huisje staat met de voorkant op palen, de achterkant is tegen de berghelling gebouwd. Het huisje is gemaakt van donker hout en mooi bewerkt. Ook binnen is er veel uitgesneden hout, de wc en douche hebben maar drie wanden. De vierde wand is open. Elk huis heeft een eigen router voor internet, een eigen schotel voor tv en een eigen boiler met gasfles voor de douche. Wij hadden pech, de router was kapot en er moest een nieuwe komen vanuit Lombok, de schotel deed het niet en toen we wilde douchen was de gasfles leeg, dus koud water. Het water werd opgelost, de rest niet. Maar het prachtige uitzicht vanaf het balkon maakte alles goed.
In de verte kon je Lovina zien liggen. Omdat Munduk hoger ligt, was de lucht lekker fris maar zeker niet koud.
We gingen op pad een stevige wandeling. We liepen eerst richting waterval, de Munduk waterval is een mooie en relatief rustige locatie en zeker de moeite om hier naar toe te gaan.
Het begint als een reeks van kleine watervallen in de rivier waarna het uiteindelijk 20 meter naar beneden valt. Het diepe bad aan de basis is mooi en je ziet kinderen en volwassenen in het koude water zwemmen. In het koele klimaat van Munduk groeit veel kruidnagel en zijn er koffieplantages, de kruidige geur verspreidt zich overal.
Net voorbij de waterval staat een kraampje waar je voor een luttel bedrag kruiden kunt kopen. We liepen langs huisjes en zagen de prachtige rijstplantages. De weg ging naar boven en weer naar beneden met steeds weer die mooie natuur. Na een aantal uren stopten we bij een viskweekvijver, daar was een open gebouwtje waar we schaduw hadden en even konden zitten. We gingen verder en opeens kwam er een brommertje langs gereden en hoorden we een hoop gemekker. De bestuurder had een geit op schoot met de poten achter zijn rug vastgebonden. De geit was het duidelijk niet eens met deze manier van vervoeren. Het was een grappig gezicht, maar ik was net te laat om hier een foto van te nemen. De wandeling duurde alles bij elkaar zo’n 4 uur en was zeer de moeite waard.
‘s Avonds wilden we in het dorpje eten, we hadden gehoord dat er een lekker restaurant was. We vroegen de weg bij de receptie. Putu, die aan de receptie zat, legde uit hoe we moesten lopen en adviseerde een zaklantaarn mee te nemen. De weg loopt erg naar beneden, er was geen trottoir en de auto’s en scooter reden rakelings langs je heen. Putu gaf ons een kaartje met telefoonnummer mee en zei dat we het restaurant naar hem moesten laten bellen als we klaar waren met eten. Hij zou dan een auto sturen om ons op te halen. Hij vond de weg te gevaarlijk en te steil, wel heel attent van hem.
De volgende ochtend gingen we naar de meren Danau Tamblingan en Danau Buyan, twee oude kratermeren op 1000 meter hoogte. Iets ten oosten van de meren ligt Danau Bratan, het Bratanmeer met het prachtige tempelcomplex Pura Ulun Danu Bratan. Het op 1200 meter hoogte gelegen meer ligt in de krater van een uitgewerkte vulkaan.
Na het bezoek aan Pura Ulun Danau Bratan rijden we naar een lokale markt. Dit vind ik altijd een feest van geuren en kleuren. De geuren zijn echter niet altijd geparfumeerd, de vis ligt niet op ijs zoals bij ons en dat ruik je.
's Middags bestellen we een taxi die ons naar de natuurlijke zwavelbron Air Panas Banjar zal brengen. Dit is ongeveer een uurtje rijden. De entree kost omgerekend
€ 0,07. Het warme water stroomt vanuit de bekken van slangen in de bassins. Kleedhokjes en kluisjes zijn aanwezig. We liggen een uurtje in het heerlijke water, daarna rijden we naar de Brahma Arama Vihara in Banjar. Dit is een Thaise Theravada-boeddhistische tempel met een fel oranje dak en kleurrijke beelden. Deze tempel is zeker de moeite waard om te bezoeken.
‘s Avonds gaan vroeg naar ons huisje om nog na te genieten op het balkon. Muziek is niet nodig, de kikkers kwaken uit volle borst.

0
0

Foto's bij dit blog

Mooie weerspiegeling op het water
Tempel Pura Ulun Danau Bratan
Alle blogs van elja75
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.