Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Vijfde stop tijdens onze Balitour - Candidasa

Bali
Indonesië
AVoermans

Vijfde stop tijdens onze Balitour - Candidasa

19 september - Candidasa
Vandaag een heerlijke rustige dag. Eerst wat uitgeslapen en na het ontbijt hebben we een korte wandeling gemaakt. Onderweg hebben we nog wat kaarten gekocht voor het thuisfront. Deze hebben we op het ligbed bij het hotel geschreven aangezien we pas om 12uur werden opgehaald door onze vertrouwde gids, maar zonder onze vertrouwde chauffeur. Die had een familiefeest, dus zijn baas reed ons vandaag.

Onderweg naar Candidasa vroegen we of er na een ceremonie nog een gelegenheid is om met elkaar te eten en te drinken. En wat ze dan drinken. De jeugd drinkt wel eens een biertje of wat palmwijn. Voornamelijk wordt er gegeten van wat er over is van de offers. Er zijn veel redenen om ceremonies te houden volle maan, verjaardagen (2x per jaar), geboorte, doop, crematie. Waarschijnlijk vergeet ik nog een aantal redenen. Alles wordt uitgebreid gevierd, soms wel 3 dagen dag en nacht.

Onderweg zijn we gestopt bij prachtige rijstvelden. Nu niet vlak maar echte terrassen. Dit was een heel mooi uitzichtpunt, waar we veel foto's hebben gemaakt. Dit stuk staat ook op de Unesco Werelderfgoedlijst.

In Candidase is niet veel te beleven. We hebben een wandeling gemaakt, maar waren zo klaar. Wel hebben we voor morgenochtend een wandeltocht gepland met een gids om de bergen in te gaan. Dit is echter wel om 5.00 uur zodat ze de zonsopgang kunnen zien. Ik ben benieuwd, we kunnen namelijk zelf aangeven wat we willen gaan zien. We hadden graag de Agung vulkaan beklommen, maar de prijs was te veel, na lang twijfelen hebben we besloten het niet te doen. Dit zodat we volgende week ook nog wat leuks kunnen gaan doen.

20 september - Candidasa
Het was weer de moeite waard zo vroeg opstaan. In het donker werden we opgehaald en aan de voet van een heuvel stopten we. Daar zijn we te voet met een zaklantaarn naar boven gegaan. Wat een klim was dat zeg! Stukken met traptreden en stukken waar niks was en je blij was dat de gids een zaklantaarn bij had. Langzaam werd het lichter en kwam de top ook dichterbij. Onderweg vertelde de gids dat er volgende maan een grote ceremonie is in de tempel boven op de berg. Vele mensen uit de dichtbij zijnde dorpen gaan daar dan naartoe. Hij woont zelf in het dorpje onder aan de heuvel. Hij gaat zelf ook naar de ceremonie. Na een flinke klim zijn we boven en lopen we langs apen die er zitten (!). Ja, zelfs ik liep er langs. De gids vertelde dat ze banger zijn voor ons dan andersom. Nou, dat weet ik zo net nog niet.

Uiteindelijk kwamen we op een open plek aan waar we in het gras zijn gaan zitten wachten tot de zon op kwam. Ondertussen vertelde de gids dat hij ook visser is en dat hij anders om 2.00 uur de boot op gaat. Nu zijn er in deze omgeving meer dan duizend vissers, die voornamelijk op makreel vissen. Dit moet vroeg in de morgen, want anders zit de makreel weer te diep. Bij zonsopgang komen de vissers weer terug. Ondertussen kwam de zon tussen de wolken tevoorschijn. Het was een prachtig gezicht. Het was weer mooi om te zien. In de verte zag je de vissers terugkomen, allemaal witte stipjes aan de horizon. Daarna zijn we naar de andere kant van de top gelopen. Hier heb je en prachtig uitzicht over de Agung Vulkaan die goed te zien was. Verder kwamen er vele rijstvelden naar voren. Weer een mooi uitzicht.

De weg naar beneden was minder leuk, omdat nu de apen wakker waren en we zagen hoeveel het er waren. En ja, ik was banger dan zij van mij. Bah! Ik moet er echt niks van hebben.

De tempel op zich was niet speciaal, maar het uitzicht was prachtig. Het grappige was dat onze gids eigenlijk geen gids is, maar een taxichauffeur die met ons mee liep. Hij kwam er immers vaker. Wel leuk, hij vertelde heel leuk en liep op zijn dooie gemak met slipper naar boven. Terwijl wij het met wandelschoenen soms nog lastig hadden.

Tijdens de wandeltocht vertelde de gids over White Sandy Beach. Een baai met een wit strand. We wilden eigenlijk niet veel meer doen en dit was wel een goede optie. Dus na wat boodschappen te hebben gedaan zijn we met een taxi naar het strand gegaan het was inderdaad lichter strand dan dat zwarte wat we al gezien hebben. Maar wit was het niet. We hadden twee bedjes met parasol bij een warung waar we zijn gedropt door onze chauffeur.

De zee was erg ruw en er was een flinke onderstroming. We zijn er dan ook niet ver ingegaan. Tot 15.00 uur zijn we daar gebleven en daarna zijn we weer opgehaald om terug naar het hotel te gaan.

Onze gids van vandaag gaf ons nog een tip en dat was dat we moeste gaan eten bij Rendezvous. Een restaurant vlakbij ons hotel. En dat hebben we geweten zeg, wat was het heerlijk! We hebben in Bali nog niet zo lekker gegeten en dat met uitzicht op zee en de ondergaande zon. Ja, het was echt heerlijk.

Foto's

7ed19.jpg
7ed19.jpg
AVoermans
7ed19.jpg
7ed19.jpg
AVoermans
14ccc.jpg
14ccc.jpg
AVoermans
14ccc.jpg
14ccc.jpg
AVoermans