Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Tweede stop tijdens onze Balitour - Pemuteran

Bali
Indonesië
AVoermans

Tweede stop tijdens onze Balitour - Pemuteran

15 september - Pemuteran
Vandaag een lange rit in de auto. Gelukkig hebben we een aantal stops onderweg.

De eerste stop is in Bedugul. Daar is een markt voor groente en fruit. Er liggen verschillende exotische fruitsoorten die ik in Nederland nog nooit heb gezien. Uiteindelijk kopen we bij een stalletje wat fruit en specerijen. Eerste hebben we van alles geproefd en geroken. We moesten we afdingen. Ze gebruikte echte toeristenprijzen. Uiteindelijk hebben we vanille, lemongras, hot curry, lychees en een rode vrucht waarvan we de naam niet meer weten gekocht.

Na de markt kwamen we vrij snel aan bij de Berantan tempel. Een openbare tempel bij het Candikuning meer. Op dat moment was er een ceremonie bezig om de doden te eren. Dat gebeurd 12 dagen na de crematie. Er wordt door een priester met heilig wijwater gereinigd en mensen nemen ook offers mee. Het maakt niet uit hoeveel of hoe groot het offer is. Het gaat om het gebaar. Er is ook een kleine tempel om de godin van het weer te offeren. De grote tempel stamt uit de 16e eeuw. De daken, pagodes, bestaan altijd uit een oneven aantal. Veel dingen hebben te maken met de 3 eenheid, Vader-Zoon-Heilige Geest. Bij het complex is ook een boeddhistische tempel en verderop staat een moskee.

De weg naar de volgende stop is vooral berg op en af met flinke scherpe bochten. En Makaki apen!! Een hele hoop zaten er langs de weg. We zijne ven gestopt, maar zijn in de auto blijven zitten. Ze zijn erg brutaal. Onderweg wordt ons verteld dat er veel koffie, vanille, cacao en kruidnagelplantages zijn. In de lager gelegen gebieden zijn juist rijstvelden.

Onderweg zijn we ook nog gestopt bij de twee meren. Er zit misschien 50 meter bos tussen. Een heel apart gezicht. Gelukkig was dat alweer een eindje vanaf het bis waar al die apen zaten.

Voordat we zijn gaan lunchen zijn we nog naar de Mundukwaterval gelopen. Wat een mooi uitzicht dwars door het bos me allerlei bomen met vruchten. Naar beneden ging sneller dan naar boven.

Na de lunch, waar we uitkeken over een groot dal, zijn we verder gereden naar Pemuteran, een heel stuk vlak langs de kust. Bij het hotel dat bestaat uit bungalows ligt een zwart zandstrand. Wij slapen in een bungalow dat verdeeld is in 2 hotelkamers en we hebben een buitendouche. Nu lekker zwemmen en kijken hoe de zee is.

16 september - Pemuteran
Vandaag snorkelen! Om 9.00 uur zijn we opgehaald met een busje vol Nederlanders en Belgen. Een gezellig groepje zo bij elkaar, iedereen was ook een beetje van dezelfde leeftijd. Na een klein half uur rijden zijn we bij de haven waar we overstappen op de boot. Daar moet je niet te veel van voorstellen. Nadat we de baai uit waren kwamen we op de Balinese Zee. Hier was het water al wat heftiger en moesten we de tassen bovenin een net doen om het droog te houden. Na een half uur varen kwamen we op de plek waar we gingen snorkelen. In het begin was het raar zo in het water en ademen door dat pijpje, maar toen de knop omging en je er niet bij nadacht was het prachtig om te zien. Ik heb dan ook allerlei vissen gezien en het koraal was ook prachtig. Toen we terug moesten naar de boot zagen we zelfs een schildpad. In de ochtend is Bart niet mee geweest, hij raakte steeds in paniek als hij onder water moest kijken en ademen tegelijk.

We kregen lunch op de boot en dat was rijst met fruit en kroepoek. Maar de rijst was koud en vond ik niet zo lekker. Maar het fruit was wel lekker. Daarna mochten we vrij zwemmen of snorkelen. Bart heeft het nog eens geprobeerd en kreeg een andere snorkel en dat ging veel beter. De kapitein ging ook het water in en ving een ballonvis, zo'n vis die zichzelf opblaast. Deze kon je dan ook makkelijk vasthouden. Wat heel raar aanvoelde. Na een tijdje zijn we met onze gids weer verder gaan snorkelen. Nu was het nog mooier en kwam je heel dichtbij het koraal. Je kon het bijna aanraken. Ik was zelfs op een gegeven moment bang dat ik er met mijn flippers tegen aan zou komen. Het was echt nog kleurrijker en ook heel veel vissen. Soms was daar ineens een hele school vissen, echt heel mooi om te zien. We hebben een camera om onder water te fotograferen, dat hebben we dan ook veel gedaan. De terugvaart was iets minder leuk. Het waaide heel hard waardoor er hele hoge golven waren. Hierdoor was alles en iedereen zeiknat. Toen we aan wal kwamen waren al mijn kleren nat en de handdoek die we om hadden was ook doorweekt. Gelukkig hadden we nog een droge handdoek in de tas zitten die droog gebleven was. Hierdoor had ik in ieder geval iets om me heen. Bij het huisje hebben we dan ook extra lang gedoucht om al het zoute water van ons lichaam te krijgen en uit ons haar natuurlijk. Toen kwamen we er ook achter dat onze ruggen verschrikkelijk verbrand zijn. We hebben snel body lotion gehaald en koude handdoeken erop gelegd.

's Avonds zijn we langs het strand gaan wandelen en zijn we uiteindelijk gaan eten bij een restaurant die alles op het strand had staan. Het was een mooi uitzicht en lekker eten.

Foto's

18a9a.jpg
18a9a.jpg
AVoermans
5f134.jpg
5f134.jpg
AVoermans
5f134.jpg
5f134.jpg
AVoermans
480d5.jpg
480d5.jpg
AVoermans
480d5.jpg
480d5.jpg
AVoermans