Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Eerste stop tijdens onze Balitour - Ubud deel 1

Bali
Indonesië
AVoermans

Eerste stop tijdens onze Balitour - Ubud deel 1

12 september - Ubud
Vandaag de vlucht naar Bali! Het is een 3 uur durende vlucht. We zijn blij dat we een stop-over hebben gemaakt in Kuala Lumpur. We zijn namelijk een van de weinige Nederlanders die er wel fris en fruitig uitzien. Het is ruim 2000km vliegen van Kuala Lumpur naar Denpensar.

Wat een drukte! Wat een drukte! Jemig zeg, echt niet normaal. We zijn geland en komen de hal in voor de douane. Er komen een aantal vliegtuigen tegelijk aan en die mensen hebben allemaal een visum nodig en moeten allemaal door de douane. Wat een mierennest.. Heb je deze drukte gehad wacht je een heerlijk welkomstcomite. Buiten staat het vol mensen die iemand komen halen. Dus het is nog een gevecht om überhaupt het vliegveld af te komen. Uiteindelijk is het gelukt en ontmoeten we onze gids. Een aardige man, hij spreekt redelijk Nederlands en heeft onderweg genoeg te vertellen.

Onderweg naar Ubud vertelt hij veel over wat we zien en wat we gaan doen tijdens de rondreis. Na ruim anderhalf uur rijden komen we aan in Ubud. Wat was dat een rit zeg. Ben blij dat we een chauffeur hadden, al viel het busje tegen. Het was wel oke, maar je zag dat ie al veel geleden had. De drukte op de weg was voornamelijk alle scooters/motors die we tegen kwamen of voor/naast/achter ons gingen rijden. Hierdoor duurde de rit iets langer dan verwacht.

Bij het hotel aangekomen kregen we een welkomstdrankje en vertelde de gids hoe laat hij ons morgen kwam ophalen. De kamer is authentiek Bali. Met een hemelbed en een ontzettend mooie deur met hangslot.

Vanavond hebben we heerlijk gegeten bij Lada, een eettentje aan de weg richting de hoofdstraat. We hadden loempia's en sates met satesaus en rijst. Als toetje black sticky rice pudding gemaakt met kokosmelk. Het dessert staat over aangeschreven als het dessert van Bali. Het was dan ook wel lekker, maar niet heel bijzonder. Het was een stuk natter dan de rijstpudding in Nederland.

13 september - Ubud
De eerste excursie dag, nou ja ochtend. De omgeving van Ubud staat op het programma. We zijn om 9.00 uur opgehaald en rijden naar Celuk. Hier zijn veel zilver en goudsmeden te vinden en we krijgen het proces uitgelegd hoe ze het zilver verwerken. We zien veel mooie dingen en in de tweede winkel/werkplaats vinden we een mooie ring. Hierna rijden we door naar Batuan. Hier gaan we kijken bij een traditioneel Balinees huis. Je komt binnen door een poort en loopt dan tegen een wand die de boze geesten tegenhoudt. Elke kamer is een apart huisje. Er is een keuken die op hout gestookt wordt en waar ook gegeten wordt. Dan zijn er verschillende slaaphuisjes en een eigen huistempel. Hier worden meerdere keren per dag offers gebracht en gebeden om 6.00 - 12.00 - 18.00. Er wordt dan ook wierook gebrand. Daarna rijden we door naar Kemenuk waar we gaan kijken bij een houtsnijwerk werkplaats. Ze gebruiken verschillende soorten hout om beelden van te maken. Dit is veel werk, vaak doen ze er meerdere weken/maanden over. Uiteindelijk gaan ze er met schoenpoets over om het te laten glimmen. Na de hele winkel te hebben gezien vonden we de rijstvelden achter de winkel het mooist. Je zag door duidelijk de terrassen waar de plantjes in het water staan.

Onderweg verteld onze gids dat 90% van de bevolking hindoeist is. Er zijn hierdoor ook vele tempels. Ondertussen zijn er ook moskeen en kerken gebouwd.
De daken van de huizen worden grotendeels gemaakt van helmgras, het ziet er bijna hetzelfde uit als riet. Maar ook van palmbomen (klapperbomen) worden daken gemaakt. Door de weersomstandigheden is het nodig om de daken om de 6 jaar te vervangen.

Nu ik dit schrijf op ons balkon begint er zo af en toe een dier te brommen. Eerst zacht en dat dan steeds harder en het stopt weer even plots als toen het begon. Ik ben er nog niet uit wat het is.

Ik verwonder me over het land langs alle wegen zijn wel woningen of winkels. Je ziet niet goed wanneer je in het volgende dorp bent. Misschien dat het van de week anders wordt als we meer naar het noorden gaan waar het minder toeristisch is.

Vanmiddag hebben we rustig aan gedaan. We hebben een stuk door Ubud gelopen langs Monkey Forest Road. Aan het eind hiervan is een park en ja er zitten apen en nee we zijn er niet naar binnen gegaan. We zijn snel doorgewandeld er zaten er namelijk ook buiten het park. Aaahh!!
De rest van de middag hebben we aan het zwembad gelegen.

Als avondeten hadden we weer een heerlijke maaltijd. Vooral het toetje was lekker. Ik had een Balinese Rol met kokos en palmsuiker syrup. Wat er dus uitzag als een kleine groene loempia gevuld met kokos en suiker. De buitenkant was een soort pannenkoek. Het heet Dadar Gulang en is heel lekker!

Nu vroeg naar bed, morgen gaan we fietsen vanaf een berg met uitzicht op de Batur vulkaan en worden om 5.00 uur opgehaald.

Foto's

6394c.jpg
6394c.jpg
AVoermans