Bali reisblogs

Zout, de “Ziel” van Amed

fantesmik was er (tot 23 feb 2009) Gepost op 23 feb 096 reacties

Zonder de half uitgeholde boomstammen van de kokospalmen waarin het zout droogt op het strand van Amed, zal deze streek in het noordoosten van Bali, een groot deel van haar “charme” verliezen… ook wel haar “ziel” te noemen. Belangrijker nog, zeezout is een onmisbare extra bron van inkomsten voor de armste families van dit dorp.

Het produceren van zout is zwaar werk en deze traditionele manier van zoutwinning is niet veel veranderd sinds het verstrijken der jaren. Wanneer het weer droog en zonnig genoeg is kun je de zoutwerkers, zowel mannen als vrouwen, aantreffen op het strand. Hier werken zij vele uren per dag, veelal bezig met het transporteren van zware containers met water vanuit de zee naar de “zoutvelden”. Er zijn natuurlijk meer stappen nodig voordat het zoute water uiteindelijk in de uitgeholde boomstammen wordt gegoten. Het water verdampt uiteindelijk onder de hete zon en er blijven grove, grijsachtige zoutkristallen over. Zout van een superieure kwaliteit!

Ongeraffineerd zout is niet alleen het beste zout voor wat betreft de smaak, het is ook het meest gezonde zout. Het geeft een subtiele smaak aan hiermee bereid voedsel, maar het kan tevens gebruikt worden als een relaxerend badzout. Wat te denken van zoutwater-zwembaden die, al naar gelang hun grootte, toch enkele duizenden kilos zout per jaar kunnen “consumeren”. Amed schijnt de enige plek in Bali te zijn waar men géén jodium aan het zout toevoegt…

Er zijn weinig bronnen van inkomsten voorhanden in Amed, zout kopen is dus een goede manier om de locale bevolking te ondersteunen. Een kleine serieuze noot hierbij: wanneer kinderen het zout verkopen tijdens schooltijd is er iets niet in de haak! Probeer, wanneer mogelijk, de kinderen hierop aan te spreken. Vaak is het niet hun schuld; zij worden door hun ouders het strand opgestuurd om geld te verdienen terwijl zij eigenlijk in de schoolbanken behoren te zitten. Geld voor school is vaak een probleem in dit gebied omdat niet alles gratis is. De kinderen hebben schriftjes waarin toeristen teksten voor ze hebben geschreven in allerlei talen om de kinderen te “helpen” het zout te verkopen. Zelf heb ik hier niets mee, maar meningen verschillen. Onze keuze was, nu ongeveer anderhalf jaar geleden, een klein fonds op te zetten om kinderen te ondersteunen met het betalen van de zogenaamde werkboeken die benodigd zijn voor de SMP (Junior High School). Een héél erg klein project weliswaar, maar je moet ergens beginnen. Geïnteresseerden verwijs ik graag naar de betreffende weblog: http://boekenprojectculik.blogspot.com of ga er naar toe via de link op onze blog: http://fantesmik.blogspot.com
Tot slot: Amed dreigt haar ziel te verliezen omdat het toerisme oprukt. Veelal worden niet beter wetende mensen van hun grond verdreven, voor een véél te laag bedrag, opdat er maar bungalows op het strand kunnen worden gebouwd. Let wel: Amed kent effectief maar een drie maanden durend toeristenseizoen en de resterende periode staat de meeste accommodatie hier leeg! Waarvoor zou je Amed bezoeken als het al haar charme heeft verloren? Je kunt dan beter een ticket naar Marmaris boeken… veel goedkoper en er is ook zon en zee.

Zonder echt cynisch te worden, het is een punt van aandacht. Ik heb zelf met de locale mensen veel contact gehad en de “ziel” van Amed staat op het punt te verdwijnen. Er zijn gesprekken geweest om een deel van het strand in te richten als een soort museum waar men het zoutwinningsproces kan bewonderen tegen een kleine donatie. Dit zou voor de bevolking niet alleen het behouden van hun tradities betekenen, maar ook een betere bron van inkomsten.

Laten we hopen dat men tot bezinning komt… en wanneer dit niet het geval mocht zijn dan adviseer ik geïnteresseerden om zo snel mogelijk Amed te bezoeken om nog een glimp van deze traditie te kunnen opvangen.

Hopelijk spreken de foto’s bij dit verhaal voor zich… Ik wil hierbij ook mijn dank uitspreken aan Albert Sammer van het Amed Café welke zijn foto’s voor dit verhaal beschikbaar heeft gesteld. De bewerking ervan is van mijn hand… op zijn fantesmiks, zal ik maar zeggen.

Bedankt voor jullie aandacht,

Mike

fantesmik Positie 38973 (0 p.) Lid sinds 28-09-2008 Foto's en tips: 120 Blogs: 3 Fans: 1

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Salt the Soul of Amed I
blogfoto nr. 2
Salt the Soul of Amed II
blogfoto nr. 3
Salt the Soul of Amed III
blogfoto nr. 4
Salt the Soul of Amed iV
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Canon 5D probleem...
0 4
Gepost op 13 februari
Indonesië Jakarta
DMZ - tunnels van Vinh Moc
3 0
Gepost op 23 november
Vietnam Centraal Vietnam

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Langs de ene kant zou het spijtig zijn moest de zoutwinning verdwijnen en langs da andere kant is het ook te begrijpen, want het zal hard werken zijn voor weinig geld. Als er een alternatief is voor de plaatselijke bevolking zodat zij hun inkomen kunnen behouden dan is dit ok.

wij gaan zelf in de grote vakantie juli augustus een rondreis doen en gaan zeker de zoutwinning bekijken. Is het eventueel mogelijk zeer concreet een plaats of een adres in Amed te bekomen voor het bekijken van de zoutwinning. Dan kunnen we dit netjes in de planning van onze rondreis plaatsen
groetjes familie haneveir uit belgie

fantesmik

Door: fantesmik • Geplaatst op

Hallo Danaë,

Nee hoor, je loopt niet te hard van stapel :-)) Ik kan er het volgende over zeggen:

Er zijn geen bestaande transport kanalen zoals je waarschijnlijk al verwachtte...
Het is een super lokaal proces dus er zijn geen diverse kwaliteiten voor zover ik weet.
Het product is ruw en niet hagelwit te noemen...puur natuur dus..wat wil je nog meer :-))
Grove en fijne korrels, tja...je kunt de foto's even bestuderen...wat zal ik zeggen.
Importeren naar België zal je moeten onderzoeken omdat het natuurlijk een ruw product betreft, ik weet niet hoe dat met quarantaine, invoerrechten e.d. in zijn werk gaat.
Wat ik je kan aanbieden is om een kilo van dit zout mee naar Nederland te nemen, ik kom 11 maart weer naar de lage landen en dan kan ik wel zorgen dat ik het zout naar je toebreng...dan kun je in ieder geval de kwaliteit beoordelen.
Misschien moeten we de correspondentie dan even via de email voortzetten want anders loopt dit blogje wellicht vol. Mijn email is als volgt: fantesmik@gmail.com

Ik zal in ieder geval mijn uiterste best voor je doen om die staal in Europa te doen aankomen.

Met vriendelijke groet,

Mike

Door: • Geplaatst op

Dag Mike,

Wat de uiteindelijk oplage zou kunnen zijn daar heb ik momenteel nog geen idee van!
Om je een idee te geven, dit gaat om een 2de product van een biologische cosmeticalijn van Noble-House, een biologisch bedrijf in België dat vooral gekent is voor zijn voedzame oliën (www.noble-house.tk) We verdelen onze producten in Frankrijk, Nederland, Duitsland, België, Oostbloklanden etc...de kanalen zijn er dus al om dit product op de markt te brengen, dus als het product aanslaat, dan kan dat wel hoger oplopen! Maar het is natuurlijk nog veel te vroeg om daar uitspraken over te doen...heb je een idee wat transportkosten naar België zou kunnen inhouden, of is daar al een bestaand kanaal voor? Zou het ook mogelijk zijn stalen te verkrijgen (desnoods tegen betaling), van verschillende korrels (fijner en groffer zout)? Of loop ik n u te hard van stapel...?!
Misschien heb je contactpersonen waar ik dit aan kan vragen, om jou natuurlijk niet met deze vragen op te zadelen?


groetjes, Danaë

fantesmik

Door: fantesmik • Geplaatst op

Beste Dana,

Ik ben blij verrast met je bericht, ik hoop dat je mijn antwoord hier zal vinden. Het verhaal achter het zout zal geen probleem opleveren. Het zout wordt vooral lokaal verhandeld en gebruikt door mensen met zoutwater zwembaden alsmede restaurants die deze mensen steunen. Om je een idee te geven van de prijs...ik zelf koop wel eens een kilo en dat kost me dan IDR 15.000 wat neerkomt op ongeveer een euro. Ik heb geen flauw idee over wat voor hoeveelheden we spreken maar ik hoor graag van je.

Groetjes,
Mike

Door: • Geplaatst op

Wat een mooi verhaal en het zou inderdaad maar al te jammer zijn dat dit zou verdwijnen!!
Ik ben productontwikkelaar van een biologische cosmeticalijn in België , en ik ben op zoek naar ongeraffineerd zout, en niet onbelangrijk: zout met een mooi verhaal erachter, een verhaal dat in de belangstelling kan komen en de mensen ter plaatse zou kunnen helpen...
Is dit zout te verkrijgen, of waar gaat dit zout naartoe?
In afwachting op jullie reactie...

groetjes, Dana

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.