Bali reisblogs

Margarana op Bali, een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.

CSmetsers was er (tot 15 nov 2012) Gepost op 10 jun 131 reacties

Tijdens mijn recente (schrijf-) vakantie op Bali heb ik samen met Ketut (mijn chauffeur en vriend) het oorlogsmonument in Margarana bezocht. Het dorp Margarana ligt in de buurt van Mengwi. Op deze goed onderhouden begraafplaats liggen 1372 Balinezen begraven die omstreeks 1946 gesneuveld zijn in de ongelijke strijd met de Nederlandse troepen die in opdracht van hun regering de controle over Bali weer in handen probeerden te krijgen. De Balinezen werden aangevoerd door Luitenant Kolonel Ngurah Rai. Het huidige vliegveld van Denpasar is naar hem genoemd. Het was een ongelijke strijd want de Balinezen waren slecht bewapend en de Nederlandse troepen maakten gebruik van geweren, kanonnen en bommenwerpers. Voor de Balinezen was het een "Puputan" (strijd tot de dood volgt) die vergelijkbaar is met de Puputan's in Badung en Klungkung. Er is echter één groot verschil, bij de strijd in Margarana sneuvelden ook heel veel jonge Nederlandse mannen. Een oorlog heeft alleen maar verliezers, dat is altijd zo geweest. Hieraan dacht ik toen ik samen met Ketut langs de 1372 kleine monumenten liep die de graven markeerden. Toen wij de begraafplaats verlieten en langs de 50 meter lange muur liepen waar alle namen van de slachtoffers zijn gegraveerd waren we allebei stil en onder de indruk van dit monument. Op het plein voor de begraafplaats wemelde het van busjes met Balinese schoolkinderen. Deze kinderen gingen allemaal hun respect betuigen aan hun landgenoten die lang geleden hun leven hebben gegeven voor hun vaderland. Ik vroeg aan Ketut of hier ook ooit toeristen komen. Hij antwoordde dat dit niet veel voor kwam. Op dat moment kwam bij mij weer de vraag boven waarom in Nederland deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis nagenoeg niet beschreven is. Waarom is er zo weinig geschreven over "onze jongens" die hier in een vreemd land ver van hun geliefden zijn gesneuveld ? Waarom leren wij op school nog steeds zo weinig over deze gebeurtenissen ?

Ingrid Dümpel heeft ooit gezegd "Wij kunnen alleen herdenken wat wij weten". Dat is precies wat ik bedo

CSmetsers Positie 23362 (0 p.) Lid sinds 02-02-2011 Foto's en tips: 102 Blogs: 34 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Op deze foto staat mijn chauffeur en vriend Ketut bij de grafmonumenten van Margarana. Hier zijn 1372 Balinezen begraven die stierven voor hun vaderland.
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

White Pockets en Lake Powell
4 1
Gepost op 02 oktober
Verenigde Staten Utah
Een gedicht voor Moeder Aarde (geschreven in Monument Valley)
2 1
Gepost op 02 oktober
Verenigde Staten Arizona
Paparazzi Ben fotografeert een hert.
2 1
Gepost op 02 oktober
Verenigde Staten Utah

Reacties bij deze blog

silver

Door: silver • Geplaatst op

mooi stukje had ik graag zelf geschreven.
ik vraag me al jaren af waarom wij Nederlanders altijd naar anderen wijzen en nooit over onze eigen wandaden spreken. Zeker als het over onze voormalige overzeese gebieden gaat.
In februari ga ik weer terug naar Bali en zal zeker een poging doen deze begraaf plaats te bezoeken.

groetjes silver

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.