Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Duiken op Bali: een klein paradijsje boven én onder water

Bali
Indonesië
Bali

Duiken op Bali: een klein paradijsje boven én onder water

Bali staat vooral bekend als een vakantieparadijs met een mix van strand, cultuur en natuur. Bali is goed bereikbaar en is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Vaak wordt het dan ook opzij geschoven als duikbestemming. Want een echte coole duikbestemming hoort afgelegen te zijn, toch? Jaren zijn wij naar Indonesië geweest voor onze duikvakanties, Sulawesi, Kalimantan (Indonesisch Borneo), noem het maar op. Indonesië is namelijk een van de rijkste duikgebieden ter wereld en ook bijzonder betaalbaar als je er eenmaal bent. Een jaar of zes geleden besloten we toch maar eens de stap te wagen en naar Bali te gaan om te duiken. Een beslissing waar we nog nooit spijt van hebben gehad. De combinatie van fantastisch gevarieerd duiken met een rijke cultuur maken dit een absolute top plek. Nu vele vakanties en duiken later, hebben we hier op Bali onze eigen duikschool Joe's Gone Diving Bali (nou ja bijna, we gaan in januari 2011 open).

Duiken op Bali: ongekende diversiteit
Wat maakt Bali nu zo bijzonder? Recent las ik in het nieuwe boek van het Wereld Natuur Fonds, De Koraaldriehoek – Schatkamer van de wereldzeeën, dat de Koraaldriehoek bij Bali begint. “De Koraaldriehoek is de absolute top van alle koraalgebieden in de wereld. Nergens is de diversiteit groter dan dit weinig bekende gebied tussen Bali, de Filippijnen en de Salomonseilanden.” En die diversiteit kan ik alleen maar beamen. Want Bali biedt echt voor iedere duiker wat wils. Voor de beginnende duiker, voor de avontuurlijke duiker, voor de duiker die graag kleine diertjes wil bewonderen en de duiker die voor het grote spul gaat.

Manta Point: duiken met de adembenemende mantarog
Een van de hoogtepunten van het duiken op Bali is zonder twijfel Manta Point. Manta Point ligt bij Nusa Penida – een eilandje voor de kust van Bali met een scala aan duikstekken. Manta Point, zoals de naam al doet vermoeden, is dé plek om Manta’s te zien. Tijdens deze duik blijf je op zo’n 5 meter diepte hangen, rondzwemmen is nergens voor nodig, want alle actie vindt rondom 1 rots plaats. Het varieert natuurlijk per keer, maar je kunt hier groepen van zo’n 8 tot 10 manta’s tegenkomen. Deze laten zich bij de rots schoonmaken en cirkelen er omheen. Een spectaculair gezicht. De manta’s komen soms zo dichtbij dat je ze bijna aan kunt raken. Mijn meest bijzondere ervaring daar was een jaartje geleden. Na lange tijd samen met mijn man en een andere duiker de manta’s bewonderd te hebben, besloten we dat het tijd was om eruit te gaan. Inmiddels waren we nog de enige duikers daar. Toen we terug naar de boot zwommen, weg van de rots, kwam een groep van 7 manta’s ons achterna. Ze zwommen in een rijtje nog een keer om ons heen, als een soort van afscheid. Adembenemend en voor mij persoonlijk een van mijn absolute favoriete duiken ooit. En dat is slechts een van de duiklocaties op Bali. Er zijn wel meer dan 100 duikstekken op Bali, dus er is volop keuze.

De ideale combinatie van duiken en cultuur, natuur en strand
Omdat Bali niet alleen een uitzonderlijk mooi onderwaterleven biedt, maar ook nog eens cultuur, mooie natuur en strand, is Bali ook een ideale vakantiebestemming voor iedereen die niet alleen maar wil duiken. Stelletjes waar alleen de man of vrouw van duikt, kunnen zich hier dus beiden goed vermaken. Of als je gewoon een paar duiken wilt maken en verder gewoon lekker op het strand wilt luieren, dan is Bali de perfecte locatie. Dus mijn advies aan alle duikers is: schuif Bali niet zomaar aan de kant bij het plannen van je duikvakantie, want je mist een van de top duikbestemmingen van de wereld.

Mirjam





Foto's

b2b3d.jpg
b2b3d.jpg
Bali