Bali

Crematie op Bali

mousta was hier op 2010-02-08 Gepost op: 2010-02-12 5 reacties.
Crematie op Bali is een gewoonte die in het openbaar word uitgevoert en hoe meer mensen erbij zijn des te liever hebben de nabestaande het omdat dan de overledene veel aandacht krijgt en erg geliefd was. Omdat ik er over gehoord had wilde ik dit ook meemaken, dus de keer dat ik hoorde dat er een gaande was ben ik er heen gelopen 7 km ver op mijn slippertjes en kwam net te laat. De volgede keer heb ik het slimmer aangepakt en een taxi chauffeur gevraagt of hij mij wilde waarschuwen als er een was. Zij kunnen dit zien langs de weg omdat de begrafenis baar de avond ervoor klaar gezet wordt. Dus ik werd opgehaalt door de chauffeur en kon ik het meemaken. Het begint met een optocht van het huis van de overledene naar een vaste plek op het strand, dat is altijd de zelfde plek omdat er ook as gestrooit word in de zee, maar niet altijd. Op het strand aangekomen word de overledene uit de kist gehaalt en in een bamboe omhulsel gelegt, dit alles zonder merkbaar verdriet van de nabestaanden. De priester zegent de dode met heilig water en er wordt gamelan gespeeld, deze keer was het een orkest van 40 personen ( mannen allemaal). Bij dit alles zijn ook nog ongeveer 30 vrouwen aanwezig die ingehuurd zijn door de familie, allemaal in de zelfde kleding, die onder de crematie koffie drinkend gezellig zitten te keuvelen met elkaar. Een man maakt de stellage klaar van bamboe waar de overledene inligt om te verbranden doormiddels een brander in de bamboe te schuiven. Onderwijl de bamboe kist brand neemt de familie geruisloos en met strakke gezichten afscheid. Daarna word er terwijl de stellage verder brand door iedereen wat gegeten en gedronken. Bij deze crematie heb ik foto's gemaakt en heb meermalen gevraagt of dit mocht, iedereen familie incluis vond dit geen probleem en maakte zelfs ruimte voor mij. De foto's zijn misschien schokkend voor sommige mensen dus bent u gevoelig kijk dan niet. Naar mijn mening hoort dit stuk bij de cultuur van dit eiland en kan het ook op de site. Gerard
0
5

Foto's bij dit blog

Het lichaam wordt overgebracht naar de crematie plaats
De overledene wordt met heilig water besprenkelt.
De overledene ligt in haar bamboe stellage om gecremeert te word
De crematie
Alle blogs van mousta
 

5 reactie(s) bij "Crematie op Bali"

 • profile image comment

  Heel bijzonder, goed dat je je na je voettocht niet hebt laten ontmoedigen. Slim om taxichauffeurs te vragen. Mooi beschreven.

  Door droomreis • geplaatst op 2010-02-13 14:37:05
 • profile image comment

  Heel goed beschreven, wat indrukwekkend. Geweldig dat je dit hebt meegemaakt en het met ons deelt. De foto's voegen heel veel toe. Goeie aanvullende info van Grietje.

  Door Lione Kolsteren • geplaatst op 2010-02-12 11:19:55
 • profile image comment

  Mooie blog goed beschreven dit is zeker iets om met ons te delen.

  Door gorke • geplaatst op 2010-02-12 10:44:57
 • profile image comment

  Goede blog!! Heb je tocht naar het strand ook gezien? Dat gaat met gezang en zo. Ook bewegen ze de baar alle richtingen op, gaan vooruit, achteruit, draaien rondjes etc. Dit alles om de geesten te verwarren zodat de overledene de weg terug niet kan vinden. Ook zijn crematies vaak weken of maanden later omdat men eerst moet sparen voor een goede eervolle crematie. Zie ook http://www.uitvaart.nl/page_209.html

  Door GrietBuis • geplaatst op 2010-02-12 08:34:39
 • profile image comment

  indrukwekkend en goed beschreven. toen ik op Bali was werd er een kist over een brug gegooid (zonder lichaam), maar naar wat ik hoorde was dat een soort na ceremonie, ze liepen toen ook met grote foto's van de overledene. Heb je hier ook van gehoord?

  Door jeannette • geplaatst op 2010-02-12 08:07:38

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.