Bali reisblogs

Terug van bali; het was top, maar wat was anders dan 3 jaar terug?

yuri was er (tot 30 mei 2009) Gepost op 31 mei 094 reacties

Ik ben net terug van een heerlijke vakantie op Bali. Het was geweldig. Echt voor elk wat wils!! We waren er al eens eerder geweest maar toen hadden we Java en Bali gedaan en eigenlijk alleen Noord-Bali gezien en op Zuid-Bali vooral niets gedaan. Nu ook veel gerelaxed maar ook Zuid-Bali bekeken.
Vergeleken met 3 jaar geleden viel een aantal dingen op. Het is niet helemaal een goed vergelijk want 3 jaar geleden was er net de 2e bomaanslag geweest, vogelgriep, varkenspest, een lokale tsunami en een zware aardbeving. Dus het toerisme was vooral afwezig toen. Ondanks dat viel me de drukte nu reuze mee. Wel zag je aanpassingen, kleine dingetjes, we kregen bijvoorbeeld opeens een mes bij het eten (voorheen alleen een lepel en een vork), er werden meer toeristen activiteiten aangeboden ook vreemde; paardrijden op Bali snap ik nog, vooral op het strand door de branding of door de sawa’s, maar nu boden ze ook een kamelentoer aan?? Beetje vaag. Binnenkort zeker ook panda’s op Bali?
Naast meer toeristen waren er ook meer soorten nationaliteiten. Bijvoorbeeld Indische toeristen, die overigens gigantisch werden afgezet (lees: zich lieten afzetten) omdat ze het principe van (extreem) afdingen niet beheersen, maar aan de andere kant ook extreem veeleisend waren, bijvoorbeeld tijdens het ontbijt. En relatief meer duitsers en russen. Maar niet de irritante.
En veel strandverkopers, met overigens te hoge prijzen.

Een van onze doelen was om meer rijstvelden te zien, dat is goed gelukt. Alle RR’s nog bedankt voor de adviezen. Ik snap nu ook waarom ik zulke diverse adviezen kreeg want er zijn wel 100 plekken waar de uitzichten spectaculair zijn!!! Persoonlijk vond ik het Tabanan district en ook de weg door de bergen naar Tulamben erg mooi.
Verder wilde ik natuurlijk weer duiken. De vorige keer had ik het geluk de buitenaardse Mola Mola Sunfish te zien. Nu hoopte ik op ander uitzonderlijk groot en klein leven. En ja, nu had ik weer geluk, het zeer zeldzame inieminnie mini Pygmee zeepaardje en 3 mega Manta’s gezien. Natuurlijk ook vastgelegd.
Verder wilden we graag een van de vele ceremonies meemaken. Per toeval kwamen we terecht in een ceremonie waarbij de as van een overledene in een aantal kleine bamboo bootjes te water werd gelaten. Erg indrukwekkend. Met respect heb ik dit ook proberen van te leggen, er hing nogal wat emotie in de lucht.

Bovenal merkte ik dat ik in het algemeen anders ben gaan fotograferen dankzij deze site. Ik ben bijvoorbeeld met mijn camera ver het water in gegaan om vissers goed vast te kunnen leggen. Top!
(De camera hield het niet helemaal droog, maar geen schade. Een van mijn voeten had wel schade; ik was in een zee-egel gaan staan. Gelukkig geen giftige. )

yuri Positie 29883 (0 p.) Lid sinds 23-02-2009 Foto's en tips: 449 Blogs: 23 Fans: 6
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Reacties bij deze blog

Door: • Geplaatst op

Woon sinds enkele jaren in Bali in NyuhKuning . Het is mij vreemd dat Balinezen hun normen en waarden aanpassen aan de toerist. IK heb nog nooit gezien dat korte broeken of kortje rokjes geaccepteerd worden in tempels. De goden zijn hier belangrijker dan toeristen en dankzij het vasthouden aan hun cultuur blijft het Bali en blijft het toerisme komen. De Balinezen zijn wel tolerant en accepteren veel. Ik zou die toeristen wandelend over straat in blote bast met een fles bier in de hand zo het land uitzetten of als ze half naakt op brommers rondrijden.
Mochten jullie weer in Bali zijn en in Ubud dan kan ik villa sonia in NyuhKuning aanraden zie www.villasonia.nl

yuri

Door: yuri • Geplaatst op

Beste Nyuhkuning,
Ik heb het natuurlijk niet over een euro meer of minder. Vandaar dat extreem tussen haakjes staat. Waar ik op doel is het verschil in het betalen van een paar tientjes (dollars) wat de meeste mensen uiteindelijk betalen voor parasailen of waterskien oid, en wat ik een Indiaas stel hoorde betalen: 130 dollar, belachelijk hoog. Maar beiden hielden er een goed gevoel aan over.
Yuri

Door: • Geplaatst op

Dat je (weer) een fijne vakantie in Indonesie hebt gehad ....prima......maar ik raak wat geirriteerd door
de opmerking ,,extreem afdingen''
Ik woon sinds 1995 op Bali en konstateer dat dankzij de Euro Indonesie extreem goedkoop blijft!
Begrijp dan ook niet dat je extreem zou moeten afdingen. .O.k. het spel van loven en bieden meespelen, maar daar moet het bij blijven. Hoor soms toeristen moeilijuk doen om nog geen halve Euro. Beter teveel betalen dan dat je geld in een of andere ontwikkelingshulp-pot verdwijnt!
Gegroet,
Nyuhkuning

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Wij hebben het ook altijd jammer gevonden dat de Balinezen vaak bereid zijn om hun waarden en normen aan te passen aan de toerist, met name bij tempels e.d. waar korte broeken geaccepteerd worden, jammer!
Leuk dat jullie zo'n fijne vakantie gehad hebben met verrassende gebeurtenissen en....dat de sawah's zo mooi waren!
Groetjes, Jan en Christien

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.