Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het andere waterpaleis dat veel leuker is

Bali,
Indonesië


Het waterpaleis in Ujung is een zeer goed alternatief voor het alom bekende waterpaleis in Tirtagangga. Het ligt in het oosten van Bali, in de buurt van het plaatsje Amlapura. Het waterpaleis dateert uit het begin van de twintigste eeuw en is gesticht door de laatste koninklijke heerser van Bali. De ligging is spectaculair, tussen de heilige berg Gunung Agung en de zee in, omgeven door rijstvelden! Het is een ruim opgezet doch overzichtelijk complex vol mooie bouwsels en bruggetjes omgeven door (uiteraard) water, groen en Balinese beelden. Het geheel doet aan als een goed verzorgde tuin waar je aangenaam kunt wandelen.
Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt is de voormalige entree van het paleis, nu een romantische ruïne zonder dak maar nog steeds majesteitelijk. Door de open poortbogen heen heb je daar een weids uitzicht op het paleiscomplex beneden je, met aan de ene kant de mysterieuze Gunung Agung die immer in nevelen gehuld lijkt en aan de andere kant de blauwe zee die vrijwel direct achter het paleiscomplex begint.
Doordat er weinig toeristen komen en de ligging tamelijk afgelegen is, heerst er een rust die de romantiek van het terrein versterkt. Echt een prachtig stukje Bali!
Vanaf Ubud op het midden van het eiland is het een paar uurtjes rijden en goed te combineren met tal van andere bezienswaardigheden op de route die tezamen een prima dagtrip vormen. Dat het waterpaleis van Ujung daarvan het hoogtepunt zal zijn vormt geen twijfel.
Het complex is dagelijks open, vraagt weinig entreegeld en is goed te bereiken als je een auto met privéchauffeur regelt – kost weinig en zij weten de weg!