Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tempels op Bali

Bali,
Indonesië


Op Bali heeft ieder dorp drie tempels. Ieder huis op Bali heeft zijn eigen tempeltje, hoe groot of klein ook. In de tempel wordt veel geld geïnvesteerd.
Voor een ceremonie maakt men versieringen van palmblad en bloemen, en de mooi aangeklede vrouwen dragen op hun hoofd hoog opgestapelde torens van fruit en zoetigheden naar de tempel. Omdat de godsdienst van de Balinezen vervlochten is met het leven zijn er veel ceremonieën. Je komt er dus altijd wel eentje tegen.
De Balinezen aanbidden de drie eenheid van Brahma, Shiva en Vishnu, drie aspecten van de ene god Sanghyang Widi. De goden staan voor creatie (geboorte), behoud en vernietiging (dood), oftewel de cirkel van het leven. De Tri Hita Karana filosofie zorgt dat men streeft naar een harmonie met God, met de natuur en tussen mensen onderling. Door deze harmonie zal voorspoed ontstaan. Daarnaast vereren ze de dewa –voorouderlijke goden-; dorps oprichters; de goden van aarde, vuur, water en bergen; goden van vruchtbaarheid, rijst, technologie en boeken; èn de demonen die in de wereld onder de oceaan wonen. Daarentegen wonen de goden hoog in de bergen, en de berg Gunung Agung is de heilige berg, met daarop de heiligste ‘moeder’ tempel Besakih. Door middel van vliegeren kan men met de goden spreken èn tegelijkertijd plezier hebben! Er worden dan ook vliegers gemaakt op Bali. De winkels zijn te bezoeken. foto's maken tijdens een ceremonie is helemaal niet gek. De Balinees is trots op zijn/ haar geloof dus dat is veelal geen enkel probleem.