Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Een wijze les

Bali
Indonesië
DorienSouman

Een wijze les

´Where you from? Holland. Ah Holland, verrry gooood! You verrrrry pretty! Verrrrry nice! Yes, pretty eyes, pretty nose, pretty pretty pretty!´ En zo begint mijn sessie bij goeroe Ketut Lyer, bekend van het boek ´Eat, pray, love´ van Elizabeth Gilbert. Aangezien ik ook nog wel met wat levensvragen zit, leek het me geen kwaad kunnen om deze man met een bezoekje te vereren tijdens mijn verblijf op Bali.

Het feit dat ik bij de ingang van zijn huis een niet zo spiritueel nummertje moest trekken en achteraan kon sluiten in de rij, had misschien wat bellen moeten doen rinkelen... Maar goedgemutst en ontspannen als ik was, nam ik plaats in de tuin van de grote goeroe. En toen begon het lange wachten. Gelukkig had meneer Ketut een kraampje met eten en drinken in zijn achtertuin en een paar gastentoiletten. Toch fijn dat die man op alles is voorbereid. Uren later was het eindelijk tijd voor mijn nummertje. Vol verwachting ging ik in kleermakerszit (want dat hoort tijdens een spirituele sessie) tegenover de grote kleine man zitten. De kleine man bleek echter wat last te hebben van zijn darmen want hij snelde naar zijn kamer om daar met de deur open al borrelend en bruisend van het toilet gebruik te maken. Dit alles binnen mijn gezichts- en geurbereik. Intensief luisterend of ik hem ook zijn handen hoorde wassen (nee dus), wachtte ik op zijn terugkeer. Met een diepe zucht plofte hij weer tegenover me neer, pakte mijn hand (brrrr) en begon met de vraag waar ik vandaan kwam. Na beleefdheden te hebben uitgewisseld en vele pretty´s later, startte Ketut met het lezen van mijn hand. ´You veeeeerrrrry smart, you goooooood job, you get veeeeerrrrry rich, you marry rich man, you veeeeeeerrry happy! Thank you. Next!´ Een beetje beduusd stond ik op, terwijl de volgende hoopvolle klant zich in kleermakerszit tegenover de wijze Ketut positioneerde. Terwijl ik afrekende voor mijn sessie, hoorde ik achter me: ´You verrrrrrrrrry pretty, pretty eyes, pretty nose, pretty pretty pretty!´

Niet helemaal wat ik van mijn bezoek aan de grote goeroe Ketut Lyer had verwacht, maar aan de andere kant... Ik heb er wel een wijze les van geleerd en is dat niet precies waarom ik naar hem toeging?