Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Groene Koorts

Bali
Indonesië
Album-editions

Groene Koorts

Gek genoeg ben ik tijdens een verblijf op Bali altijd heel vroeg wakker. Het is dan nog donker dus moet het nog vóór zessen zijn. Waar komt die nerveuze drang om op te staan toch vandaan? Want zeker de eerste dagen is er géén programma, géén agenda, géén afspraak.

Als ik de veranda van mijn huisje betreed schijnen de eerste zonnestralen door de dampige ochtendlucht. Mijn blik glijdt over de prachtige groene sawah. De in elkaar overgaande groene tinten, vermengd met de ochtendnevel die nog boven de sawah hangt, verleent haast een mystieke betovering van het landschap. Zo vroeg in de ochtend druipt het eiland van het vocht en de bladeren van de kokospalmen aan de rand van de sawah lijken wel groen gelakt, zo glimmen ze in het eerste zonlicht.

Mijn blik glijdt verder en in de verte rijzen de vulkanen uit de nevels, naast elkaar, diepgrijs van kleur. Het zijn de vulkanen waaraan Bali haar vruchtbaarheid te danken heeft. De vulkanische activiteit van het eiland moet dan ook eerder als een zegen dan als een vloek worden gezien.
Ik ruik nu ook de geheimzinnige zoete geur van de bloesem en luister vol aandacht naar de haast betoverende aubade van de vogels, krekels en andere onzichtbare solisten die het begin van de nieuwe dag aankondigen.

De nu snel opkomende zon zorgt voor onophoudelijke lichttransformaties en heeft daardoor invloed op de kleuren van het landschap. In korte tijd is de ochtendnevel verdwenen en zorgt de wind er mede voor dat de kleuren van de sawah zich nu smaragdgroen aftekenen tegen de tropische wolkenlucht.

Ineens realiseer ik mij waar dat vroege wakker worden door veroorzaakt wordt! De “groene koorts” neemt elke ochtend bezit van me. Dít moment van het begin van weer een nieuwe dag wil ik gewoon absoluut niet missen!

Voor meer webgaleries over Bali, achtergronden en de verhalen achter de foto's:
www.album-editions.nl

Foto's

4c25e.jpg
4c25e.jpg
Album-editions
1406c.jpg
1406c.jpg
Album-editions
1406c.jpg
1406c.jpg
Album-editions
89da5.jpg
89da5.jpg
Album-editions
89da5.jpg
89da5.jpg
Album-editions
29ff4.jpg
29ff4.jpg
Album-editions
29ff4.jpg
29ff4.jpg
Album-editions