Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Bali 3: vulkanen, tempels en het authentieke leven...

Bali
Indonesië
Lione Kolsteren

Bali 3: vulkanen, tempels en het authentieke leven...

Dit wordt waarschijnlijk de laatste blog vanaf Bali (tenzij er nog superspannende dingen gaan gebeuren), want de dagen vliegen hier om. Over enkele dagen vliegen wij weer terug. Hier is alles nog steeds heel relaxed en prima. Op dit moment trekken wat dorpskinderen onze aandacht bij het muurtje van onze achtertuin, dus ik loop er even heen. ….Zo, die waren ook weer blij met de frisbee. Met de katten gaat het steeds beter. Ze hebben de hele dag honger, en voortdurend aandacht nodig. Zondagmorgen was de vis op en hadden we niets meer voor ze te eten. Tja, hoe kom je op zondagmorgen vroeg aan vis, op zo’n afgelegen plek als waar wij zitten. Aan de wandel maar, door het kleine dorpje, langs de rijstvelden, en ja hoor, daar liep een vissersjongen met zojuist gevangen vis. Hoewel het ongetwijfeld voor zijn eigen pan bedoeld was, hebben we het na enig onderhandelen toch voor elkaar gekregen dat hij ons zijn vis verkocht. Missie geslaagd, katten compleet uit hun bol gegaan…
We hebben van hieruit nu ook het meer oostelijk gelegen deel van Bali verkend. Eerst naar Singaraja, een puur Balinese grote stad (de 2e van Bali), met veel hectiek, boeiend straatleven (het was markt, maar dat is volgens mij iedere dag zo) en geen enkele toerist te zien (nou ja, twee dan, waarvan één met een grote camera op haar buik….!). De mensen vinden het hier totaal geen probleem om op de foto te gaan, ze lachen veel en staan vrij relaxed in het leven. We bezoeken een paar kleinere tempels, waaronder de Pura Dalem , de tempel van de doden, bij Jagaraja. Deze fraaie tempel is overdekt met reliefs uit het moderne leven van de 20e eeuw. Op de muren rond de tempel vind je o.a. twee Europeanen in een oude T-Ford, die tegengehouden worden door een dappere Balinese krijger,een Hollands stoomschip dat aangevallen wordt door een zeemonster en een Nederlands vliegtuig dat in zee stort! De Balinezen waren destijds duidelijk niet blij met de Nederlanders/westerlingen.
Vandaag de dag valt dat reuze mee. De tempelwachter krijgt waarschijnlijk bijna nooit bezoekers en enthousiast wordt iedere steen van de tempel aan ons getoond en van een uitgebreide verklaring voorzien. Tot slot krijgen we een uitgebreide cursus hindoe-leer, en om het nog eens na te lezen 4 fraai beschreven vellen mee, met daarop de hele cursus in een notendop.
Na een flinke rit bereiken we Kintamani, één van de meest toeristische attracties van Bali. De weg loopt hier vele kilometers langs een kraterwand en in de krater ligt de zeer actieve vulkaan Batur. Met op de achtergrond, half in de mist, de vulkanen Abang en Agung, is dit een fraai panorama, waarvan je op de terrassen van de vele restaurants kunt genieten. Helaas wordt de mens doorgaans minder vriendelijker als het om toeristische plaatsen gaat. Zo ook hier: de vriendelijke Balinees verandert hier in een opdringerig wezen. Van alle kanten worden we besprongen en worden artikelen in ons gezicht geduwd. Bij de Ulun Danu Batur worden ons, zonder dat we het in alle hectiek beseffen, sarongs omgeknoopt, waarvoor men geld wil zien, terwijl de tempel de sarongs gratis verstrekt. Als we dit doorkrijgen, en de omgeknoopte sarongs afdoen, wordt het meisje echt woedend. De tempel zelf, die in de boekjes als één van de mooiste en belangrijkste van Bali wordt beschreven, is een aanfluiting: overal afval en troep, alles zwaar vervallen en het grootste deel met hekken afgezet. We zijn er in 2 minuten klaar. Jammer.
Het mooiste is dan langzaam rijden door de bergen, over de stille weggetjes. Je ziet overal de echte Balinese tafereeltjes, tradities, ceremonies etc. Morgen gaan we de westkant verkennen.
En zo gaat alles hier zoals het hoort: la dolce vita, en veel authenticiteit met prachtige natuur. Groetjes vanuit een warm en klam Bali, de dagelijkse stortbui komt er al weer aan!

Foto's

d45af.jpg
d45af.jpg
Lione Kolsteren
1caed.jpg
1caed.jpg
Lione Kolsteren
fc903.jpg
fc903.jpg
Lione Kolsteren