Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bali image

Bali

Bali
Indonesië
Mousta

Nat park Bali

Zo daar daar zijn we weer met een liveverslag uit het nationaal park west Bali.
Het word saai maar je moet vroeg opstaan anders zie je geen dieren in het park.
Dus voor dag en dauw op pad met mijn gids Jacky. Die ik uit de rijstvelden heb geplukt.
Want naast een baan als schoonmaker of hotelmanager is iedereen ook nog reisagent of driver of gids , met bijbehorend visite kaartje.
Na 10 km moet Jacky stoppen want de auto en en wij moeten gereinigt en gezegent worden, hiervoor zijn langs de weg priesters aanwezig die dat voor een minimale bijdrage regelen.
Na een paar minuten zit ik weer in de auto met rijstkorrels op mijn voorhoofd en een bloem achter mijn oor en voel ik mij heel senang.
In het park kies ik voor jungle tracking en de mangroven boottocht.
Het kost best een paar centen dus ik vraag of ik ook dieren en vogels zal zien, nou volgens de boswachter zal ik er nog net niet over struikelen, dus hup de bossen in.
Na 2 uur struinen heb ik een grote eekhoorn en duizenden vlinders gezien en het geluid van een hert maar dat kan ook een bandje zijn geweest.
Tijdens een korte pauze is mijn vraag of ik op de mangrove safari wat vogels zal zien, paulus de boskabouter kijkt mij heel verwijtend aan en zegt no problem.
In de boot gezeten krijg ik mijn lunch opgediend in een krant maar wel verrassend lekker en heel verrassend heetttttt.
Paulus vraagt of het smaakt , maar ik kan alleen maar knikken en durf hem met tranen in mijn ogen niet aan te kijken.
We varen een wonderschoon landschap in waar ik echt stil van word , de vogels zijn dat al want je hoort bijna niks, en ik zie ze ook niet vliegen ?????????
Dus Paulus maar gevraagd en die heeft een briljante verklaring, stom dat ik daar niet op gekomen ben, ze houden net als de Balinezen een soort middagslaapje.
Heel dom van mij en met mijn volgende achterlijke vraag waarom wij dan een vogelsafari doen op dit uur krijg ik Paulus ook helemaal stil.
In diepe rust varen wij verder tot het zo begint te hozen dat horen en zien je vergaat en valt ook de motor, ja ja u heeft het in een keer goed.
De ontvangst op de wal maakt alles weer goed met koffie en oliebollen word ik opgepept en gaat Paultje de auto halen of ik maar 10 min wil wachten dan kan ik zo opdrogen in de auto want het blijft hozen.
Na een uur komt hij terug zonder auto , die kon de bui niet aan en is ook ……………………………
Paul heeft mij bij hem thuis uitgelegt van de bloemen en de dieren.
In de regentijd zijn er in het park bijna geen dieren te zien ,omdat ze dan niet naar de rivier hoeven waar wij naar ze zoeken, maar hij en zijn maatjes moeten ook leven of niet dan.
Met een hand en een fooi voor hem neem ik afscheid van deze aardige man.
Gerard