Indonesië verbiedt nieuwe palmolieplantages image

Indonesië verbiedt nieuwe palmolieplantages

Eindelijk goed nieuws over de grootschalige ontbossing van Indonesië: er komt een driejarig verbod op het aanleggen van nieuwe palmolieplantages.


Palmolieplantages verwoesten hele bossen (Foto: Sevki79 (modified), Wikimedia Commons)

De natuur in Indonesië heeft het de laatste tijd zwaar te verduren gehad, maar het lijkt erop dat de eerste stappen naar een positieve verandering zijn gezet. Afgelopen maand heeft de Indonesische president Joko Widodo namelijk een officieel decreet ondertekend, wat betekent dat er de komende drie jaar geen nieuwe palmolieplantages bij gaan komen. Het werd tijd!

Iedereen is palmolie-consument, óók in Nederland

Samen met Maleisië is Indonesië wereldwijd de grootste producent van palmolie, en óók jij en ik zijn consumenten van deze Indonesische olie. Bekende multinationals als Nestlé en Unilever gebruiken het goedje voor alledaagse producten als koekjes, cosmetica en tandpasta. Grote kans dat je er vandaag al mee in aanraking bent gekomen.

Een duurzamer Indonesië?

De palmolieplantages worden veelal gezien als dé reden voor de massale ontbossing in Indonesië en de nieuwe regeling zou een aantal zorgen weg moeten nemen. Zo zou de maatregel voor duurzamer plantbeheer moeten zorgen, maar ook kleine eigenaars steunen tegenover grootgrondbezitters. Daarnaast wordt er vanuit gegaan dat er niet nóg meer broeikasgassen worden uitgestoten.

De afgelopen jaren hebben milieugroepen openbaar kritiek geleverd op de Indonesische overheid, vooral over onderwerpen als milieuvervuiling en duurzame landbouw. De leefomgeving van zeldzame diersoorten als orang-oetans en tijgers wordt dus steeds kleiner, waardoor veel organisaties aan de bel hebben getrokken.

Wat denk jij: is dit een teken dat de Indonesische overheid de milieuproblematiek serieus gaat aanpakken? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten!