Varanasi

'503566' door AdriaanV '503566' door AdriaanV

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

De Melkman en de...le

AdriaanV

Het is één van die toevalligheden die soms op je pad komen! In dit nauwe straatje in Varanasi komt de melkman aanrijden met allemaal melkbusjes aan zijn stuur.Hij gaat er mee naar de melkmarkt,maar hij zou ook kunnen proberen of er ook melk bij de net passerende koe te krijgen is!!

'230776' door MvanderLit '230776' door MvanderLit

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Ceremonie in...Varana

MvanderLit

In Varanasi wordt 's avonds bij de Dasaswamedh Ghat een Hindu ceremonie uitgevoerd. Wij waren getuige van een 'optreden' van de zeer bekende en beroemde Brahma priester, OM Jai Gange Mata! Fantastisch gegoochel met licht, vuur en geluid... absolute toewijding!

'149993' door kokkeeri '149993' door kokkeeri

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Roeien door heilig...

kokkeeri

De wonderlijke wereld van Varanasi kun je op verschillende manieren beleven. Rustig wandelend over de Gats, vanaf een balkon met een Kingfisher in de buurt of met de roeiboot over de heilige Ganges. Het mooie van zo’n tocht per boot is dat je het allemaal van de andere kant kunt bekijken. Daarnaast kom je relatief dicht bij de mensen en hun religieuze activiteiten. Heel Varanasi is niet goed te bevatten, maar als je er met een bootje doorheen vaart, val je van de ene verbazing in de andere. Mensen wassen zichzelf, hun kleding (ook jouw kleding trouwens) en hun runderen binnen dezelfde 10m2. Dan vaart er aan de ene kant een boot met hout voor de lijkverbranding en aan de andere kant drijven er nog overblijfselen van een crematie. Welkom in de bizarre (maar o zo fascinerende) wereld die Varanasi heet.

'513884' door AdriaanV '513884' door AdriaanV

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Vrouwen in het rood..

AdriaanV

Deze prachtig geklede vrouwen , allemaal in het rood zijn bezig met een offer ceremonie tijdens de viering van het chhath festival aan de oever van de heilige rivier de Ganges in Varanasi

'273492' door GrietBuis '273492' door GrietBuis

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Lijkverbranding, 24..

GrietBuis

Varanasi (Benares) is één van de oudste steden ter wereld en één van de belangrijkste pelgrimsoorden in India. Varanasi ontleent zijn naam aan aan de twee zijrivieren van de Ganges - Varuna en Asi - waartussen de stad ligt. De bekendste bezienswaardigheid zijn de ghats, aan de westoever van de Ganges. Ghats zijn de trappen die naar de rivier toe leiden. Er zijn ongeveer 100 ghats in Varanasi, elk met zijn eigen betekenis. De meeste Indiërs geloven dat iemand die sterft aan de oever van de rivier in Varanasi direct 'moksha' of verlichting bereikt. De vijf ghats waar pelgrims worden geacht (in één dag) te baden zijn achtereenvolgens Asi Ghat, Dasaswamedh, Barna Sangam, Panchganga en tenslotte Manikarnika. Manikarnika en Harischchandra zijn de ghats die 24 uur per dag vooral worden gebruikt voor crematies. Stapels hout liggen klaar. Hoewel vreemd is het toch erg interessant om juist bij die laatste 2 ghats je te laten rondleiden door één van de medewerkers. Ze leggen vol overgave uit wat de betekenis is van het cremeren aan de Ganges, hoe alles gaat en waar de roepies vandaan komen. De foto is gemaakt vroeg in de ochtend nog voor zonsopkomst.

'433093' door hbplaatjes '433093' door hbplaatjes

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Aparte snuiter

hbplaatjes

Aan het einde van de middag gingen we het oude centrum van Varanasi in. Onderweg naar de ghat's/ de Ganges zagen we deze aparte man. Hij zat te niksen en naar beneden te kijken. Op een gegeven moment had hij door dat we heel dichtbij hem stonden en keek hij op met dit resultaat.

'298303' door petervanderwaal '298303' door petervanderwaal

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Ritueel

petervanderwaal

Al veel foto’s zijn geplaatst van een ritueel en nu dan het maandthema ? Deze foto heb ik al eens eerder geplaatst in 2007, en dit is een bijgeknipte versie. Door alle veranderingen in het systeem van RR, verwijderde RR’s etc , is deze foto nauwelijks gezien en beoordeeld. Het gaat me niet om de punten ( dan zou ik nog wel wat meer moeten plaatsen en actiever moeten zijn ) maar om het bijzondere ritueel dat al zovelen van jullie op de plaat hebben vastgelegd in de heilige stad Varanasi. Ik hoop dus dat dit door de RR commissie ‘gedoogd’ wordt. Deze foto is voor mij persoonlijk namelijk ‘de rituele foto’ van Varanasi zoals ik het beleefd heb en heeft ook een bijzonder plekje in de huiskamer gekregen.

'184931' door gorke '184931' door gorke

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Ritueel

gorke

Varanasi (Benares) is één van de oudste steden ter wereld en één van de belangrijkste pelgrimsoorden in India. De stad ligt aan de oever van de Ganges en is al meer dan 2000 jaar een centrum van beschaving. In Sarnath, ongeveer 10 kilometer van Varanasi, predikte Boeddha 25 eeuwen geleden voor het eerst zijn boodschap van verlichting. Varanasi ontleent zijn naam aan de twee zijrivieren van de Ganges - Varuna en Asi - waartussen de stad ligt. Dagelijks komen velen duizenden gelovigen naar de Ganges om hun rituelen uit te voeren. Groot openen klik hier

'513386' door AdriaanV '513386' door AdriaanV

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Volle maan!

AdriaanV

Voor mij een van mijn toppers.Genomen bij volle maan met alleen het licht van een booglamp en de maan. De sfeer van twee zwijgende mannen op een plateau naast de beroemde half verzonken tempel in Varanasi is voor mij gewoon magisch!

'458721' door hbplaatjes '458721' door hbplaatjes

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Golden Girl

hbplaatjes

Deze dame zat in het ochtendzonnetje bij de rivier de Ganges in Varanasi. Zo te zien was ze de dag enthousiast begonnen met het leeghalen van een fles azijn en was het daarna niet beter geworden. Ze was met een aantal dames, die ook allemaal erg nors keken. Ze zag dat ik een foto van haar maakte, maar haar gezichtsuitdrukking bleef onveranderlijk. Golden Girls is een bekende TV-serie, maar ook een oude film uit 1951.

'436224' door hbplaatjes '436224' door hbplaatjes

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Genieten in een stad

hbplaatjes

Genieten in een stad is voor mij meestal niet weggelegd. Meestal is het mooiste moment het vertrek uit de stad en de natuur in. Een heel andere ervaring had ik in Varanasi. Wat een aparte stad en wat een bijzondere sfeer. Niet vanwege het shoppen, niet vanwege de mooie gebouwen, maar door de mensen. In het oude centrum is het zowel 's morgens vroeg als 's avonds heel druk. 's morgens wassen velen zich in de Ganges en 's avonds wonen ze ceremonies bij. Dit gebeurt allemaal aan de ghats (trappen) van de heilige rivier de Ganges. Het is één explosie van waarnemingen en het prikkelt al je zintuigen als je in deze stad bent. Armoede, rijkdom, pracht en praal, kleuren, geuren, stank, drukte, stilte, verdriet, blijdschap, intieme momenten, ceremonies,enz. Een foto maken van de kleurrijkheid en levendigheid, maar tegelijkertijd het vastleggen van een intiem moment met het baden, heb ik geprobeerd in bijgaande foto vast te leggen.

'505811' door AdriaanV '505811' door AdriaanV

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Boot trip op de Gange

AdriaanV

Een boottochtje op de Ganges is heel ontspannend, maar dat geldt niet voor de roeier,die tegen een karig loon zich de blaren op zijn handen roeit! Deze jonge man Rajesh is één van mijn vaste roeiers.Hij is goedlachs,slim,weet veel. En wil alles wel voor je doen.Als dank daarvoor krijgt hij ook altijd meer roepies dan een ander. OP de achtergrond zie je grote groep meeuwen die gevoederd worden.Na de Moeson, als de rivier weer gedaald is tot normale pijl keren de meeuwen weer terug.De bevolking beloont ze dan met voer voor z stro oen waar ze zich dan met veel gekrijs op storten. Tip" als je een roeier een fooi wil geven doe dat dan op de rivier en niet bij aankomst! Want er staat altijd ergens een baas die ziet dat hij wat extra's krijgt en dan moeten ze dat weer afstaan.De Botenbezitters zijn soms ware tirannen en zijn ook gevreesd! Soms bijna Maffia achtig!

'539311' door AdriaanV '539311' door AdriaanV

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Kleine Arti

AdriaanV

De meeste toeristen die Varanasi bezoeken komen in de avond niet verder dan de Grote Arti bij de Hoofdghat, de Dasaswamedh Ghat voor het meemaken van de Arti ceremonie en dan meestal ook nog per boot.Ach arme als je dan met je bootje helemaal achter aan ligt! Foto's maken is dan bijna niet goed mogelijk! Maar goed naast de grote Arti( 2 vlak bij elkaar ) zijn er een stuk of 4 plaatsen nog meer Arti ceremonies.Alleen dan op kleinere schaal.Zoals bij de Assi ghat. , maar deze kleine arti wordt bijna helemaal niet bezocht! En toch doen ze iedere avond zo hun best, en is het gewoon aandoenlijk om het mee te maken! Deze ceremonie vind plaats vlak bij de burning ghats WEL even openen om alles goed te zien!

'391854' door johan ensing '391854' door johan ensing

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

In Full Colour

johan ensing

De Sadhu, een veelkomend verschijnsel in India, vaak zeer fotogeniek door het gebrek aan kleding, de ontstijging van het aardse of zoals hier het geval is, een kakofonie aan kleuren. Onweerstaanbaar voor de camera!

'301279' door Bartholda '301279' door Bartholda

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Aarti ceremonie

Bartholda

Tijdens de ceremonie worden verschillende artikelen geofferd, zoals een hoornschelp, een bel, verse bloemen, boterlampen, een doekje, en waaiers van yakhaar en pauwenveren. Elk van deze artikelen heeft een diepe symbolische betekenis. De hoornschelp, waar aan het begin van de ceremonie op wordt geblazen, verdrijft ongunstige elementen. Het geluid van het belletje vertegenwoordigt alle muziek. Bloemen staan symbool voor zuiverheid, en wierook wordt gebruikt om de atmosfeer te zuiveren. De lamp vertegenwoordigt het alomtegenwoordige licht van de Heer. Het offeren van water is een traditionele manier om een gast te verwelkomen. Het zakdoekje vertegenwoordigt het offeren van een nieuw stuk stof. De waaiers zijn beiden onderdeel van koninklijke dienst (info: Radhadesh.com)

'401819' door Regien '401819' door Regien

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Rituals

Regien

Bij de Ganges stinkt het naar een open riool en naar as van verbrandde lichamen. Ook is het er een walhalla voor ratten. Tijdens een boottochtje op de heilige rivier zien we enkele lijken voorbij drijven terwijl kleurrijke bedevaartgangers zich ondertussen in datzelfde water ritueel staan te wassen. De tegenstelling tussen ultieme smerigheid en ongekend fotogenieke tafereeltjes is groot in Varanasi.

'457196' door Rhodaxx '457196' door Rhodaxx

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Bezinning

Rhodaxx

Een van de meest interessante plekken waar ik beland ben door Columbus is Varanasi in India. Het is er een drukte van jewelste aan de Ganges met mensen die er offeren en zich wassen in het heilige water. Soms is er ook een moment van rust en kan je even tot bezinning komen zoals deze vrouw.

'354102' door Suzanne83 '354102' door Suzanne83

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Look at me! I feel...

Suzanne83

Ja hoor, doe eens gek, laten we er nog eentje tegenaan gooien op deze doordeweekse woensdagavond! Dit meisje bleef de aandacht van mijn camera trekken. Zodra ze me in de gaten had kwam vanuit het niets een tas tevoorschijn met lippenstift, extra oor- cq neus-accessoires en rijkelijk geborduurde dupatta's. Wat een arm straatschoffie leek veranderde plotseling in een heus modelletje :-) Pretty? Pretty? bleef ze vragen. Ja hoor, ik vind je heeeeel pretty!

'339747' door konne000 '339747' door konne000

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Cjai

konne000

In Varanasi kom je heel veel van die echte, of mensen die zich voordoen als, saduh's tegen. De één heeft het hoofd nog mooier geverfd dan de ander en na een bad in de Ganges, komt de hele toilettas + spiegel te voorschijn om zich weer mooi op te doffen. Deze man nam het er even van en zat in alle rust van een kopje cjai te genieten!!

'553135' door AdriaanV '553135' door AdriaanV

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Wassen aan de Ganges.

AdriaanV

Dit is weer zo'n kijkplaat die je zeker in het groot moet bekijken! De drukte wordt veroorzaakt doordat het nu het Chhath festival is.En aan de oever van de vuile Ganges rivier in Varanasi zitten ze lekker hun wasje te doen en de man wast zijn haar .Misschien zit er wel haar conditioneer in het water!

'297532' door petervanderwaal '297532' door petervanderwaal

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Ochtendritueel

petervanderwaal

De ghats van Varanasi zijn een bijzondere plek. Vele foto's zijn al geplaatst door vele RR's die naar deze bijzondere plek zijn gegaan. Voor degene die er nog nier zijn geweest....er blijft altijd veel te zien !

'458226' door Rhodaxx '458226' door Rhodaxx

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Het gewone straatbeel

Rhodaxx

Een van de meest interessante plekken waar ik beland ben door Columbus is Varanasi in India. In grote getale komen er pelgrims in kleurrijke kleding om te offeren of om zich te wassen in de Ganges. Deze foto heb ik gemaakt onderweg van ons hotel naar de Ganges. Dit is het gewone straatbeeld in India, niet minder kleurrijk dan aan de Ganges.

'283363' door gorke '283363' door gorke

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Heilig water

gorke

Hindoes geloven dat het water van de rivier de Ganges heilig is en dat het hun zonden afwast. Deze rivier stroomt van de Himalaya, door Noord India naar de Golf van Bengalen in het oosten.

'206915' door gorke '206915' door gorke

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Wasje

gorke

Vanmorgen kreeg een leuke link van Michael met wel een heel gaaf filmpje van Allahabad en Varanasi. Ik heb het filmpje ondertussen 2 keer gekeken en ga dat zeker vaker doen. Bedankt Michael voor je altijd leuke linkjes.