Varanasi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Varanasi image

Varanasi

Varanasi
India
DICKV

Viering Shiva ratri

Varanasi is zo wie zo een fascinerende stad , maar tegen de tijd dat de Shivar atri gevierd wordt loopt de stad vol met allerlei kleurige Saddhu's. Dat was dan ook één van de hoofdredenen dat we weer terug wilden na ons bezoek in 2007.Toen zagen we wel al die Saddhus arriveren en hun tentje opzetten , maar moesten we helaas vertrekken voor de viering
.
Mahashivaratri (Grote Nacht van Shiva) of Shiva Ratri is een Hindoeïstisch feest ter ere van Shrii Shiva. Het feest wordt gevierd op de dertiende of veertiende dag (en nacht) na de volle maan van de hindoe maand Phalguna of Magh (Feb/Maart). De toegewijden van Heer Shiva (Shaivieten) vasten op deze dag (soms wordt er wel gedronken of fruit gegeten), maar het feest wordt door vrijwel alle hindoes gevierd. De dag wordt doorgebracht met meditatie op Shiva en het zingen van devotionele liederen (bhajans) ter ere van Shiva. Veel mensen gaan deze dag naar de tempel om aan Shiva te offeren. Vooral het offeren van Bilva bladeren wordt op deze dag als gelukbrengend beschouwd, maar ook kokosnoten, fruit en speciaal bereide heilig voedsel worden aan Shiva en zijn vrouw Parvati aangeboden. ( met dank aan Wikipedia)

Nu waren we royaal op tijd en we verheugden ons op het ongetwijfeld mooie spektakel.De 12e februari brak aan en.... het regende,regende,regende! Wat een ellende.Varanasi is een pracht stad , maar als het regent is het één grote glibberboel!
Hier en daar hadden we al geinformeerd wanneer nu precies die grote ceremonie zou plaats vinden, maar dar kregen we allerlei verschillende antwoorden op. Toen het tegen het einde van de einde van de middag liep en het nog steeds regende , vroeg aan het hoofd van de huishouding in ons hotel waar ik ondertussen een beetje bevriend mee was of hij niet de stad in wilde om voor ons een grote paraplu te kopen. No problem Sir! Na een half uur kwam hij terug met een prima paraplu.Zo nu konden wij tenminste een beetje droog blijvend de stad in.Broekspijpen wat opgerold en wij naar buiten.Op dat moment hield het op met regenen ! En er is verder geen druppel meer gevallen tijdens ons verblijf! De paraplu bleef wel in de buurt natuurlijk! Van de optocht hebben we niets gezien want die zou om 20.00 uur zijn . Wij de stad in, NEE die is om 22.00 uur.Nou toen hadden we het wel gehad en beloofden we elkaar om nog eens naar Varanasi te gaan. Beter ingelicht en voorbereid!