Uttar Pradesh reisblogs

Pelgrimstocht door Indiase Himalaya; Uttarakhand, Haridwar

wimvanginkel was er (tot 15 nov 2010) Gepost op 15 mrt 110 reacties

Dat Uttarakhand heel afwisselend is blijkt wel in Haridwar. Na de bergen en de jungle zitten we nu weer in de drukte van een typische Indiase stad, maar wel een van Indiaas heiligste steden. Onderweg kwamen we al steeds meer in de Indiase sferen. Hoewel we uit de bergen zijn waar je langzaam kunt rijden en verwacht nu wat te kunnen opschieten, is niets minder waar. Overal houden koeien, riksja’s, ossenkarren, paardenkarren, fietsen, processies, half uur lange gesloten spoorwegovergangen en ander verkeer je zoveel op, dat je nog steeds niet veel meer dan 30 km per uur haalt. Wel blijf je je ogen uitkijken naar alles wat er op straat afspeelt; reizen in India is vaak of je deel uitmaakt van een exotische film.
In Haridwar kijken we ook onze ogen uit. Hier verlaat de heilige Ganges de bergen en stroomt de vlakte in. Vele pelgrims vertrekken hiervandaan en vanuit het nabijgelegen Rishikesh om de Char Darm, de vier heilige plekken aan de Ganges en Shiva verbonden op te zoeken, allemaal hoog in de bergen, in het grensgebied met Tibet. Dagelijks vertrekken mensen zo op hun pelgrimstocht naar Gangotri, Yamunotri, Kedirnath en Badrinath. Maar eerst baden en bidden in Haridwar en/of Rishikesh.
Elke avond vind hier een aarti-processie plaats. Honderden mensen uit alle delen van India verzamelen zich tegen zonsondergang bij de ghats aan de Ganges. Tientallen nemen een bad en wachten ondertussen af tot de priesters met het gebed beginnen. Een enorm indrukwekkende gebeurtenis. Als het duister valt komen de in wit geklede gewaden priesters met enorme fakkels naar de Ganges, er klinken overal gebeden en mensen laten allemaal kaarsjes (in bananenblad met bloemetjes gestoken) de Ganges afdrijven.
Daarna verdwijnt iedereen in de kleurrijke bazaar van Haridwar of gaat ergens eten in een van de vegetarische restaurants, want als echte heilige stad is hier geen vlees of alcohol te krijgen.

wimvanginkel Positie 33806 (0 p.) Lid sinds 15-03-2011 Foto's en tips: 25 Blogs: 28 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
aarti ceremonie Haridwar
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Van Deqin terug naar Lijiang
0 2
Gepost op 01 juni
China Yunnan
wandelen bij Kawa Karpo, Deqin
0 1
Gepost op 31 mei
China Yunnan
Door de Tigerleaping Gorge naar Zhongdian
0 0
Gepost op 30 mei
China Yunnan

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.