Uttar Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uttar Pradesh image

Uttar Pradesh

Uttar Pradesh
India
Janhermens

Agra: Taj Mahal

Om 9 uur vanmorgen vertrokken we met onze chauffeur, Ramvir Singh, en een gids voor een dag Agra. Allereerst gingen we naar de Taj Mahal, een magnifiek wit-marmeren grafcomplex waarin de derde vrouw van een vroegere Mogul-heerser begraven ligt. Jammergenoeg kon hij er niet lang van genieten, want zijn zoon zette hem gevangen in het Rode Fort (Fort Agra) nadat hij te kennen gaf een zelfde identieke gebouw voor zichzelf te willen laten bouwen, maar dan in zwart-marmer, precies t.o. het complex voor zijn vrouw aan de andere kant van de rivier.
Bij het binnengaan werden we gefouilleerd, mannen en vrouwen apart!!

En natuurlijk trapten wij er tóch weer in: we lieten ons weer meevoeren naar winkels met sieraden e.d. Na de eerste winkel, waar we natuurlijk toch iets kochten, hebben we de gids duidelijk gemaakt dat we dit niet meer wilden.
Alles draait hier om fooien en velen schooien om geld.
Iedereen verwacht hier een fooi, zélfs voor het openmaken van een deur. Dit is soms best lastig, maar ook vervelend. Je zou hier straatarm dit land weer verlaten, enkel door de fooien.
Een andere rare gewoonte is het rochelen en tuffen. In Indonesië hebben we al heel wat sokken en broeken moeten weggooien (weggeven), maar hier is het toch wel erger.

Na een lekkere lunch zijn we naar het Rode Fort gegaan, een gigantische combinatie van een fort, een gevangenis en paleizen. Het geeft zicht op de Taj Mahal, maar de gevangen Mogul mocht dit tijdens zijn gevangenschap nooit zien. Als compensatie mocht hij wél een mini-Taj Mahal in zijn cel hebben. Een droevig einde dus voor deze man die zijn leven wijdde aan de vrede, gelukkig was met zijn derde vrouw die in het kraambed stierf, en door zijn eigen zoon gevangen gezet werd.

Terug in ons hotel hebben we heerlijk warm gedoucht. Gisteren waren we enigszins teleurgesteld omdat er géén warm water uit de kraan kwam. Vanmorgen kwamen we erachter dat ze hier simpel de aansluitingen verwisseld hadden. Het warme water kwam dus uit de rechter-kraan en niet uit de linkse zoals we gewend zijn. Haha!!
Daarna nog lekker zonnen en zwemmen.
Zo dadelijk gaan we met onze chauffeur ergens lekker eten.

Zoals gewoonlijk had Christien wat langer last van jetlag, ze viel in de auto steeds in slaap! En 's nachts kan ze niet slapen???