Uttar Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uttar Pradesh image

Rondreis door India, van Delhi naar Agra

Uttar Pradesh
India
Janhermens

Rondreis door India, van Delhi naar Agra

Na een lange, vermoeiende vlucht via London, de Malediven en Colombo (Sri Lanka) kwamen we om precies middernacht in ons hotel in Delhi aan.
Op het vliegveld was het een chaos van stof, mensen en verkeer. Als je je niet goed voorbereid zou hebben, zou je niet weten wat hier te doen! Gelukkig werden we opgehaald door onze chauffeur. Hij noemde zijn naam wel, maar zó onverstaanbaar, dat we het voorlopig maar even zonder zijn naam doen. Hij is onze chauffeur voor de komende dagen.
We zijn ontzettend gammel van de reis, we hebben eigenlijk een té lange omweg naar Delhi gemaakt!

De volgende dag stond 'Kees' met zijn auto voor ons hotel voor de 250 km. lange rit naar Agra. In deze landen ben je daar zo'n 5 uur mee bezig, en dan zijn de wegen in India nog erg goed.
Onderweg zie je meteen het grote verschil tussen arm en rijk: grote riante huizen met ertussen schamele huisjes, vaak gebouwd met wat plaggen gedroogde koeienmest.
Er wordt veel gebedeld, vooral bij stoplichten. Erger is het te zien hoe mensen voortkruipen om bij jouw auto te komen zónder benen. Ze wagen hun leven voor een beetje eten of wat geld. Maar als je leven toch al zo weinig voorstelt.....!?!?! Zoiets raakt je toch wel.
Deze mensen vragen je om 5 paise, dat is 1/10e cent, wij hebben zojuist gegeten voor 20 euro, wat een contrast!

Ranwir Singh, we weten intussen zijn naam en kunnen deze zelfs onthouden, liet ons de Taj Mahal zien, een magnifiek witmarmeren graftombe waarin de derde vrouw van een vroegere Mogul-heerser begraven ligt. Jammer genoeg kon hij er niet lang van genieten, want zijn zoon zette hem gevangen in het Rode Fort nadat hij te kennen had gegeven eenzelfde identieke gebouw voor zichzelf te laten bouwen, maar dan in zwart marmer, precies tegenover het complex voor zijn vrouw aan de andere kant van de rivier. De contouren hiervan zijn in het landschap nog zichtbaar.
Vanuit het Rode Fort heb je een prachtig uitzicht op de Taj Mahal, maar zélfs tijdens zijn gevangenschap mocht de Mogulvorst dit niet zien! Als compensatie kreeg hij een mini-Taj Mahal in zijn cel. Een droevig einde dus voor deze man die zijn leven wijdde aan de vrede, gelukkig was met zijn derde vrouw en door zijn eigen zoon gevangen werd gezet.

Bij het binnengaan worden we gefouilleerd, mannen en vrouwen apart!
En natuurlijk trapten wij er tóch weer in: we lieten ons weer meevoeren naar winkels en kraampjes met sieraden en jaden voorwerpen. Na de eerste winkel, waar we natuurlijk tóch iets kochten, hebben we de gids duidelijk gemaakt dat we dit niet meer wilden.

Alles draait hier om fooien en velen schooien om geld. Iedereen verwacht hier een fooi, zélfs voor het open maken van een deur. Je zou India straatarm weer verlaten énkel door de fooi.
Een andere rare gewoonte is het rochelen en tuffen. In Indonesië hebben we al heel wat sokken en broeken moeten weggooien (weggeven) maar hier is het toch wel erger.

Foto's

cb621.jpg
cb621.jpg
Janhermens
0c745.jpg
0c745.jpg
Janhermens
93083.jpg
93083.jpg
Janhermens