Tamil Nadu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wij laten de raderen van de Nilagiritrein draaien

Tamil Nadu,
India


We reizen van Mettupalayam naar Ooty, een van de 'hill stations' die de Engelsen hadden gebouwd om de hitte te ontvluchten. Ooty ligt 160 km ten zuiden van Mysore, op een hoogte van 2286 m.
We reizen met de stoomtrein, die langzaam gaat, maar waar je ook een prachtig uitzicht hebt op de groene theeplantages terwijl je omhoog kruipt. De locomotief zit aan de achterkant, er wordt een verschil in hoogte van 1900 meter overbrugd langs een tandradbaan. De reis van bijna 46 km omhoog duurt dan ook minstens vijf uur.
We moeten vaak stoppen om water in te laden en dat is geen straf, er gebeurt van alles op het station. Er lopen verkoopsters rond, mensen komen met hun hele hebben en houden de trein in en gaan met zijn vieren zitten op een plek die geschikt is voor een persoon. Je hoeft niet gek te kijken als ze ook nog eten gaan klaarmaken. Het is heel gezellig, wij mogen mee-eten.
Ik had er geen rekening mee gehouden dat het zo koud zou worden, dus ik heb alle kleding die ik heb maar over elkaar aangetrokken. Gelukkig is er bij ons hotel in Engelse stijl, het Savoy Hotel, een open haard die we straks kunnen aansteken. Ik verheug me er nu al op.
Deze stoere stokers hebben het helemaal niet koud. Ze poseren wat verlegen bij hun historische locomotief. De stoomfluit gaat. We vertrekken!