Tamil Nadu

'297716' door Bowral '297716' door Bowral

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Zijlicht

Bowral

De Airavatesvara tempel in Dharasuram (een paar kilometer ten westen van de tempelstad Kumbakonam) is een van de drie 'Great Living Chola Temples' in India die een eervolle plaats heeft gekregen op de Unesco World Heritage lijst. De tempel is met recht 'klein, maar fijn'. De mandapam (zuilengalerij) behoort met zijn verfijnde beeldhouwwerk tot de fraaiste van het land. Aan het eind hiervan is een klein 'altaartje' waar een priester de gelovigen zegent. Op het moment dat ik de foto maakte, had hij even geen klandizie ...

'554056' door Everlasting '554056' door Everlasting

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

The tuk-tuk driver's.

Everlasting

Next to our guest house in Kumbakonam, on a stretch of wasteland about the size of three football pitches, was a small shanty town. Many of the Kumbakonam's tuk-tuk drivers lived here. I noticed this tuk-tuk with Che hand painted on the back awning and took a photo. The young daughter came out of their hut, she intrigued in what I was doing, me intrigued by how beautiful she looked in her white school uniform and gleaming gold. I showed her the photo that I had just taken, she stood next to the tuk-tuk, looking first at Che and then at me. I grabbed the opportunity to take her portrait with Che.:)

'552576' door Everlasting '552576' door Everlasting

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Farmers - Devotees

Everlasting

I mentioned the other day that a pilgrimage can be taken at any time but mainly just prior or after a big life event. I met these Vishnu devotees in Kanchipuram, they are farmers from the same village, after the terrible, non-existent rains this year their pilgrimage was in hope of a better harvest. We spent some time with them in the temple, friendly people and wonderful photo opportunities.

'521774' door Rhodaxx '521774' door Rhodaxx

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Selfie

Rhodaxx

Elke dag krijgen we een krant in ons hotel en vrijwel elke dag lezen we dat er iemand is omgekomen door het maken van een selfie in dat deel van India. Van een muur gevallen, in een ravijn gestort, meegesleurd door de golven van de zee, aangereden door een auto. Schrikbarend gewoon. Deze dames pakken het gelukkig verstandiger aan.

'522602' door Rhodaxx '522602' door Rhodaxx

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Waterdragers

Rhodaxx

We rijden Puducherry naar Trichy en hebben een lange reisdag voor de boeg. Qua kilometers valt het erg mee maar de wegen zijn niet altijd al te best en het verkeer is er niet te vergelijken met hier. Langzaam (ossen, fietsers, voetgangers) en snel verkeer (motors, auto’s en bussen) gebruiken hier dezelfde weg. Soms is het landschap een beetje saai en dan is het weer prachtig en vooral groen. Tussen al het groen blijf ik turen naar kleur en dan opeens zie ik deze waterdragers lopen aan de kant van mijn medepassagier. Ik zeg: „zover mogelijk achterover leunen!” en maak snel deze foto. Ik had graag meerder foto’s willen maken van dit tafereel en contact willen hebben met de mensen maar het was onmogelijk om te stoppen op deze weg en onze chauffeur blij was dat hij eindelijk een beetje snelheid kon maken.

'505585' door gorke '505585' door gorke

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Vrienden

gorke

De bekendste bezienswaardigheid van Madurai is de Sri Meenakshi-tempel. Bij deze tempel zijn dagelijks duizenden priesters en gelovigen in de weer. Het is voor mij de mooiste tempel die ik heb gezien in India. Maar veel leuker is om door de straatjes te drentelen om een praatje en een plaatje te maken.

'525697' door Rhodaxx '525697' door Rhodaxx

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Deur, dame en bananen

Rhodaxx

Hier een bijdrage aan het maandthema deuren. Een dame (tikje chagrijnig) zittend bij haar handeltje van rode, gele en groene bananen voor een oude deur. De foto maakte ik in Madurai, een stad waar je heerlijk kunt rondstruinen in oude straatjes en je dit soort tafereeltjes tegenkomt.

'455491' door gorke '455491' door gorke

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Krantje

gorke

Tiruchirappalli nu genoemd Trichy is gelegen aan de oevers van de rivier de Coromandel. Trichy, de vierde grootste stad van Tamil Nadu en staat bekend om haar Fort Rock en de tempel op een hoogte van meer dan 83 meter. Andere beroemde tempels zijn de Sri Ranganathaswamy Temple Siva tempel in Tiruvanaikkaval en de Samayapuram Mariamman Tempel. Maar het mooiste en leukste van Trichy is het straatleven zoals overal in India. Zo rond vijf uur in de namiddag als het niet te warm is gaan we door de straatjes wandelen wat altijd leuke momenten oplevert.

'463154' door gorke '463154' door gorke

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Visje?

gorke

Mahabalipuram die voorheen bekend stond als Mamallapuram is een van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Tamilnadu. De plaats is slechts 55 kilometer van Chennai, de hoofdstad stad Tamilnadu. De stad is beroemd om de prachtige grotten, rotsen, rotsblokken en schitterende oude tempels en staat genoteerd op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO en bezit de oudste monumenten in Tamil Nadu. Maar Mahabalipuram is vooral een hartstikke leuk vissersdorp waar je heerlijk vis kan eten. Aan deze visverkoper zal het niet liggen.

'296558' door Bowral '296558' door Bowral

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Processiegang

Bowral

Een bijzonder interessante tempel in Tiruchirappalli (Trichy) is de Sri Jambukeshwara. Het is een van de vijf elementaire Shiva-tempels in India. De tempel kenmerkt zich door onder meer de fraaie processiegangen. De vele uit graniet gehouwen pilaren ondersteunen het dak.

'487032' door gorke '487032' door gorke

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Krishna’s...Butterbal

gorke

Mahabalipuram die voorheen bekend stond als Mamallapuram is een van de meest bezochte toeristische bestemmingen in Tamilnadu.De stad is om de prachtige grotten, rotsen, rotsblokken en schitterende oude tempels beroemd en staat genoteerd op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO. Maar Mahabalipuram is vooral een hartstikke leuk vissersdorp waar je heerlijk door de leuke straatjes kan dwalen en je vermaken bij Krishna’s Butterball waar de locals massaal heen gaan en zich vermaken, de kinderen spelen, de vaders hangen wat rond en de moeders kletsen wat met elkaar zoals dit duo.

'522229' door Rhodaxx '522229' door Rhodaxx

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Vrouw op...binnenplaa

Rhodaxx

Wat kan ik er toch van genieten om in India door de straatjes te slenteren en het leven van alle dag te observeren. Hier dwaal ik door de straatjes van Mahabalipurham en kom ik deze dame tegen. Ze zit wat in zichzelf gekeerd op haar binnenplaatsje.

'552481' door Everlasting '552481' door Everlasting

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

V for Lord Vishnu

Everlasting

Notice the big V (Lord Vishnu) on the temple wall. Devotees of Vishnu traditionally wear black while on a pilgrimage. A pilgrimage can be taken any time - just before an important event -a marriage, a birth of a child, a retirement, or as a annual family event. Their pilgrimage takes them to many of the important temple towns in Tamil Nadu. Kanchipuram may be well on the pilgrim path but certainly not on the tourist path, it therefore retains its charm of a temple town which others may have lost.

'553110' door Everlasting '553110' door Everlasting

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Standing in Wait

Everlasting

The Varadaraja Perumal Temple is one of the most sacred places for Vaishnavites.(devotees Lord Vishnu). The festival had began a week or so earlier, idols of Lord Vishnu and his consort Laksmi are brought by their temple Brahmins from all over Tamil Nadu to reside for a period in the main temple with the main idol. During this period attending darshan is deemed to be very auspicious under the eyes of the many Lord Vishnus. Tonight is the end of this period and the idols with much pageant and splendour are carried out of the main temple, and make their way through the temples grounds and further onto the streets of Kanchipuram accompanied by chants and incense back to their own temples. We were told during an earlier visit by one of the temple Brahmins that tonight would be a special celebration and invited to come back. How could we miss this opportunity. Arriving at the temple, we were spotted, (not difficult being the only tourist) and pushed forward to the front to watch and enjoy the spectacle. I hope that this series gives you and idea of how it was. Brahmins from the various temples wait eagerly for the sign that it is time to enter the inner sanctum and bring their respective idols back home.

'460222' door MiekeLejeunevdVen '460222' door MiekeLejeunevdVen

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Onderweg.

MiekeLejeunevdVen

Tijdens onze rondreis door Zuid India zijn op weg naar Pondicherry en tijdens een tussenstop gaan we even de benen strekken en maken we 'n wandeling in de mooie omgeving. Hier en daar staan wat huisjes (hutjes) de mensen zijn overal ontzettend vriendelijk en hebben er geen bezwaar tegen dat ik foto's van hen maak. Voor dit huisje ligt ook nog poep waarschijnlijk laten ze die drogen om het later als brandstof te gebruiken. ( scan van negatief ).

'484562' door gorke '484562' door gorke

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Straatbeeld Madurai

gorke

Zo'n 7 keer zijn we in India geweest, wat we het leukste vinden aan dit kleurrijke land is het straatbeeld. Overal waar je ook komt zitten de mensen voor hun meestal mooi gekleurde huisje. Het is echt genieten, iedereen is wel in voor een praatje met de vreemdelingen. Natuurlijk gaat het met handen en voeten maar begrijpen doen we elkaar altijd.

'554232' door Everlasting '554232' door Everlasting

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

A new day

Everlasting

A new day dawns at Sarangapani temple, the dust is swept away from the so called 1000 pillar mandir, actually there are 98 pillars all finely carved.

'522570' door Rhodaxx '522570' door Rhodaxx

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Bijbaantje

Rhodaxx

Deze schoenlapper in Puducherry is van meer markten thuis. Je kunt er ook terecht voor digitale foto's en dat doet hij super snel! ;-) Maar nu is hij nog even bezig met het lijmen van een schoen.

'553169' door Everlasting '553169' door Everlasting

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Standing in Wait II

Everlasting

The Varadaraja Perumal temple is also famous for its huge umbrellas which are used during festive occasions. A Brahmin waits to adorn to idols with garlands of flowers as they emerge from the inner sanctum. (See my last upload for more details if you are interested)

'531921' door Rhodaxx '531921' door Rhodaxx

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Viering op het strand

Rhodaxx

Op een vroege ochtend in Mahabalipurham verzamelen vrouwen en kinderen zich op het strand om de zonsopkomst te vieren. Ze zijn allen gekleed in rood, geel en oranje. De meeste vrouwen blijven op het strand maar sommigen wagen zich in het water. Wij zijn er de enige toeristen, we komen voor een bezoek aan een tempel op het strand en deze viering krijgen we erbij cadeau.

'552715' door Everlasting '552715' door Everlasting

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Changes

Everlasting

A street scene from Kanchipuram, I have no idea what was sold in the small shop it was too cluttered to see. My last visit to rural Tamil Nadu was over 40 years ago. I had read that TN was a prospering state, an overflow of IT companies from Bangalore had settled here, next to Kerala the highest educated population, etc. etc. I was anticipating great changes - but apart from the traffic, more private cars and just a higher density of traffic of the roads, I didn't notice that much change. It is still very much the India that I remember. I did see many more public toilets, which is one of the mandates of Prime Minister Modi, in our four weeks of travels I didn't see one person defecating. Well done Mr. Modi! but so much more needs to be invested in surely before you continue India's space program.

'382677' door edwinaverdingh '382677' door edwinaverdingh

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Do you like my hat?

edwinaverdingh

Als ik naar mijn foto's van Indië kijk, krijg ik nog steeds een overweldigend gevoel. Indië heeft mijn hart gestolen. Ook dit kleine meisje, het dochtertje van de beste vriend van 'onze' chauffeur Sanjay. Helemaal opgemaakt, met hoed en al, gingen we samen een dagje op stap. Het afscheid viel zwaar, ook al kenden we mekaar nog maar net.

'304561' door Bowral '304561' door Bowral

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Mijmeren

Bowral

Welke gedachten zouden bij deze mijmerende dame bij de kusttempel van Mamallapuram door het hoofd gaan? Ze zat er al een tijdje voor zichzelf uit te staren. Wat ze ook denkt, de stenen dieren denken met haar mee ...

'360017' door Bowral '360017' door Bowral

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Stoom afblazen

Bowral

'Even stoom afblazen' of 'De stoom is van de ketel'. Twee uitdrukkingen/gezegdes die verwijzen naar onder meer stoomtreinen. Helaas zijn er nog maar weinig spoortrajecten met authentieke stoomtreinen op de wereld. De treinen worden meer en meer vervangen door diesels. Maar in India zijn nog enkele trajecten waar stoomtreinen rijden als 'gewoon' openbaarvervoermiddel. De trein (de 'Nilgiri toy train') op de foto rijdt dagelijks van Mettupalayam naar Coonoor (Tamil Nadu - Zuid-India), een afstand van circa 35 km die overbrugd wordt in zo'n drie uur. Onderweg passeer je tientallen bruggen en ga je door vele tunnels. De trein start op een hoogte van 326 meter en eindigt in Coonoor op 2.193 meter. Er wordt diverse keren gestopt om de watertank bij te vullen zodat de loc 'stoom kan afblazen'. Een waar feest voor de treinenliefhebber!