India

Paneer/Panir zelf maken.

Paneer of Panir is één van de meest gebruikte ingrediënten in de Indiase vegetarische keuken, het is een verse kaas die een prima alternatief voor vlees is als eiwitbron.

In de biologische winkel is het in Nederland verkrijgbaar onder de merknaam "Heilige Koe" maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken.

Voor ongeveer 250 gram heb je nodig 1 liter melk (koe,schaap,geit,Aldi of Bio het maakt niet uit) en een citroen.
Breng de melk in een pan aan de kook, gas terug en nog een keer aan de kook brengen, gas uit. Knijp onder voortdurend roeren de citroen uit boven de pan,kneepje na kneepje, op een een gegeven moment verschijnen er brokjes dit is de Paneer.

Als het resterende vocht doorzichtig/groenig wordt stoppen, giet de inhoud van de pan in een met een theedoek bekleed vergiet.

Laat de Paneer even afkoelen en knijp dan het resterende vocht eruit, je hebt nu kruimelige Paneer die erg geschikt is om bijvoorbeeld [url="http://www.youtube.com/watch?v=5_LNnIf-u5k" target="_blank"][u]Malai Kofta (klik voor recept)[/u][/url] te maken, wil je liever een stuk waar je blokjes van kunt snijden dan de Paneer in de doek op een bord leggen met een volle pan water erop om druk uit te oefenen (dit is mij nog nooit goed gelukt, ik gebruik dan liever die uit de winkel).

Reisreporter Franciska heeft een [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/india/new_delhi/reisreporter/fotos/226714.html" target="_blank"][u]leuke foto[/u] [/url]van iemand die Paneer aan het maken is.

Eet smakelijk.
1
1

Info over deze tip

Reisreporter
Aantal keer bekeken
185
Geplaatst op
06 Mar 2010
Land
Categorie
Eten, drinken en uitgaan
Laat kaart zien
 

1 reactie(s) bij "Paneer/Panir zelf maken."

  • profile image comment

    Erg leuke tip! Wel even een reisje maken nar de melk- en groenteboer.

    Door pkoelewijn • geplaatst op 2010-03-06 22:33:21

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.