Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rietsuikerpers

Rajasthan,
India


Dit soort voertuigjes zie je wel vaker langs de weg en in met name de kleinere steden van Rajasthan, hoewel dit wel een luxer uitvoering is. Dit is een gemotoriseerd wagentje, maar meestal zijn het simpele karretjes die zelf geduwd moeten worden. Dit is dus een rietsuikerpers.
Nadat de suikerrietverkoper de stengel van schil en bladeren heeft ontdaan, perst hij met deze rietsuikermachine het sap uit de stengels. Het is een mierzoet rietsuikersap dat "Oosacha Ras" of "Roh" wordt genoemd. Dit wordt met ginger, of citroen op smaak gebracht. Hoewel ik het niet geprobeerd heb, schijnt het sap een goede dorstlesser te zijn. Er wordt dan ook veel gebruik van gemaakt.

Van het sap wordt ook geraffineerde witte suiker gemaakt en "Gur" of jaggery. Dit is een gele stof, bestaande uit het ongeraffineerde gedroogde sap. Deze jaggery wordt in India en Sri Lanka veel in curries en zoete gerechten gebruikt.
Sommige mensen zweren ook bij een mengsel van kurkuma poeder met suikerrietsap om rimpelvorming in het gezicht tegen te gaan. Had ik nu maar een voorraadje meegenomen, want het is vast heel wat goedkoper dan Clinique of Oil of Olaz.