Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rijstkaf

Rajasthan,
India


Ze zien er zwaar uit die zakken, maar eigenlijk valt dat reuze mee. In die zakken zit namelijk rijstkaf, de schilletjes van de rijstkorrel. Het kaf is heel licht en kan gemakkelijk wegwaaien. Vandaar die zak.
Liefst 20-25% van de totale rijstproductie is kaf. In een rijstproducerend land als India is de rijstkaf dan ook in enorme hoeveelheden beschikbaar. Lang werd die gewoon ergens gedumpt of inefficiënt verbrand. Gezien de enorme hoeveelheden zorgt/zorgde dit ook voor de nodige milieuproblematiek. Probleem was dat men de technologie en financiële middelen niet had om de rijstkaf te ontwikkelen voor de markt.
Nu India is “booming” en met ondersteuning van o.a. Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) de middelen en kennis aanwezig zijn, wordt het afvalproduct vooral in mini biomassacentrales gebruikt voor het opwekken van elektriciteit.
Rijstkaf biedt echter nog meer mogelijkheden zoals biogas en grondstof voor biodiesel, het wordt verwerkt in lemen stenen en bouwpanelen voor goedkopere en verbeterde huizenbouw. Geroosterde biomassa van rijstkaf wordt ook tot blokken geperst, die dan als brandstof worden gebruikt om op te koken of ze worden verkocht aan de industrie.
Zo is dit voorheen waardeloos restafval voor de arme lokale boeren een welkome extra bron van inkomsten geworden.