Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Keoladeo, een paradijs voor de vogelaar!!

Rajasthan,
India


In mijn vriendenkring zitten vele vogelaars en toen die hoorden dat wij naar India gingen, drongen die er meerdere malen op aan, dat wij toch zeker naar het Keoladeo Ghana Park of in de volksmond het Bharatpur Vogel Paradijs, moesten gaan. Dit zou dan niet voor één dag moeten, maar minimaal twee!! Daar wij zelf ook natuurliefhebbers c.q. vogelliefhebbers zijn, hebben we gelijk maar voor 4 dagen geboekt. Niet te veel?? Beslist niet, althans voor de echte liefhebbers. Niet vogelaars, maar wel natuurliefhebbers en rustzoekers, want ook dat is het, even uit de chaos en drukte van het dagelijkse Indiase leven, kunnen het ook met 2 of 3 dagen doen.
Zo'n 500 meter naast de entree tref je minstens 6 hostels, waar je prima kunt verblijven. Wij zaten in 'Birds Inn', een toepasselijke naam, met een heerlije tuin met zitjes voor je kamer en een prima keuken. Voor het park zelf is het voor de eerste dag aan te raden om een riksja te nemen. De bereiders zijn prima op de hoogte van de vogels en dieren die je daar kunt spotten en je zult veel van hen opsteken. De prijs van zo'n riksja is 70 RsI per uur, hetgeen neerkomt op iets meer als een euro. Da's toch niet te veel. Daarnaast kun je een echte gids bij de ingang inhuren. Deze mensen hebben er iets meer verstand van, maar zijn ook 2x zo duur. De amateur-vogelaar heeft deze mensen niet echt nodig, vind ik persoonlijk (en dat ie niet eens om de prijs!!). De tweede dag, nadat je het park de eerste dag een beetje hebt leren kennen en de weggetjes weet, kun je een fiets huren bij de entree. Deze heeft een mandje voorop en een klem achterop, zodat je je spulletjes handig mee kunt nemen. Voordeel is, dat je eigen baas bent en kunt gaan, staan en rusten waar je zelf wilt. Ons hostel had nog de service dat ze je lunch in het park brachten op jouw tijdstip, bij een kioskje achter in het park. Ideaal!!
Al met al kun je gedurende je tijd in het park genieten van ca. 300 vogelsoorten ( vele soorten ooievaars, die er ook broeden en zo'n 32 soorten roofvogels), meerdere zoogdieren, waaronder antilopen, mangoesten, wilde zwijnen, jakhalzen en de python.
Keoladeo, een plaats van vele dieren en vogels en heerlijke rust!!