Rajasthan reisblogs

Razende Riksha's, een impressie van Rajasthan

Gekko82 was er (tot 21 okt 2009) Gepost op 30 nov 101 reacties


Eerste bericht(je) uit Pushkar, Rajasthan, India. We zijn nu een week onderweg en hebben de smaak (van curry) inmiddels lekker te pakken.

India is echt bizar! Eigenlijk is het zoals we het ons hadden voorgesteld, maar valt het ook mee. India is vanalles vooral heel veel: drukte, mensen, auto's, brommers, bussen, fietsers..., overal staat van alles geparkeerd, lopen geiten, koeien, liggen mensen even een tukkie te doen, enz. De vrouwen zien er prachtig uit. Die sari's zijn heel elegant en met heel veel kleur. Het is een megaherrie van toeterende vervoersmiddelen en schreeuwende luitjes. Het is arm, hier en daar echt wel schrijnend, vooral omdat alles zo vies is! Overal ligt afval, mannetjes staan werkelijk overal te pissen en koeien lopen en schijten overal tussendoor. In Pushkar is ook een open riool, waar de zwijntjes lekker in jumpen voor een verkoelend bad, terwijl de ratten wegschieten. Not kidding! Je kijkt echt je ogen uit. Je hoeft niet naar bepaalde sites, gewoon door de stad lopen is al een belevenis. Alles vrachtwagens en riksha’s zijn beschilderd met bloemen en rare teksten als 'please horn', ' no milk for sale' (achterop een melktruck), 'please contact the pricipal when driver does not obey the traffic rules' en 'keep distance'. En dan te bedenken dat het allemaal maar door elkaar rijdt, elkaar links en rechts inhaalt en iedereen voortdurend op zijn claxon hengst.

Het eten is super. Het is bijna allemaal veggie en elke keer is het weer een hele belevenis wat je op je bord krijgt. Er zijn zo veel verschillende dingen en de lijsten waar je uit kunt kiezen zijn lang. Allerlei curries, met linzen en kikkererwten, paneer (soort kaas), allerlei groentjes. Chapati's, roti's, naan, rijst, dosha en allerlei andere deegachtige balletjes en gefrituurde dingetjes. Je kijgt bijna altijd meerdere sausjes en dippen maar! En alles is lekker! We eten daarom veel Thali's, een grote metalen bord met vanalles en nog wat, voor 60 rupies (of in JP's taal: een heel groot bord vreten voor bijna niks). De Mac hier verkoopt natuurlijk geen Big Macs met beef, maar wel de Big Chicken Marahadja, how funny is that??

We begonnen dus in Delhi, big city met 12,8 miljoen inwoners. Om rustig te beginnen zaten we in een B&B in het betere deel van de stad, met goede woningen waar mensen allemaal een servant in dienst hebben. Dat is sowieso helemaal gebruikelijk als je rijker bent in India. De servant kookt, rijdt auto, veegt de stoep, poetst, maakt de auto schoon en wacht bij de auto als jij gaat werken of shoppen. Je ziet ze echt overal, amazing. Het viel ons ook vooral op door dat we allebei net in NL nog De Witte Tijger gelezen hadden, aanrader!. Wij voelen ons ongemakkelijk bij iemand die alles voor je doet en zouden er niet aan moeten denken dat je de hele dag zo'n mannetje in huis hebt. Geen privacy!

In Delhi hebben we in twee dagen een aantal grotere sites bekeken. De afstanden er tussen zijn erg groot dus meestal namen we een autoriksha (tuktuk) van de ene naar de andere. Delhi is zelfs zo groot, dat veel drivers niet eens weten waar de plek is waar je naar toe wilt. We begonnen met Humayun's tombe in New Delhi, een kleine rode Tai Mahal-achtige tempel met Perzische invloeden. Gelegen in een mooi rustig en groen park. Goed begin. Daarna het national museum met audiotour, waarin we vooral wat meer over de geschiedenis en het hindoeisme te weten kwamen. De volgende dag naar het Rode Fort in Old Delhi. Dat in tegenstelling tot New Delhi niet redelijk modern is met brede wegen. Nee hier is het de hierboven beschreven chaos all around, zodat je na een uurtje hier doorheen banjeren aardig gesloopt bent.

De busrit van Delhi naar Jaipur was met de Rajasthan State Road Transport Corporation met de buscategorie ‘Volvo’ (heel fijn). Onderweg veel file en veel heisa op de weg: dieren, mensen, motortjes, rikshas....bizar! Het landschap is droog, maar ook wel veel acacia's en eucaliptusbomen.
In Jaipur hebben we de Hama Wahal bekeken, een super mooi paleis van een Marahadja die een hoge wand vol met ramen en luikjes heeft laten maken om zijn vrouwen naar het leven buiten op straat te kunnen laten kijken. Wij hebben daar ook een tijdje naar het drukke straatleven gekeken, en de Indiase mensen in het paleis weer naar ons...

En nu dus Pushkar, een kleiner bedevaartplaatsje aan een heilig meer. Het meer is hier de attractie. Pelgrims wassen zich in ghats rond het meer. Surprise, surprise: het meer was leeg! Het ligt droog omdat er een of andere ziekte in zat (gek he, met die open riolen...). Tot zover dus de 'superb lakeviews' uit de Lonely planet... We hebben wel een paar van de 100 tempels hier bekeken en veel foto’s gemaakt van de kleine shopjes, het straatleven en de vele felgekleurde sari’s. Het is bijna Diwali, feest van het licht, dus alles wordt versierd met slingers en lichtjes, dus alles is extra mooi. We hebben nog niet zoveel met het hindoeisme, mede doordat het kastesysteem er ook enigszins in verweven is. Bovendien zijn ze nogal pushy in Pushkar en moet je meedoen met de gebruiken, terwijl het niet je godsdienst is en je niets weet van die God aan wie je die rozenblaadjes en Afrikaantjes nu moet offeren. Af en toe een beetje ongemakkelijk. Zo hadden we in no-time een rode stip op ons hoofd

Dus het gaat allemaal goed, inmiddels zijn we gezegend voor een happy long life met genoeg te eten, daar hoeven we ons niet meer druk over te maken. Blijft alleen het regelen van treintickets over, want dat blijkt lastig.

Gerco

Gekko82 Positie 28560 (0 p.) Lid sinds 20-05-2008 Foto's en tips: 36 Blogs: 10 Fans: 0

Foto's bij deze blog

blogfoto nr. 1
Trappen naar één van de ghats rond het heilige meer van Pushkar
blogfoto nr. 2
Zomaar een smal straatje, Pushkar
blogfoto nr. 3
Koeien lopen natuurlijk overal. en verkeer is er nog meer. Hier Jaipur
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Buffelslacht in Tana Toraja (Sulawesi)
0 1
Gepost op 28 december
Indonesië
Rokers & Rokende vulkanen - Java
0 0
Gepost op 13 december
Indonesië Java
Trek van Kalaw - Inle lake
0 3
Gepost op 07 december
Birma Inle Lake

Reacties bij deze blog

gorke

Door: gorke • Geplaatst op

Leuk herkenbaar, door jou blog ben ik weer even terug in mijn favoriete land!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.