Rajasthan reisblogs

Ranakpur: Je zou er bijna gelovig van worden…!

jdevaan was er (tot 20 dec 2007) Gepost op 16 sep 106 reacties

Er zijn van die momenten dat je je kunt voorstellen dat je zelf spontaan gelovig zou kunnen worden. Die zijn zeldzaam, maar ze bestaan. Zelf heb ik die ervaring nu voor de tweede keer mee mogen maken.

De eerste keer overkwam het me in Sri Lanka. In Dambullah om precies te zijn.
In de rotswand waren zeven grotten. Iedere grot bevatte talrijke kleine en heel grote Boeddhabeelden. Iedere centimeter rotswand, dus ook van de rotsplafonds, was beschilderd met taferelen uit het leven van Boeddha.
De sfeer was magisch, het zachte goudglanzende licht weerkaatst door al de bronzen Boeddhabeelden, het stilzwijgende respect van alle pelgrims, de grillige rotswanden verzacht door die eindeloze beschilderingen: een oase van rust en sereniteit. Het viel als een heilige deken over me heen. Ik had daar uren kunnen blijven, langer…, ware het niet dat ik de eindeloze rij pelgrims natuurlijk ook de kans moest gunnen deze ervaring te delen.

Dat is inmiddels al weer jaren geleden. Hoewel ik er nog met regelmaat aan terug denk, vervagen de herinneringen. Wordt het weer onbegrijpelijk dat een sceptisch mens als ik, die zich niet verbonden voelt met welke godsdienst dan ook, een bijna devote ervaring had.

En dan gebeurt het me hier, in India, weer. Ranakpur: één van de mooiste Jain tempels in India.
Het ligt ver van welke drukke stad dan ook. Hoewel er genoeg schoenen op de trappen staan, hier gelukkig geen rijen wachtende tempelgangers.
In deze tempel moet je behalve je schoenen ook je sokken uittrekken. En ook zwarte- en leren kleding is verboden.

Jaïnisten leven volgens vijf geloften:
1. Ze mogen geen enkel levend wezen doden voor voedsel, sport of plezier.
Jaïnisten hebben zoveel respect voor het leven dat ze zelfs vaak een mondkapje dragen, zodat ze niet per ongeluk een insect, die ongelukkigerwijs hun mond invliegt, van het leven beroven.
2. Ze leven strikt vegetarisch.
Ze eten geen vlees, vis of eieren. En om voor mij onduidelijke redenen, nuttigen ze ook geen voedsel dat uit de grond komt, zoals aardappels, wortels, pinda’s en uien. Men zou geloven dat dit voedsel microscopische zielen bevat?!
3. Ze mogen geen onwaarheden vertellen.
4. Ze mogen niet stelen of bedriegen (om materiële zaken te bemachtigen)
5. Ze mogen geen seksuele handelingen of gedachten hebben (met uitzondering van de leken en hun vrouwen)
Door hun obsessie voor geweldloosheid werken de meesten in de commercie of het bankwezen, omdat dat de enige banen zijn die ze als niet-gewelddadig beschouwen.
Maar dat terzijde.

Het tempelcomplex bestaat uit drie tempels waarvan de Adinathatempel (1439) de belangrijkste is.
Het is een enorm vierkant complex, dat op een verhoging ligt. Aan de buitenkant is het al prachtig bewerkt, maar de schoonheid van het beeldhouwwerk in het interieur beneemt je de adem zodra je een voet binnen hebt gezet.
Rondom het centrale heiligdom, wordt het dak gedragen door 1444 pilaren die van top tot teen gebeeldhouwd zijn en waarvan er geen twee hetzelfde bewerkt zijn. De plafonds zijn ook volledig voorzien van kantachtig beeldhouwwerk met afbeeldingen van Jainheiligen, hun leven en hun heilige plaatsen.
De zuilenhallen worden begrensd door muren waar verspreid, nog 66 alkoven met altaren ingemetseld zijn.
Het zonlicht dat aan alle kanten de tempel kan binnenkomen, wordt weerkaatst door de prachtig geornamenteerde zuilen en geeft een warme zachtgele gloed aan het marmeren complex. De binnenkant is praktisch onbeschadigd, wat gezien de leeftijd een wonder is.

Binnen wordt je begroet door een Saddhu die je voorziet van een gele stip tussen je wenkbrauwen, gemaakt van een mengsel van saffraan en sandelhout.
Zacht klinken gebeden van mensen die offers brengen aan de heiligen, evenzo zacht het geschuifel van de priesters die hen bijstaan.
Wederom die rust en sereniteit. Het kan nóg zo stil zijn in een katholieke kerk, nóg zo rijk versierd, maar deze sfeer zal die nooit kunnen evenaren.

Buiten liggen nog de tempels van Parsvanatha en Neminath. Beiden gericht naar de tempel van Adinath. De eerste heeft aan de rijk versierde buitenkant ook wat erotische taferelen.

De stervormige Surya Narayana tempel wordt bevolkt door een grote troep lemuren.
Niet bepaald aanhangers van het Jain geloof. Deze apen met karakteristieke zwarte gezichten zijn ons niet echt vriendelijk gezind als we hen en de tempel willen bekijken. Misschien komt dat ook door de vele jongen die erbij zitten.
In ieder geval laten ze hun tanden zien en komen ze dreigend op me af als ik een poging doe om hen te passeren, om zo de andere kant van de tempel te bekijken.
Ach, niets kan de sfeer van de Adinatha tempel evenaren, dus laten we de lemuren familie bij deze tempel maar met rust.

Met al een zweem van heimwee nemen we afscheid van deze devote plaats. Kan het zijn dat het JaÏnisme nu al zijn invloed op me heeft?

jdevaan Positie 633 (400 p.) Lid sinds 30-11-2009 Foto's en tips: 555 Blogs: 45 Fans: 15
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Oog in oog met gloeiend hete lava in Volcano National Park
0 8
Gepost op 05 december
Verenigde Staten Hawaï
A home away from home
0 5
Gepost op 28 november
Canada Rocky Mountains
India versus Nepal
0 7
Gepost op 18 november
India Madhya Pradesh

Reacties bij deze blog

Bowral

Door: Bowral • Geplaatst op

Ik vond het in Ranakpur ook een bijzondere ervaring in en om dit tempelcomplex te lopen

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Een bijzondere, heldere en informatieve beschrijving. Vind zelf de commercie vrij geweldadig...
Maar uhh, waarom India-blogs terwijl je in de states zit? Gebeurd daar niets?

jhhuijs

Door: jhhuijs • Geplaatst op

Mooi beschreven

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Jouw ervaringen zijn zo herkenbaar. Ze raken me diep.

Lola

Door: Lola • Geplaatst op

Mooi verhaal!!! Je passage over Sri Lanka raakte me omdat je het zo mooi hebt verwoord, maar ook omdat het me deed denken aan een tempelcomplex in Thailand, in de bergen van het Noorden, waar we per toeval belandden. Verscholen in de jungle, met inderdaad allemaal Boeddhistische tempels in de grotten. De sfeer zoals je hem beschreef is dus erg herkenbaar, ik snap precies wat je bedoelt. Ook de India-ervaring lijkt me erg bijzonder!!!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.