Rajasthan reisblogs

Rajasthan: Sprookjesachtig mooi Jaisalmer

jdevaan was er (tot 13 dec 2007) Gepost op 30 aug 104 reacties

Mijn kleren zijn nu aardig vies. Wassen is moeilijk want ik heb niets anders om aan te trekken en mijn dunne sokken waren in een nacht allesbehalve droog. Ook niet gek met die kille temperatuur ’s nachts.
Maar op deze manier voel ik me wel echt thuis in het erg middeleeuws aandoende Jaisalmer.

Deze stad is prachtig, alsof je echt eeuwen terug gaat in de tijd. De stad doemt met zijn goudgele zandstenen bastions massief op uit de Tharwoestijn. Binnen deze 5 km lange ommuring ligt het kleine fort met daarbinnen ook diverse paleizen en Jaintempels en natuurlijk de bazaars.
Onze eerste indruk was ’s avonds. Mooier kan niet, de imposante hoge dikke muren sfeervol verlicht. De smalle steile straten met hobbelige keien niet vol met toeristen en bedelaars. Slechts wat inwoners, koeien en honden, een enkel varken en de kooplui. De rust is een verademing, geen druk getoeter van verkeer, geen opdringerige gidsen en bedelaars, alleen wat geschuifel van varkens en de voetstappen van een enkele passant.
Lekker ongestoord slenteren en genieten van de prachtige gebouwen en het fantastische uitzicht vanaf de muren op de lichtjes van de omringende stad. De paleizen en tempels fraai belicht steken boven de huizen uit. In dit licht zie je hoe ontzettend fraai ze bewerkt zijn. Als een sprookje uit duizend en één nacht.

Bij daglicht is de stad minstens zo indrukwekkend. Nu door de talloze fruit- en groentestalletjes, de nieuwsgierige geiten, en de prachtig uitgedoste, maar arme vrouwen die bij de ingang van het fort met hun kinderen op een lapje stof hun sieraden proberen te verkopen. En dan, natuurlijk niet te vergeten, de Sadhu’s, de heilige mannen die afstand van alle aardse bezittingen hebben gedaan, hun gezichten met wit beschilderd, hun lange haar (in dreadlocks), die hun gebeden aanbieden in ruil voor een aalmoes om van te leven.
Het dagelijkse leven is nog heel primitief, de vele kleurrijke vrouwen die hun eten koken op simpele gasstelletjes en de was nog met de hand doen. En dan de rituelen die men heeft bij een bezoek aan de Jaintempel…, fascinerend, je raakt niet uitgekeken.

’s Middags naar Khuri gegaan, een authentiek dorp in de woestijn zo’n 45 km verderop. Op weg hier naartoe verschillende herders met schapen tegengekomen die ons de weg versperden. Daardoor ook een pasgeboren lammetje gezien (nog geen half uur oud.
In Khuri hebben we twee kamelen gehuurd en zijn daarmee de zandduinen opgegaan om daar te genieten van de zonsondergang. Niet de zandduinen uit de film (die reiken zover je oog kan kijken). Die zie je maar zelden in de woestijn (we hebben inmiddels toch al heel wat woestijnen gezien).
Maar een “verzameling wandelende zandduinen” omringd door een dorre zandwoestijn met woestijnstruiken.
Maar wel heel prachtig met de typische zandrichels en natuurlijk de zware slagschaduwen in het licht van de ondergaande zon. Dat is toch een mooie aanblik om de dag mee af te sluiten.

Gisterenavond eindelijk, tot grote opluchting, te horen gekregen dat onze koffers gevonden zijn. Ze zouden worden verstuurd naar Jaisalmer. Maar helaas bij terugkomst (22.00 uur) zijn ze er nog steeds niet. We voelen de bui al weer hangen, morgenochtend vertrekken we ’s ochtends om 08.00 uur naar Jodhpur!

Wordt vervolgd...

jdevaan Positie 635 (340 p.) Lid sinds 30-11-2009 Foto's en tips: 555 Blogs: 45 Fans: 15
deel dit artikel met je vrienden:

Andere blogs van deze gebruiker

Oog in oog met gloeiend hete lava in Volcano National Park
0 8
Gepost op 05 december
Verenigde Staten Hawaï
A home away from home
0 5
Gepost op 28 november
Canada Rocky Mountains
India versus Nepal
0 7
Gepost op 18 november
India Madhya Pradesh

Reacties bij deze blog

TravelGoom

Door: TravelGoom • Geplaatst op

Wat een mooie beschrijving. Je klinkt bijna verliefd.

Willemien

Door: Willemien • Geplaatst op

Weer heerlijk geschreven ..en nu je koffer nog.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Ook ik ben weer even terug. Die woestijn herken ik. Eigenlijk helemaal niet zo mooi. Mooie beschrijving weer.

gorke

Door: gorke • Geplaatst op

Ben weer even terug in Jaisalmer, vond het een geweldig stadje. Maar zonder schone kleding ik hoop dat je koffer snel gevonden wordt. Leuk beschreven.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.