Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rajasthan image

Op en top India

Rajasthan
India
Meritbreukelen

Op en top India

Als ik aan mijn reis door India terugdenk dan komen er allemaal tegenstrijdige woorden naar boven, MOOI/VIES/HEFTIG/GEUR/NOOIT MEER/NOG EEN KEER! Vanaf het eerste moment dat mijn voeten de Indiase bodem beroerden heb ik een verdeeld gevoel over dit land. Toen ik er was wilde ik er weg maar nu ik weer in Nederland ben is het zeker een land wat hoog op mijn lijstje staat om weer terug naartoe te gaan. En een van de redenen om weer terug te gaan is zeker de kamelenmarkt van Pushkar in de regio Rajasthan.

Tijdens de bootreis in Mumbai naar Elephanta Island kregen we de tip van een medereiziger om naar Pushkar te gaan omdat daar het jaarlijkse Pushkar Mela oftewel het kamelenfestival gaande was wat 12 dagen zou duren. Hij kon ons vertellen dat er tijdens de Pushkar Mela 15.000 kamelen, 2.000 paarden en 1.000 koeien naar Pushkar komen om verhandeld te worden. Daarnaast wordt het festival ook door alle hindoes (200.000 mensen per jaar) uit de omgeving aangegrepen om zich te reinigen in het meer van Pushkar en te bidden in de enige Brahma tempel ter wereld. Wij vonden dit voldoende reden om de reis naar Pushkar te ondernemen.

Na onze vlucht van Mumbai naar Delhi zijn we met de trein richting Ajmer gegaan waar we een slaapplek hebben gevonden. De volgende ochtend zijn we in een plaatselijke bus richting Pushkar gereden en vanaf het busstation was het alleen nog maar de massa's mensen volgen om aan te komen bij het meer van Pushkar. Dit was zo overweldigend dat we een stukje verderop zijn gaan zitten om het schouwspel gade te kunnen slaan. Mensen in gewaden van alle kleuren van de regenboog (zie eerste foto) die zich verdrongen om zich te kunnen reinigen in het meer. Op en top India.

Na alles bewonderd te hebben bij het meer zijn we Pushkar verder ingetrokken waar we de hele ochtend ons vergaapt hebben aan bijzondere en mooie mensen. Het grappige daarbij was dat wij ons niet alleen aan de mensen vergaapten maar dat wij zelf ook een bezienswaardigheid op zich waren. We werden continue aangesproken of we met gehele families op de foto wilden. Hierdoor kregen we de mogelijkheid om ook foto's van al deze bijzondere mensen te maken.

Tussen de middag hadden we een plekje gevonden bij een restaurantje met uitzicht op de drukste straat van de stad. Ook hier was het net het kleurenpallet van Picasso wat voorbij trok (zie tweede foto). Na een tijdje ons teruggetrokken te hebben uit de drukte zijn we doorgelopen naar de kamelenmarkt. Hoewel wij redelijk aan het einde van de kamelenmarkt in Pushkar waren hebben we nog duizenden kamelen gezien met de mooiste decoraties (zie derde foto). De mannen die de dagen ervoor hard hadden onderhandeld (de eerste vijf dagen van de markt worden hiervoor gebruikt) zaten bij elkaar en hielden elkaar op de hoogte van het laatste nieuws.

De andere bezienswaardigheid van het dorp, de tempel van Brahma, hebben we alleen van de buitenkant bewonderd want de weg en trap ernaar toe waren zo vol dat je over de hoofden kon lopen. Hebben we ook nog wat voor de volgende keer.

Na een intensieve en indrukwekkende dag hebben we de bus weer terug genomen naar Ajmer waar we toe waren aan een lekkere douche. Eenmaal aangekomen in Ajmer kwamen we terecht in een bruiloft waar we als westerse gasten werden gevraagd mee te dansen en te feesten. We hebben meegelopen in de optocht van de bruidegom totdat we bij de feestzaal waren. Daar hebben we iedereen gedag gezegd en zijn teruggegaan naar onze hotelkamer waar we de vele indrukken van die dag verwerkt hebben.

Foto's

441b4.jpg
441b4.jpg
Meritbreukelen
6f812.jpg
6f812.jpg
Meritbreukelen