Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rajasthan image

De Rattentempel in Deshnok (Bikaner).

Rajasthan
India
Huff

De Rattentempel in Deshnok (Bikaner).

De Karni Mata Tempel.
In Noord India, om precies te zijn de deelstaat Radjasthan, ligt het plaatsje Deshnok. Daar is een zeer speciale tempel en wel de Karni Mata- of anders gezegd De Rattentempel. Deshnok ligt 30 km. ten noorden van Bikaner en met de auto of bus bereikbaar. Als je dus in Bikaner bent, is het bijna een must om daar naar toe te gaan. Een tempel waar ratten vereerd en vertroeteld worden is onvoorstelbaar en toch is het waar.
De tempel is vernoemd naar de beschermheilige van de streek(Karni Mata) en leefde in de 14e eeuw en heeft tijdens haar leven wonderen verricht. Men gelooft dat zij de reïncarnatie is van de machtige God Durga en zij zweerde dat haar familieleden nooit echt zouden sterven , maar terug zouden keren als RAT. 600 familie’s geloven dat ze van deze godin afstammen en dus als rat terug zullen komen. Niet voor niets dat deze ratten vereerd en vertroeteld worden, want het zou zomaar je opa of oma of iemand anders kunnen zijn.
Als je bij de tempel aankomt, krijg je sloffen om over je schoenen aan te trekken. Geen overbodige luxe, want erg schoon is het er niet. Je kunt ook offergaven kopen, welke bestaan uit allerlei zoetigheden, gemaakt van melk en suiker en verschillende vormen. Dit word eerst door een priester gezegend en daarna uitgedeeld. Zelf houden is er niet bij, want dat brengt ongeluk. De honderden grijze ratten zitten op schalen met melk en zoet water en er is overal zoetigheden gestrooid. Geen wonder dat de vloer vies en plakkerig is, maar wanneer er een rat over je voeten loopt of je ziet een witte rat, dat brengt dan weer heel veel geluk. Er zijn ook mensen , die de ratten extra aanbidden en plat op de grond liggen met offers(zoetigheid) in de handen. Hier komen niet alleen ratten, maar ook ander ongedierte zoals kakkerlakken op af, maar zoals gezegd , die ratten die over je heen lopen en vooral witte ratten, brengen dan weer extra geluk.
De tempel is van ’s morgens 04.00u open tot 22.00u en de toegang is gratis. Voor het fotograferen en filmen wordt een kleine bijdrage gevraagd.
Als je door Radjasthan reist, is het echt een must om er naar toe te gaan. Het is een hele ervaring die je niet graag wilt missen.

Foto's

96df5.jpg
96df5.jpg
Huff
57c5e.jpg
57c5e.jpg
Huff
21ef2.jpg
21ef2.jpg
Huff

Laat een reactie achter

4 reactie(s) bij "De Rattentempel in Deshnok (Bikaner)."

 • profile image comment
  Door Corriedewinter• geplaatst op 17 Feb 2012 | 09:45:09

  Wat bijzonder om te zien. Mooie foto's ook!

  Bericht aangepast op 08:12:37
 • profile image comment
  Door TravelGoom• geplaatst op 18 Feb 2012 | 13:45:37

  Indische mafte... compleet door je foto's.

  Bericht aangepast op 08:12:37
 • profile image comment
  Door Reysigers• geplaatst op 18 Feb 2012 | 17:17:30

  Jaaa, ik heb daar met mijn vlote voeten rondgelopen.20 jaar geleden waren er nog geen slofjes. Hele ervaring,hé! Heb na afloop wel lang onder de douche gestaan. Mooi!!!

  Bericht aangepast op 08:12:37
 • profile image comment
  Door Schenkel• geplaatst op 18 Feb 2012 | 17:56:59

  Trekt me niet zo,maar idd je moet alles gewoon DOEN!!!!

  Bericht aangepast op 08:12:37