Rajasthan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rajasthan image

Rajasthan

Rajasthan
India
Joost-marseille

Reis in India; Rajasthan. deel 9

Hello people,
Even een korte dan. Vandaag aangekomen in Agra, de stad van de Taj. De reis hier naartoe verliep vlekkeloos, en zit nu even in een cafeetje dicht bij mn hotel. Ideaal.
Onderweg wees Ma'mn me op een fort/plaats dichtbij Agra, dat door Akbar de Grote werd gebouwd, en eventjes zijn hoofdstad is geweest. Maar door watertekorten is het vrij snel weer verlaten.
Fatehpur Sikri zoals het heet, is een paleis, moskee en woonplaats in the old days. Je gaat binnen door een enorme poort van bijna 50 meter hoog, die pa wel kent van zijn bezoek aan Tashkent in Uzbekistan, of was het een andere stad...ik weet het niet meer. Door de poort kom je op een grote binnenplaats die dienst doet als moskee. Ik werd uiteraard onderweg van de parkeerplaats waar Ma'mn op me wachtte naar de poort, vergezeld door vele gasten die me iets wilde verkopen of bleven zeiken dat ik in hun tuktuk moest stappen. Gewoon negeren helpt vaak, maar anders is een duidelijke 'nee' met een moordende blik ook voldoende. Bij de poort stond een bord dat me sommeerde mn schoenen uit te trekken, en op sokken verder te gaan naar binnen. Korte broek mocht ook niet, maar dat ging mij niet aan. Op sokken de binnenplaats op, en daar ontvouwde zich dat grote plein met in het midden een mausoleum voor een figuur van wie de naam me even ontschoten is. Ach, gaan we nie dood aan..! Het gebouwtje was wel prachtig, gemaakt van wit marmer, en de vensters net als de Mawa Mahal in honingraat gemaakt. Bovendien ook gemaakt uit een stuk marmer. Echt prachtig, in combinatie met de rest van het gebouw, versierd met schitterende carvings. Joost was even moslim, want op sokken moest ik ook een hoofddekseltje op, anders mocht ik niet naar binnen. Naast de deur lag een stapel plastic hoedjes, die je de Marrokanen in NL ook wel ns ziet dragen. Alleen zijn die denk ik niet van plastic...
Eenmaal weer buiten, kon ik mn deksel weer afdoen, en heb ik wat rondgelopen. Er kwam een gozer op me af, die zich voorstelde als een student Koranstudies en zei vrijwillig mensen rond te leiden door het complex. Ik geloofde er geen barst van toen hij zei dat ie geen vergoeding vroeg, maar wandelde wel achter m aan. Hij legde me het een en ander uit, en aan het eind van zn 'tour', stonden we opeens naast een uitgespreid kleed met daarop allerlei marmeren creatuurtjes. Echt heel mooi, en ik moest natuurlijk van alles bekijken. Ik wist dat dit al de hele tijd zn bedoeling was geweest, de rondleiding alleen de inleiding was voor deze salespoging. Hij had echt hele mooie spullen, maar ik vond ze te duur, en had geen zin om er mee rond te gaan lopen sleuren. Ma'mn zei dat de meeste mensen hier in India wel snappen dat toeristen heel belangrijk zijn voor de economie, en ze ons met respect behandelen. Mijn ervaring is, zoals in de meeste landen die ik heb bezocht, dat ze je beste ter wereld vinden maar zodra ze doorkrijgen dat ze echt niks aan je kunnen verdienen je dood kan vallen. Ook deze knul verloor meteen zn glimlach en interesse toen ik m duidelijk had gemaakt dat ik ECHT niks van m ging kopen. Ach, hoort erbij denk ik. Het weerhoudt mij er ook van hen erg serieus te nemen. Het was wel mooi in ieder geval, en dat telt.
wordt vervolgd