Odisha

'531892' door hestermaasdam '531892' door hestermaasdam

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Op hoop van zegen!

hestermaasdam

Vlakbij Puri is een klein vissersdorpje waar wij met de tuktuk naar toe gaan. De vissers komen net terug met de vangst. Een drukte van belang. Deze boot kiest het ruime sop, als dat maar goed gaat met die muur van een golf die er aan komt!

'234076' door Jelle51 '234076' door Jelle51

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Bonda

Jelle51

prachtig versierd met ontelbare kralen, zien de vrouwen van de Bonda er uit. Het was leuk om hen op de markt te ontmoeten en foto's te maken. Het zijn hele kleine vrouwtjes.

'238818' door Jelle51 '238818' door Jelle51

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Rode stip

Jelle51

De meest opvallende lichaamsversiering van de Hindoe is de bindi. Het woord is afgeleid van het Sanskriet “bindu” wat druppel betekent. Gedragen op het voorhoofd, tussen de wenkbrauwen, de stip is een symbool van de gunst en geluk. De bindi meestal tilak genoemd, zorgt ervoor dat de energie niet kan ontsnappen, het versterkt de concentratie en bied bescherming tegen kwade geesten en ongeluk. Vroeger was de bindu altijd rood, maar vooral in de grote steden hebben de vrouwen verschillende kleuren.

'302820' door GrietBuis '302820' door GrietBuis

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Bonda dame.

GrietBuis

Op de weekmarkt van Unkudelli komen vooral Bonda en Ghadaba. Zij slijten hier hun waar en slaan voorraden in. Dit is een traditioneel geklede kleurrijke Bonda dame. Veel van de Bonda vrouwen dragen enorme kralenkettingen als kleding. Als ze naar de markt gaan slaan ze een doek om hun schouders. Bij de meeste vrouwen is het hoofdhaar afgeschoren en dragen ze ook kralen om het hoofd te bedekken. Dat is op deze foto ook te zien. Ook dragen ze prachtige oorbellen. Eén zo'n setje hangt hier nu tussen de souvenirs uit de diverse landen.

'222552' door Jelle51 '222552' door Jelle51

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Mooi mens

Jelle51

Deze Gadabah dame was een en al vrolijkheid, we hadden haar al een dag eerder op een markt gezien. De Gadabah dames kregen vroeger als zij de huwbare leeftijd hadden bereikt ringen van 8 kilo per stuk om hun nek. De jongere vrouwen uit het dorp doen hier niet meer aan mee. Er waren nog maar een 20 tal vrouwen die deze ringen dragen. Leuk detail, de Gadabah dames trouwen met veel jongere mannen, om zo verzekerdte zijn dat er iemand voor hun zorgt op oudere leeftijd. Deze dame is getrouwd met de chief.

'487139' door gorke '487139' door gorke

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Adivasi, Orissa

gorke

In verschillende gebieden van India tref je nog de oorspronkelijke, inheemse bevolking aan. Hun cultuur en gewoonten hebben weinig invloed ondervonden van de verschillende overheersers in de loop der eeuwen. De stammen (Adivasi) van Orissa leven vrij teruggetrokken, vaak in heuvelachtig gebied en hebben nog veel van hun identiteit behouden. Iedere stam heeft zijn eigen religie, gewoonten, kledij en sieraden. Een ding hebben de vrouwen gemeen, ze moeten vaak het zwaarste werk doen. Deze dame kwam aan het eind van de middag van de markt waar ze de hele dag hard gewerkt had.

'496186' door CBurgstad '496186' door CBurgstad

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Bondamarkt

CBurgstad

In Koraput bezoeken we de Bonda-markt. De Bonda staan bekend als de meest agressieve stam van Orissa, vooral om hun plotselinge uitbrekende woedeaanvallen naar buitenstaanders, als ook naar elkaar. Moord wordt door de stamleden geaccepteerd en is toegestaan. De vrouwen zijn trots, vinnig, fel, stoïcijns en individualistisch. Ze zijn fel gekant tegen het maken van foto's. Het kostte dan ook enige moeite voor we bij de politie een permit kregen om foto's te maken op de markt: "Kijk maar uit dat je geen pijl in je lijf geschoten wordt' is het advies van de politie. En met die info ga je dan de markt op........ De Bonda-vrouwen lopen traditioneel naakt als gevolg van een vloek van de mythische figuur Sita. De bedoeling van de vele halsringen is om de aandacht van de niet bedekte lichaamsdelen af te leiden. De vrouwen dragen 100 of meer kralenkettingen om de hals die allen een verschillende lengte hebben en samen het lichaam bedekken tot onder de schaamstreek. Ook om het hoofd dragen zij vele kettingen die een soort kapje vormen. De Bonda proberen vast te houden aan de eigen gewoonten, gebruiken en manier van leven en kleden ondanks de druk van de regering die hen dwingt over te gaan op een moderne manier levensstijl. Op de markt was het ontzettend druk! Uit alle dorpen in de omgeving bezochten de mensen deze markt om goederen te kopen en verkopen. Toch was onze aandacht vooral gericht op de Bonda-vrouwen.

'459845' door CBurgstad '459845' door CBurgstad

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Peinzend

CBurgstad

Onderweg naar Jeypore stoppen we in het kleine plaatsje Vidiaput. Hier treffen we deze vrouw die peinzend tegen de muur van haar gammele hutje leunt. De vrouwen behoren tot de Dongria Khond en zij onderscheiden zich door het dragen van vele sieraden en tatoeages. De vrouwen dragen vele ringen, om hun tenen, door hun oren en 3 door hun neus. Ze leven van de producten die de natuur in de omringende heuvels hen brengt.

'488151' door gorke '488151' door gorke

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Kinderen in Orissa

gorke

In India en zo ook in Orissa krijgen de kleine kinderen een zwart stipje tussen de ogen. De moeders brengen dit aan met wat houtskool. Zo worden ze beschermd tegen het kwaad, althans dat geloven ze.

'306679' door Jelle51 '306679' door Jelle51

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Jonge Konyak vrouw

Jelle51

Ze was een beetje verlegen en kijkt van de camera weg. De jonge Konyakvrouwen dragen geen grote oorringen meer door hun oorlel. Alleen de oudere vrouwen in de dorpen zie je ze nog dragen. zij draagt ze aan een touwtje aan haar hoofd.

'365262' door Mathilde '365262' door Mathilde

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Hindoe ritueel:...hoo

Mathilde

Buiten de Jagannath tempel in Puri zagen we hoe bij een klein jongetje het hoofdhaar geknipt en geschoren werd temidden van de hele familie. Net zoals bij bij de Christenen de kinderen gedoopt worden, wordt er bij de Hindoes iets belangrijks van gemaakt om de eerste keer de haren te knippen. De hele familie is er dan bij. Iedereen’reinigt’ zich door eerst een slok water te nemen, dan de ogen, neus en daarna oren aan te raken. Er wordt vuur gebrand, waarin de ouders hout, olie en gesmolten boter offeren. Daarna kamt de vader het haar en knipt de eerste plukjes af. Dan scheert de grootvader de rest van het haar af. De haren worden opgevangen en daarna begraven. Door het afscheren van het haar wordt het kind en volwaardig lid van de Hindoestaanse gemeenschap!

'292318' door GrietBuis '292318' door GrietBuis

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Kritische blik.

GrietBuis

Met een kritische blik bekijkt deze Bonda dame de aangeboden waren op de weekmarkt van Unkudelli. Bonda vrouwen dragen enorme kralenkettingen als kleding, dikke metalen halskettingen en enorme oorbellen. Ook dragen ze een lendendoekje. Bij de meeste vrouwen is het hoofdhaar afgeschoren en dragen ze ook kralen om het hoofd te bedekken. (ik heb de man er bewust op laten staan omdat haar blikveld anders wel erg klein werd)

'514024' door travelbag '514024' door travelbag

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Samen op pad

travelbag

De dorpjes in de staat Orissa zijn nog vrij authentiek. Vooral op marktdagen is het er lekker druk en zijn, zo lijkt het, alle mensen op de been. Ze lopen vaak lange afstanden en vertrekken vroeg om op tijd op een markt te zijn. Deze groep is gezamenlijk op pad met hun handel.

'189415' door wuppie51 '189415' door wuppie51

IndiaOdisha

IndiaOdisha

De oogst is binnen

wuppie51

Moe, maar voldaan dragen vijf trotse, kleurrijke vrouwen de oogst op hun hoofd door de velden naar huis.

'487350' door CBurgstad '487350' door CBurgstad

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Apart kapsel

CBurgstad

Tijdens de 10-daagse rondreis door Orissa bezoeken we vele kleine dorpjes en markten. Op de 2e dag zijn we op de markt van Nandaput. Hier komen diverse stammen samen zoals de Gaddaba, Paraja en Kondh. et is heerlijk om een paar uur over de markt te slenteren en de verschillende producten te zien die men hier verhandeld. Maar nog mooier is het om de sfeer te proeven, de geuren te ruiken en de mensen te bekijken..... Deze man viel ons op door zijn relaxte uitstraling maar vooral door zijn speciale kapsel......

'484795' door gorke '484795' door gorke

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Borrelen, Orissa

gorke

De vrouwen gaan gekleed in kleine rokjes en bedekken hun lichaam verder met een enorme hoeveelheid kettingen. Ze dragen grote zilveren kettingen en oorbellen en andere sieraden. De mannen zijn heel eenvoudig gekleed en dragen nog pijl en boog. Van heinde en verre komen ze naar de markt om diverse dranken als palmwijn en rijstwijn te verkopen. Zo heel af en toe als de zaken erop zitten drinken de vrouwen ook graag een borreltje.

'502551' door travelbag '502551' door travelbag

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Tussen de boten

travelbag

Op het strand van Puri is altijd bedrijvigheid te vinden. Veel vrouwen lopen er met grote manden op het hoofd om vis op te halen en te verhandelen. De mand van deze vrouw is nog leeg, maar zodra ze de vis heeft gehaald, puilt de vis van alle kanten over de mand heen.

'504071' door hestermaasdam '504071' door hestermaasdam

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Verkoopster op de...m

hestermaasdam

Op de vrijdagmarkt van Kundli komen mensen van verschillende stammen zoals Paraja, Mali en Desia khond. Het is een kleurrijke markt waar veel groenten verkocht worden.

'507858' door hestermaasdam '507858' door hestermaasdam

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Alles draait om vis.

hestermaasdam

Net buiten Pura in een klein vissersdorpje. Hier zijn de mannen bezig met netten maken, wat een ongelooflijke klus. Verder gaat het leven in het dorp gewoon door. De kinderen spelen op het strand en kijken toe bij pa.

'494717' door CBurgstad '494717' door CBurgstad

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Pittige tante

CBurgstad

Tijdens de 10-daagse reis door Orissa doe je verschillende dorpjes en markten aan. En in een paar dagen tijd maak je kennis met diverse bevolkingsgroepen. Het is heel mooi om al de overeenkomsten en de verschillen te zien in uiterlijk als ook in leefwijze. Eén van de stammen is de Desia Kondh. Desia wil zeggen: in de vallei wonend. Het dorp is op een aparte manier opgebouwd: langgerekte huizen met een open stuk grond ertussen, waar ook de waterput is. De huizen zijn bedekt door een zeer laaghangend rieten dak, ver over het huis heen, zodat er op een veranda schaduw is. De dieren lopen overal vrij rond. Deze vrouw, een pittige tante, keek kritisch naar de bezoekers....

'566153' door dorie '566153' door dorie

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Toevallige passanten

dorie

Koeien, geiten en buffels kwamen we regelmatig tegen tijdens onze tocht door Odisha. Prachtig hoe ze in grote getale de weg in beslag namen en ze onverstoorbaar hun weg vervolgen, ondanks het getoeter van bussen, auto`s en brommertjes. Ook voor deze dames met takken op het hoofd, weken ze niet van hun route.

'462140' door CBurgstad '462140' door CBurgstad

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Angstig

CBurgstad

Tijdens de reis langs de verschillende kleine dorpjes in Orissa bezoeken we dagelijks een paar markten en dorpjes. In deze regio wonen diverse bevolkingsgroepen met elk weer een eigen stijl aan kleding, kapsel en sieraden. De huizen zijn allemaal van leem en hebben een lage, rieten bedekking waardoor er een soorrt veranda ontstaat. Deze vrouw voelt zich duidelijk wat overvallen door het plotselinge bezoek van een aantal toeristen en kijkt bijna angstig naar die vreemdelingen.

'525140' door gorke '525140' door gorke

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Bonda vrouw

gorke

De Bonda's wonen in de afgelegen heuvels in de staat Orissa. Het landschap is opwindend steile wegen , groene hellingen, en kabbelende bergbeken, te midden van een overvloed aan wilde bloemen. De Bonda's komen een keer in de week naar de markt om hun waar te slijten en voorraden in te slaan. Deze prachtige Bonda vrouw wilde best even op de foto.

'537451' door Mathilde '537451' door Mathilde

IndiaOdisha

IndiaOdisha

Bonda

Mathilde

Bij een vorige foto van Orissa kreeg ik de vraag wat Bonda's zijn. Daarom hierbij ter illustratie een foto van een Bonda vrouw. Bonda vrouwen dragen enorme kralenkettingen als kleding, grote metalen halskettingen en goudkleurige oorbellen. Bij de meeste vrouwen is het hoofdhaar afgeschoren en dragen ze kleurrijke kralen om het hoofd te bedekken. Op de markt slaan ze vaak een blauwe doek om zich heen. De Bonda vrouwen komen naar de weekmarkt in Unkudelli om hun etenswaren te kopen en om hun zelfgemaakte rijstewijn te verkopen. In 2012 was er een vervelend en grensoverschrijdend fotoincident. De regering heeft daarna besloten dat het fotograferen van de Bonda vrouwen voortaan verboden is. Wij waren er net voor het verbod van kracht werd.