Odisha

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Odisha image

Prachtige vogels en Bollywood

Odisha
India
Jelle51

Prachtige vogels en Bollywood

Ik word wakker en hoor iemand roepen, Jelle!!! een ijsvogel. Ik snel uit mijn lakenzak, nou ja snel! wie er wel eens in heeft geslapen weet dat het soms wel eens moeilijk gaat. Ik pak mijn fototoestel, die ligt altijd klaar gelukkig, maar natuurlijk zit de telelens er niet op. Rustig zet ik deze erop en ja hoor in een boom bij het water zit een prachtige White troated Kingfischer: Nederlandse naam Smyrna ijsvogel. Jammer dat hij niet vrij zit, maar je kan niet alles hebben, ik schiet toch een mooi plaatje. Dan is het tijd voor ontbijt, lekker pannenkoekjes met banaan en honing. De lokale kinderen kijken begerig naar al die lekkernijen. Ik eet maar niet teveel, want de resten worden niet weggegooid, deze gaan naar de lokale bevolking. Onze tenten zijn intussen afgebroken door de lokale gids en zijn mensen en we stappen weer op de boot naar het vaste land, waar het busje ons weer op pikt.

Er wacht ons een lange dag op weg naar Dhenkanal. We rijden langs prachtige weides. Veel verschillende soorten rijst en prachtige velden met geelbloeiend mosterdzaad en andere gele bloemen waar een olie uit wordt geperst wat de Indiërs in hun haar smeren. Dit is echt genieten, we hadden niet verwacht dat het landschap in orissa zo mooi zou zijn. Bij een stalletje drinken we Chai tea. Ik vind het niet lekker en neem maar een kop black tea en verder gaat de rit. We stappen zo nu en dan even uit voor een plasje en om te genieten van het landschap. Ook mooi zijn de ossenkarren met hun berijders we zien er veel onderweg. We lucnhen in een soort kantine waar ongelooflijk veel vliegen zitten, wel een miljoen jakkes. Er zitten veel vrachtwagenchaufeurs te eten. Het eten is verrassend lekker en het ziet er goedverzorgdt uit. Er is wel een herentoilet maar geen dames, dus de lady's gaan maar weer in de struiken. Om vier uur komen we aan in ons eenvoudig hotel, er is in ieder geval een doche, wat lekker na drie dagen weer te kunnen duochen, jodelend en springend sta ik onder de douche.....want het water is koud. Dan eten in de tuin, het is best koud, we doen onze dikke kleding aan en kruipen vroeg in onze slaapzak.

We kunnen uitslapen, maar ja om 6 uur wakker natuurlijk. Ik ga de tuin in en zie prachtige vogels. Dus mijn dag is goed. Na het ontbijt naar de grootste tempel van de Mahima Dharma sekte in Dherkanal. In deze tempel hebben veel Sadhus zich terug getrokken. Wat een rust heerst hier. De mannen lopen alleen in een lendedoek, waarbij de jongeren een soort kuisheidsgordel van boomschors dragen in hun lendedoekie. Wia vind de sadhu's net engelen. Maar ik vind de oudere sadhu's maar dikzakken met hun grote ronde buiken.

Bij een gebouw zie ik dat er een gebedsdienst plaats vindt en wij worden uitgenodigd om te kijken. Het is een dienst met veel muziek en de Sadhus rennen achter elkaar om het gebouw heen. Wel een beetje komisch om te zien. Na afloop doet een van hen nog iets wat op een gebed lijkt, verweven met yoga. We doen nog een wens aan Shiva en vertrekken naar Bhubaneswar.

Tjonge wat een heksenketel in deze hoofdstad van Orissa. Je moet rennen voor je leven om aan de overkant te komen als je de straat oversteekt, het lawaai is oorverdovend. Volgens mij kunnen ze in india beter zonder rem dan zonder claxon. Als we ons hotel binnen stappen ziteen we gelijk in een Bollywood film. Er worden opnames gemaakt in het hotel. Er schijnt een beroemde filmster in mee te spelen. Ook 's avonds worden er opnames gemaakt, ook van ons als figuranten. Dus wie weet word ik nog eens beroemd. Ik moet wel lachen dat de hoofdrolspeler zo vaak zijn tekst niet kent en overnieuw moet beginnen. Het hotel is verder prima en de douche is warm. Ook we hebben een heerlijk bed, wat wil je nog meer.

Foto's

12b02.jpg
12b02.jpg
Jelle51
2d2cd.jpg
2d2cd.jpg
Jelle51
7502f.jpg
7502f.jpg
Jelle51