Odisha

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Odisha image

Het einde van onze Orissa reis

Odisha
India
Jelle51

Het einde van onze Orissa reis

We vertrekken naar onze laatste bestemming; Puri. Door een afwisselend landschap rijden we naar het Chilika meer, het grootste brakwatermeer van Azië. Deze prachtige lagune verandert van kleur naarmate de dag vordert. Het is de bedoeling om een boottocht te maken over het meer, maar volgens onze Chaufeur is er weinig te zien op het meer. Het eiland wat tijdens de tocht wordt bezocht om de vele vogels is nu leeg en verlaten. De vogels zijn al doorgetrokken naar het zuiden. Ik ben wel teleurgesteld , dus stappen we maar op en besluiten gelijk door te rijden naar Konarak. Maar we zijn nog geen 5 minuten onderweg als er een ongeluk voor ons op de weg gebeurd. Volgens omwonenden heeft een vrachtwagen twee voetgangers doodgereden, het verkeer staat muurvast. Volgens Tukuna onze chauffeur kan het uren duren voor we verder kunnen rijden, een van dorpelingen weet een sluiproute, hobbeldend door kuilen rijden we door een bijzonder mooi landschap, door leuke dorpjes, TOT we bij een viaduct komen en raad eens, ons busje kan er niet onderdoor, met veel lawaai en gemopper wordt de bus gedraaid, het modder vliegt alle kanten op en langs dezelfde smalle weg vol kuilen gaan we terug. Op de plek van het ongeluk aangekomen en blijkt de file te zijn opgelost en kunnen we met een vertraging van een uur verder.

Het is één uur en we krijgen trek, We gaan stoppen bij een eettent, volgens onze gids een prima tent, maar als we binnenstappen schrikken we van de duizenden vliegen die overal op de tafels en stoelen zitten. Ook verder ziet het er vies en goor uit. We weigeren hier te eten, ook al krijgen we de gehele dag geen eten meer. Maar een uurtje later zijn wij in Konarak en eten we in mooi schoon restaurant het eten is heerlijk, maar goed dat we zijn doorgereden. Dan naar de beroemdste brahmaanse heiligdom van India, de zonnetempel van Konarak. Een monument in de vorm van de strijdwagen van de zonnegod Surya. De 24 wielen zijn versierd met symbolische patronen en wordt getrokken door zes paarden, waarvan er twee nog geheel intact zijn. Het is voor mij een van de mooiste monumenten die ik ooit heb gezien. Alleen jammer dat er een gedeelte in de steigers staat, (UNESCO restaureert het monument) We brengen enkele uren door bij het monument. Vervolgens vertrekken we naar Puri en komen bij zonsondergang aan, het hotel is super. Wat een luxe zo aan het eind van de vakantie.

Van luieren komt niks de twee dagen dat we hier zijn. Met een taxi bezoeken we verschillende tempels. Ook bezoeken wij Raghurarjpur een leuk kunstenaarsdorp. Onderweg is er veel te zien, zoals een wasplaats waar de lokale bevolking de was doet voor de hotels, Er hangt een bonte rij was aan lange waslijnen, een kleurrijk geheel. Beladen met souvenirs gaan we terug naar Puri want de vissers komen terug van de visvangst en dat willen wij niet missen. De vissersfamilies leven op een vuilnishoop in schamele onderkomen. Hun bootjes zijn in mooie kleuren geschilderd. Het zijn open vriendelijke mensen en we mogen bij enkele mensen binnen kijken. Ik kijk mijn ogen uit, als de vissers binnenkomen met hun vis. Er komen handelaren naar het strand om de vis op te kopen en de vrouwen verdienen een paar rupi door de vis in grote schalen op hun hoofd te vervoeren. Mar je moet uitkijken waar je loopt want sanitaire voorzieningen hebben de mensen hier niet, Dus het strand ligt vol menselijke uitwerpselen, waar je in kan stappen. Twee middagen brengen we door bij deze vissers. En we genieten van een prachtige zonsopkomst, terwijl er al veel bedrijfigheid is op het strand.

Twee van de drie avonden eten wij in een restaurant met een mooie tuin met een prieel. Het eten is er super. Kortom Puri is een goede afsluiter van onze reis door Orissa. Dit was het laatste blog van mij over Orissa. Wij hebben ervan genoten.

Foto's

400d2.jpg
400d2.jpg
Jelle51