Odisha

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Odisha image

mooie wandelingen langs ongebaande wegen

Odisha
India
Jelle51

mooie wandelingen langs ongebaande wegen

Al in de verte zien we ze aankomen, de Bondavrouwen , ze dragen een opvallend korte lendendoek, die hun linkerheup vrij laat. Volgens de overlevering gaat het hier om een straf. De vrouwen bedekken hun bosten met een grote hoeveelheid felgekleurde kralen. En om hun hals zware ringen. Een gedeelte van hun hoofd is kaalgeschoren en worden bedekt met kralen. Ze proberen wat armbandjes en kralenkettingen aan ons te verkopen. We kopen wat van hun en dan mogen we zowaar een foto maken.

Het is 7 uur en onze trekking van vandaag moet nog beginnen. We maken vandaag een lange trektocht door het gebied van de Ghadaba.. Het eerste stuk is een heuvel op, we hebben een gids uit de buurt, omdat zelfs onze lokale gids van het agentschap niet weet waar we langs moeten. Het is zwaar lopen heet en een hoge luchtvochtigheid. Na de berg lopen we door rijstvelden en gras dat zo hoog is dat je er niet overheen kan kijken. Uiteindelijk komen we aan bij een klein dorpje. Er wonen niet veel mensen, er loopt een man rond met een verstandelijke beperking. Hij wordt verzorgd door de dorpelingen en als hij te ver weg loopt, wordt hij door jongetjes terug gehaald. Wat is dat toch anders dan in Nederland waar de mensen met een beperking vaak binnen zitten.

We lopen weer verder, PFFF wat is het warm, Het is maar goed dat we extra water hebben meegenomen, Het uitzicht maakt veel goeden tegen twee uur komen we aan in een groter dorp, de vrouwen hebben grote zware aluminium ringen om hun nek en een stuk hout op hun rug.. Deze wegen ongeveer 7 kilo per stuk. En prachtige grote oorringen. De huizen zijn prachtig in subtiele tinten geschilderd. Als we het dorp willen verlaten worden we opgewacht door twee vrouwen. Voor een beetje kleingeld willen zij wel een traditionele dans voor ons opvoeren. Ze hebben er kennelijk plezier in en ze moeten om zichzelf lachen, ook een paar kleine kinderen dansen mee. Onze gids rekent af met de vrouw die met het dorpshoofd is getrouwd, wij mogen absoluut geen geld geven.

Als we het dorp verlaten zien we dat ons busje op de weg staat, onze chauffeur heeft langs een zeer slechte weg ons kunnen bereiken. Maar als we in het busje zitten komen we bij de eerste kuil vast te zitten. Met wat duwwerk komt de bus weer los. Dan komen we bij een dorp waar de elektriciteitsdraden erg laag hangen, we moeten toch verder, dus de bagage boven van de bus, onder de draden door de bus weer opladen en verder gaat het weer. Ondertussen is het bewolkt geworden.
Om 4 uur komen we aan op Peta camp-site, hier zullen we drie nachten kamperen en verschillende tochten maken in de omgeving. Het is weer primitief maar schoon, met het water uit een waterput kunnen we ons wassen. De toilet tenten worden weer rond een gegraven gat geplaatst. Ook de inwendige mens wordt weer goed verzorgd, we eten een heerlijk gerecht met dadels en tomaat. We zijn al 2 weken onderweg en ik heb nog geen dag vlees gegeten (tip van Margo om geen diarree te krijgen) en het ook niet gemist trouwens. Om half zes is het donker en we gaan weer vroeg slapen.

De volgende ochtend is het vroeg dag, op een drafje na de WC tent. Bah het stinkt, ik laat de rits open en ga gehurkt boven het gat zitten, met mijn hoofd buiten de tent. Ik weet al niet anders, dan hoor ik iemand hard lachen, Ria onze reis-begeleidster ligt in een deuk en roept, heerlijk Jelle om zo de dag te beginnen. Ja dat zal wel, maar volgens mij ziet het er niet uit , ik in een onelegante hurk houding. Maar ja het kan me ook niet schelen, het hoort bij een primitieve reis, ver van de gebaande wegen.

Na het eten weer lopend naar een prachtige markt, tjonge wat kleurrijk is dit land. We kopen voor een habbekrats wat souvenirs, Je kan het nog goedkoper krijgen door af te dingen, wij doen daar deze keer niet aan mee, het kost ja niks. Er wordt veel rijstwijn verkocht en nu weten waarom iedereen zo graag onze plastic waterflessen willen hebben, ze worden tot aan de rand gevuld. Verder kommen mensen met potjes en flesjes olie kopen. Ook zit er en mevrouw met een kip, om te verkopen. Na twee en een half uur moeten we weg. Als we op onze camp-site aan komen, begint het te regenen. De eerste regen van onze reis. We duiken onze tent in en als het droog wordt gaan de vrouwen weer naar een markt, ik blijf lekker op de campsite en wordt nieuwsgierig begluurt door wat kinderen uit de omgeving.

Foto's

34869.jpg
34869.jpg
Jelle51
c1cba.jpg
c1cba.jpg
Jelle51
dccfd.jpg
dccfd.jpg
Jelle51