Noordoost India

'271478' door movos '271478' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

ARUNACHAL PRADESH

movos

Nog niet zolang geleden waren stammenoorlogen in Arunachal Pradesh orde van de dag. Om niet ontvoerd te worden door vijandige stammen lieten de vrouwen van de Apatani stam zich vrijwillig tatoeëren en brachten zij neuspluggen aan. Deze symbolen en de letterlijke, op het lijf geschreven, geschiedenis van dit volk is snel aan het uitsterven. Door invloed van modernisering en educatie wordt de jongere generatie niet meer getatoeëerd.

'269084' door movos '269084' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

APATANI VROUW

movos

De Apatani-vrouwen werden tijdens de stammenoorlogen dikwijls ontvoerd door de krijgers van de naburige Nishi stam. Als wijze van verdediging lieten de vrouwen zich vrijwillig in het gelaat tatoeëren en brachten zij neuspluggen aan.

'257801' door movos '257801' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

HEADHUNTER

movos

Vanuit Mon kun je gaan hiken, op zoek naar de laatste koppensnellers in dit gebied. Ja, ze bestaan nog! Mannen die nog niet zo lang geleden de hoofden van hun vijanden afhakte en deze als souvenir mee terug namen naar hun dorp. Hier werd het hoofd tentoongesteld en werden de krijgers als helden ontvangen. Hierna had de krijger het recht om getatoeëerd te worden om zo zijn veroveringen en zijn status voor de rest van zijn leven op zijn lichaam te dragen.

'250621' door movos '250621' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

PRIESTER

movos

De Apatani is een stam die leeft op het Apatani plateau Ziro, in het lagere Subansiri district van Arunachal Pradesh. Er zijn momenteel geen geschreven historische bronnen van de Apatani. De meeste Apatani zijn loyale aanhangers van het Donyi-Polo geloof (zon en maan). Men bidt door middel van priesters tegen een groot aantal geesten en zielen voor zegening.

'302937' door Jelle51 '302937' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Koppensneller

Jelle51

Rondom het stadje Mon in Nagaland wonen de Konyak naga’s. In de middag gingen we op weg om de Angh en Chui te bezoeken. Deze Konyaks worden nog steeds geregeerd door hoofdmannen die bekend staan als Angh’s. Ze hebben gezichtstatoeages en dragen grote hoorns in hun oren. Jongens vanaf 8 jaar tot hun huwelijk wonen in de Morun, een mooi groot huis gedecoreerd met prachtige houtdecoraties . De wapens worden er bewaard . De oudere mensen wilden niet worden gefotografeerd en gingen hun huis binnen, toen de zon al bijna onderging kwamen we deze deze man tegen, hij was erg trost op zijn traditionele dracht. Hij liet ons trots de tatoeages op zijn borst zien, welke waren aangebracht wegens het doden van een tegenstander. Aan de ketting met doodshoofdjes was te zien dat hij 4 tegenstanders had gedood. Misschien bizar, maar het was doden of gedood worden!

'268916' door movos '268916' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

KOPPENSNELLER

movos

In Nagaland vind je nog de laatste overgebleven headhunters. Doordat er bijna geen stammenoorlogen meer voorkomen en omdat een “stammenoorlog” tegenwoordig vaak met behulp van vuurwapens wordt uitgevochten, worden er geen koppen meer gesneld. Veel van de jongere mannen hebben dus geen veroveringstatoeages meer. Helaas zijn er in Nagaland nog maar een handjevol van deze koppensnellers over en elk jaar worden het er minder.

'292631' door Jelle51 '292631' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Apatani vrouw

Jelle51

In de Ziro vallei hebben wij verschillende dorpen bezocht, hier wonen leden van de vriendelijke Apatani stam. De oudere generatie vrouwen dragen neuspluggen, deze zijn in inkepingen boven op de neus geplaatst. Ook dragen de vrouwen tatoeages in het gezicht.

'510063' door Jelle51 '510063' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Op zoek naar tijgers

Jelle51

In Assam het uiterste noordoosten van India, ligt aan de oevers van de machtige Brahmaputra-rivier het 430 vierkante kilometer grote Nationaal park Kaziranga. Het grootste gedeelte van het park bestaat uit moeras en het olifantsgras groeit er welig. Het is een ideaal habitat voor de Indiase neushoorn . Je kan met een jeep of op de rug van een Olifant dit gebied verkennen. Met de jeep is mooi, maar wij vonden het ook gaaf het om voor zonsopgang naar het park te gaan en op de rug van een olifant het gebied in te lopen. Als je zo vroeg gaat zie je de zon opkomen achter de bergen van de Himalaya en kleurt alles prachtig rood. De olifant loopt tussen het hoge gras door en je kan op deze manier dicht bij de dieren komen. De verschillende soorten herten kan je tot op enkele meters benaderen en ook de neushoorns trekken zich niets van je aan en je kan heel dicht bij komen. Er gaan steeds meer stemmen op om de olifanten niet meer te gebruiken voor dit soort toeristische attracties omdat het erg belastend is voor de Olifanten. Wij wisten dit toen nog niet en hebben genoten van de tocht. Jammer genoeg geen tijgers gezien.

'253656' door movos '253656' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

APATANI STAM

movos

De Ziro Vallei is één van de mooiste gebieden in Arunachal Pradesh. Het gebied is de rijstschuur van Arunachal Pradesh en woongebied van de vriendelijke Apatani stam. Deze etnische bevolkingsgroep is er het best in geslaagd om hun oorspronkelijke levenswijze en woonwijze te behouden. De oudere generatie vrouwen onderscheidt zich door de kenmerkende houten neuspluggen en tatoeages in het gezicht. (Voor alle duidelijkheid; de neuspluggen zitten niet in de neusgaten, maar in inkepingen in de neusvleugels)

'250046' door movos '250046' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

APATANI

movos

De vrouwen van de Apatani stam waren gekend voor hun schoonheid. Tijdens de stammenoorlogen werden zij veelvuldig gekidnapt door de krijgers van de naburige Nishi stam. Als wijze van verdediging maakte de vrouwen zich minder aantrekkelijk door het aanbrengen van neuspluggen en gezichtstatoeages.

'299740' door Jelle51 '299740' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Smyrna Ijsvogel

Jelle51

Op Majuli, het grote rivier eiland in de Bramaputra rivier , zagen we onderweg naar de Satra's veel van deze prachtige ijsvogels. Onze chauffeur was gelukkig zo vriendelijk zo nu en dan te stoppen. Met dank aan Joop en Margo en zoals Ivar altijd zegt, dank je; schatjes.

'293314' door Jelle51 '293314' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Jonge Konyak

Jelle51

De Konyak is een van de meest kleurrijke stammen van Nagaland. Vooral de jongeren zijn fraai uitgedost. Zij zijn trots op hun tradities. Nog niet zo heel erg lang geleden waren dit koppensnellers. Deze foto is gemaakt op het Horn Bill festival.

'309148' door Jelle51 '309148' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Stekelhoed met...veer

Jelle51

Nog een lid van de Minyong stam, zijn hoed is versierd met zachte veertjes. De Minyong dorpen liggen wat hoger in de bergen in Aranuchal Pradesch! Ze leven nog traditioneel.

'270085' door movos '270085' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

KONYAK

movos

In het afgelegen bergdorpje Longwa leven de Konyak Naga’s. Hoewel het wat speurwerk kost, vind je hier nog de laatste generatie krijgers die getatoeëerd zijn. Vroeger waren zij beruchte koppensnellers en hadden veel aanzien in het dorp. Nog steeds dwingen ze veel respect af bij de lokale bevolking van de Konyak-stam.

'525569' door Phynella '525569' door Phynella

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Theeplantage

Phynella

De Assam thee is best bekend - die had ik ook al gedronken voor dat ik naar Assam ging. Sinds ik de theepluksters heb zien werken waardeer ik elk kopje dubbel - de hele dag moeten ze bukken - en zo als je kan zien zijn hun korven best groot

'254864' door movos '254864' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

PIGYANG HUNIIN

movos

Pigyang Huniin is het belangrijkste ritueel tijdens het Myoko Festival in Arunachal Pradesh. Op deze dag worden varkens, kippen en honden geofferd om de geesten gunstig te stemmen. Voorafgaand aan het offeren, zingt een priester urenlang gebeden. Hierna wordt er bij het dier een kleine inkeping in de buik gemaakt waarna het hart er wordt uitgehaald.

'295408' door Jelle51 '295408' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Rood met stip

Jelle51

een bezoekster van het Horn bill festival in Nagaland. deze dame zat op de tribune en viel op door het rood en de grote stip op haar voorhoofd. Mooi om te fotograferen en dat vond ze prima.

'273590' door movos '273590' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

OPIUM

movos

Nadat de opiumhandel in China verboden werd, ontstond in de 18de eeuw de eerste opiumoorlog. Britse handelaren haalden opium uit India en smokkelde dit naar China. Nog steeds zijn in noordoost India gigantische opium plantages te vinden waarvan de opbrengst naar China en Myanmar wordt geëxporteerd. Ook in India is het aantal verslaafden aan opium flink gestegen.

'250445' door movos '250445' door movos

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

ZIRO VALLEI

movos

De Ziro Vallei is één van de mooiste gebieden in Arunachal Pradesh. Het gebied is de rijstschuur van Arunachal Pradesh en woongebied van de Apatani stam. Deze etnische bevolkingsgroep is er het best in geslaagd om hun oorspronkelijke levenswijze en woonwijze te behouden. De oudere generatie vrouwen onderscheidt zich door de kenmerkende houten neuspluggen en tatoeages in het gezicht.

'484673' door corriedewinter '484673' door corriedewinter

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Een dag in het...Labr

corriedewinter

Deze kinderen wonen in het Labrangklooster in Sikkim, in de buurt van de hoofdstad Gangtok en wij komen al heel vroeg op bezoek. De school is net begonnen. Labrang hoort tot de Nyingma, de oudste school binnen het Tibetaans boeddhisme; Nyingma betekent oud.Men hanteert hier de oudste vertaling van de Boeddhistische geschriften (8e eeuw), terwijl de meeste andere stromingen de nieuwe vertaling uit de 11e eeuw gebruiken. De Nyingma's zijn uniek, maar hebben weinig bekendheid, omdat ze nooit politieke macht hebben gehad. Er is één geestelijk leider per streek of klooster en veel lama's zijn niet celibatair. Deze jongens zouden dus zomaar de kinderen van een goeroe kunnen zijn. Het is fijn dat de kinderen naar school kunnen, want onderwijs is niet verplicht in Sikkim; de kinderen worden vaak thuisgehouden om mee te helpen op het land. In het klooster krijgen ze gratis onderwijs, maar ze moeten er wel een tijdje blijven omdat hun ouders te arm zijn om gewoon onderwijs te betalen. Deze jongens doen zo goed hun best, ontroerend om te zien. Blijf vooral wat langer in de buurt, je kunt er heel goed in de bergen wandelen en weer terugkomen om bijvoorbeeld met de jongens te voetballen als ze vrij zijn. Voor hen een verzetje, want het lijkt me best moeilijk om zo lang van huis te zijn. Een voetbal koop je natuurlijk in Gangtok.

'503285' door Jelle51 '503285' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

De Minyong

Jelle51

Dit is een stam van de Minyong. De dorpen van de Minyong liggen in Aranuchal Pradesch. De meeste dorpen liggen op grote hoogte en ver weg van de bewoonde wereld. Ze leven nog traditioneel en er komen bijna geen toeristen. Deze foto is in één van de dorpen gemaakt, zorg als je ze wilt bezoeken dat je een gids vindt die hun taal spreekt, veel stammen in dit deel van India spreken een eigen taal. Het was moeilijk iemand te vinden die hun taal sprak. Ook onze uit Nagaland en door de staat opgeleide gids sprak de taal niet. Een hoteleigenaar bracht uitkomst en bracht ons de volgende dag naar deze mensen. De kleding die ze dragen is afkomstig van aap, de rugbedekking is een berenvel. Verder veel veren van vogels en prachtige geweven stoffen. Buffel hoorns maken de outfit compleet! Op de achtergrond een van hun ingegraven huizen. Het was een van de indrukwekkendste ontmoetingen die wij in onze reizen hebben meegemaakt.

'289772' door Jelle51 '289772' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Minyong Krijger

Jelle51

Dit is een krijger van de Minyong stam, hij is gekleed om een oorlog dans uit te voeren. De Minyong dorpen liggen in Aranuchal Pradesch. De meeste dorpen liggen op grote hoogte en ver weg van de bewoonde wereld. De reis was dan ook erg zwaar omdat er nergens fatsoenlijke wegen zijn. maar de omgeving was adembenemend mooi. Het regnwoud is nog helemaal intact dank zij de strenge maatregelen van de overheid.

'295943' door Jelle51 '295943' door Jelle51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Spannend

Jelle51

Gespannen kijkt deze jonge Konyak naar de verrichtingen van de worstelaars. Tijdens het Horn-bill festival, wordt er niet alleen gedanst, maar er zijn ook sportwedstrijden. Zoals worstelen en pijl en boog schieten. De oudere Konyaks leven nog traditioneel, met oranje als favoriete kleur.Door de leerplicht, komen de jongeren snel in aanraking met de apparatuur waar de westerse wereld niet meer zonder kan. Wij werden dan ook veelvuldig gefotografeerd door jongeren met hun mobiel. Ook de computer heeft zijn intrede gedaan, zodat de wereld die wij tijdens onze reis gezien hebben in razendsnel tempo zal verdwijnen.

'195682' door wuppie51 '195682' door wuppie51

IndiaNoordoost India

IndiaNoordoost India

Oude vrouw met rimpel

wuppie51

Getekend door het leven, dat kan je wel zeggen bij het zien van deze vrouw. Ik vraag me altijd af, hoe oud zou ze zijn? Aan het gezicht kan je zien dat ze dicht bij de natuur staan. Dat vind ik mooi. Behalve dat ze iets vriendelijks in haar gezicht heeft, heeft ze ook iets verbetens. Misschien is het leven haar niet altijd goedgezind geweest. Gek idee, dat deze oude vrouw met haar gezicht vol rimpels ooit een mooie jonge vrouw geweest is.