Noordoost India

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een dag in het Labrangklooster in Sikkim

Noordoost India,
India


Deze kinderen wonen in het Labrangklooster in Sikkim, in de buurt van de hoofdstad Gangtok en wij komen al heel vroeg op bezoek. De school is net begonnen.

Labrang hoort tot de Nyingma, de oudste school binnen het Tibetaans boeddhisme; Nyingma betekent oud.Men hanteert hier de oudste vertaling van de Boeddhistische geschriften (8e eeuw), terwijl de meeste andere stromingen de nieuwe vertaling uit de 11e eeuw gebruiken. De Nyingma's zijn uniek, maar hebben weinig bekendheid, omdat ze nooit politieke macht hebben gehad. Er is één geestelijk leider per streek of klooster en veel lama's zijn niet celibatair. Deze jongens zouden dus zomaar de kinderen van een goeroe kunnen zijn.
Het is fijn dat de kinderen naar school kunnen, want onderwijs is niet verplicht in Sikkim; de kinderen worden vaak thuisgehouden om mee te helpen op het land. In het klooster krijgen ze gratis onderwijs, maar ze moeten er wel een tijdje blijven omdat hun ouders te arm zijn om gewoon onderwijs te betalen. Deze jongens doen zo goed hun best, ontroerend om te zien. Blijf vooral wat langer in de buurt, je kunt er heel goed in de bergen wandelen en weer terugkomen om bijvoorbeeld met de jongens te voetballen als ze vrij zijn. Voor hen een verzetje, want het lijkt me best moeilijk om zo lang van huis te zijn.
Een voetbal koop je natuurlijk in Gangtok.