Noordoost India

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Khiamniungam oorlogsdans.

Noordoost India,
India


De Naga's waren in vroeger tijden geduchte strijders; van menig tegenstander hangen de resten van hun koppengesnelde (gekoppensnelde ?) hoofden nog altijd aan de morungs waar de stamleden samenkomen. Dat doen ze overigens tegenwoordig gewoon op de brommer met hun mobieltje in de hand, maar dat terzijde.

Voorafgaand aan een gevecht werd een krijgsdans gedaan. Hier laten leden van de Khiamniungam hun versie daarvan zien op het Hornbill Festival. Dansend rondom de op de voorgrond liggende schilden worden strijdliederen gezongen. Onderdeel van net ritueel is het samen uit één koker drinken van rijstbier. De dame op de voorgrond biedt dit aan de mannen aan.

Ik hoor u vragen: 'Is rijstbier lekker ? Daar kan ik kort over zijn. Nee dat is het niet. Denk in de richting van zure melk met een scheut Pina Colada. Dat gezegd hebbende : na een dagje koppensnellen in de volle zon zou ik er ook zo een paar van wegtikken.

Het Hornbill Festival wordt gehouden in het Kisama Heritage Village een uurtje rijden van Kohima, de hoofdstad van Nagaland. Op een berghelling zijn van de belangrijkste stammen kopieën van hun traditionele gemeenschapshuizen gebouwd. Tussen de shows in de centrale arena door houden de groepen zich hier op. Een mooi moment om met hen in contact te komen. Echte belangstelling, dus niet alleen een praatje voor een foto, wordt zeer gewaardeerd.

Nagaland staat nog niet zo heel lang op de toeristische kaart. Het kan soms behelpen zijn voor wat betreft accommodatie. Houd ook rekening met soms lange reistijden. Met name de smalle wegen in het op meerdere heuvels gebouwde Kohima zijn niet berekend op de huidige verkeersdruk. Kohima heeft geen vliegveld of station daarvoor moet je in Dimapur zijn, 4 uur rijden verder in het dal net over de grens met Assam.

Elk jaar van 1 tot en met 10 december.

Info:
Diganta Gogoi https://www.facebook.com/gogoi.diganta
http://www.ourwildindia.net/diganta.html
http://www.mywildindia.com